Μήνυμα Μεντβεντσούκ σε Πούτιν και Ζελένσκι – «Να με ανταλλάξετε με τους υπερασπιστές της Μαριούπολης»

Μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στον Βολοντιμίρ Ζελένσκι έστειλε μέσω βίντεο ο φιλορώσος Ουκρανός πολιτικός Βίκτορ Μεντβεντσούκ, με το οποίο ζητά να αποτελέσει μέρος ανταλλαγής με τους αποκλεισμένους υπερασπιστές της Μαριούπολης. Το βίντεο έδωσαν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU), οι οποίες συνέλαβαν τον Μέντβεντσουκ στις 12 Απριλίου, ενμώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν με μια πρόταση να με ανταλλάξουν με υπερασπιστές και κατοίκους της Μαριούπολης, που παραμένουν σε μια πολιορκημένη πόλη χωρίς ασφαλή πρόσβαση σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ώστε να εγκαταλείψουν την περιοχή» ανέφερε στο μήνυμά του ο Μεντβεντσούκ.

Και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ωστόσο, έχει προτείνει την ανταλλαγή του Μεντβεντσούκ με Ουκρανούς αιχμαλώτους, μέσω διαγγέλματός του στο Telegram: «Προτείνω στη Ρωσική Ομοσπονδία να ανταλλάξουμε αυτόν τον άνδρα με τα αγόρια μας και τα κορίτσια μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αιχμαλωσία στη Ρωσία. Είναι σημαντικό οι δυνάμεις ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις μας να εξετάσουν επίσης αυτή την πιθανότητα».

Η SBU είχε συλλάβει πριν μια εβδομάδα τον Μεντβεντσούκ, ο οποίος υποστήριζε εδώ και καιρό τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία και είναι επικεφαλής της «Αντιπολιτευόμενης Πλατφόρμας – Για τη Ζωή», του μεγαλύτερου κόμματος της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Τρεις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι ο Μεντβεντσούκ διέφυγε από κατ’ οίκον περιορισμό που του είχε επιβληθεί τον Μάιο του 2021, κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία και εν συνεχεία για βοήθεια σε τρομοκράτες.

Ο φιλορώσος πολιτικός, ο οποίος σημειωτέον έχει δηλώσει ότι ο Πούτιν είναι νονός της κόρης του, αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτονται.