Επικεφαλής της CIA: Προειδοποιεί για χρήση πυρηνικών όπλων από την Ρωσία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας λέει ότι ο απομονωμένος πρόεδρος Πούτιν, που δεν διαπιστώνει πρόοδο στα μέτωπα της εισβολής στην Ουκρανία, δεν αποκλείεται να πάρει την απόφαση να καταφύγει στο έσχατο όπλο του

Ο επικεφαλής της CIA προειδοποίησε ότι η απειλή της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί «ελαφρά», την ώρα που η Μόσχα δηλώνει ανοιχτά ότι έχει πυρηνικά όπλα και δόγμα για να τα χρησιμοποιήσει.

Συγκεκριμένα, ο Μπερνς τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και, ευρύτερα,η ηγεσία της χώρας είναι απελπισμένοι από την πορεία του πολέμου. Με αυτό το δεδομένο «κανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή που δημιουργεί μια πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης», είπε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.

Τα τακτικά πυρηνικά χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης ή κατά στρατιωτικών στόχων, αντίθετα από τα στρατηγικά που είναι μεγαλύτερης ισχύος και αποσκοπούν στην καταστροφή των μεγάλων κέντρων της εχθρικής χώρας και την εξόντωση αμάχων. Η Ρωσία υπολογίζεται ότι έχει περίπου 2.000 τακτικές κεφαλές τις οποίες θα μπορούσε να εξαπολύσει από ξηρά, θάλασσα ή και αέρα.

Φρόντισε να τονίσει πάντως ο Μπερνς, ότι η CIA παρακολουθεί στενά το ζήτημα και ότι ως τώρα δεν έχουν δει ενδείξεις, αν και η ρητορική του Κρεμλίνου υποδηλώνει ότι έχει αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού.

Παρά ταύτα υπάρχει ο παράγων «Βλαντίμιρ Πούτιν», ο οποίος πρέπει να πάρει και την τελική απόφαση για την χρήση των πυρηνικών.

Ο Μπερνς εξήγησε ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι όλο και περισσότερο απομονωμένος. Οι συνομιλητές του που λιγοστεύουν δεν θα τολμούσαν να του πουν «όχι», αμφισβητώντας την κρίση ή τη γνώμη του. Σε συνδυασμό με την πεποίθησή του περί επαναφοράς της ισχύος και του μεγαλείου της Ρωσίας, η απομόνωση μοιάζει να γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ένας από τους στενότερους και πλέον έμπιστους συνεργάτες του προέδρου, μοιάζει να έχει βγει έξω από το κάδρο. Οι εμφανίσεις του είναι σπάνιες και, αν πιστέψουμε τις φήμες, είναι βαριά άρρωστος.

Ηδη από τα τέλη Μαρτίου, υπήρξαν υποψίες για ένταση στη σχέση του Ρώσου προέδρου και του υπουργού Άμυνας, λόγω της πολύ αργής προόδου του πολέμου. Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, εκτιμούν ότι η σχέση τους κατέρρευσε όταν ο Πούτιν ενημερώθηκε για την έκταση των ρωσικών απωλειών στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η  πρόθεση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έγινε αφορμή από τη Μόσχα να επισείσει και πάλι την απειλή των πυρηνικών. Την Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η ένταξη των δύο χωρών θα αναγκάσει τη Ρωσία να διπλασιάσει την στρατιωτική παρουσία της στην Βαλτική και να εγκαταστήσει πυρηνικά στην περιοχή.

«Δεν είχαμε πρόθεση να πάρουμε τέτοια μέτρα αλλά αναγκαζόμαστε», ήταν το πνεύμα της δήλωσης του Μεντβέντεφ. Η Λιθουανία πάντως θεωρεί ότι η Ρωσία απλώς αποκρύπτει, ότι ήδη έχει πυρηνικά στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, κάτι που γνωρίζουν όλες οι χώρες της περιοχής.