Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον Ιάπωνα πρέσβη εν όψει της επίσκεψης του στο Τόκιο

Εν όψει της επικείμενης επίσκεψης του στην Ιαπωνία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρέσβη στην Ελλάδα, Γιασουνόρι Νακαγιάμα (Yasunori Nakayama). Κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών, στο επίκεντρο βρέθηκε η περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνο-ιαπωνικών δεσμών και συνεργασίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στις αρχές τής επόμενης εβδομάδας (12-13 Απριλίου) στο Τόκιο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιάπωνα ομόλογό του Χαγιάσι Γιοσιμάσα (Hayasi Yoshimasa), με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ιαπωνίας-Ελλάδας, της οποίας πρόεδρος είναι ο πρώην ΥΠΕΞ Τάρο Κόνο, καθώς και μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας.

Οι επαφές αναμένεται να εστιαστούν στην κοινή προσήλωση των δύο χωρών στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, με ιδιαίτερη έμφαση στο Δίκαιο της Θάλασσας, τον σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, καθώς και στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία είναι κατεξοχήν νησιωτική χώρα, η οποία στηρίζει την οικονομία της στο θαλάσσιο εμπόριο (εισαγωγές πρώτων υλών και ενέργειας, εξαγωγές τελικά προϊόντα).

Στο επίκεντρο των εξελίξεων αναμένεται να βρεθεί επίσης η Ουκρανία, καθώς η Ιαπωνία έχει ταυτιστεί με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του G-7, όσον αφορά τη ρωσική εισβολή έχοντας επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και έχοντας ουσιαστικά διαρρήξει τις σχέσεις της με τη χώρα αυτή.

Η Ιαπωνία, λαμβάνοντας από την αρχή της κρίσης σαφή στάση στο ουκρανικό, ουσιαστικά τερμάτισε την παράδοση δεκαετιών εσωστρέφειας στην εξωτερική πολιτική και αναλαμβάνει πλέον ενεργότερο ρόλο στη διεθνή σκηνή, επισήμαναν οι ίδιες πηγές. Σημειώνουν, επίσης, ότι ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στην πρόσφατη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Στην ημερήσια διάταξη των επαφών του Νίκου Δένδια αναμένεται να τεθεί επίσης και η συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας. Η Ιαπωνία έχει υποβάλει υποψηφιότητα για θέση μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2023-24 και στηρίζει την ελληνική υποψηφιότητα για την περίοδο 2025-26.

Περαιτέρω, θα εξετασθούν οι διμερείς σχέσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού, όπου αναμένεται να υπογραφεί σύντομα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, οι διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η επίσκεψη σηματοδοτεί το άνοιγμα της Ελλάδας προς τις αναδυόμενες περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, οι οποίες ασπάζονται τις ίδιες αξίες με την χώρα μας, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία.