EFA GROUP: Αύξηση 55% στον κύκλο εργασιών το 2021 – Οι νέες στρατηγικές επενδύσεις για το 2022

Αύξηση κατά 55% για το 2021, σε σχέση με το 2020, σημείωσε ο κύκλος εργασιών του ελληνικού ομίλου εταιριών EFA GROUP που δραστηριοποιείται στην ανταγωνιστική αγορά της αεροδιαστημικής, άμυνας, νέων τεχνολογιών και ασφάλειας για πάνω από 30 χρόνια. Tα οικονομικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν την αναγνώριση των προϊόντων και συστημάτων του από εξόχως απαιτητικούς πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Ο προσανατολισμός του ομίλου είναι καθαρά εξαγωγικός με πάνω από το 95% του κύκλου εργασιών του να προέρχεται από εξαγωγές και διεθνείς συμπαραγωγές. Βάσει μάλιστα του ανεκτέλεστου όγκου των υπογεγραμμένων συμβάσεων στην αρχή της χρονιάς που ξεπερνά τα 320€ εκ, ο όμιλος αναμένει το 2022 αύξηση κατά 70%, με τον  κύκλο εργασιών του να ξεπερνάει τα €200εκ ετησίως.

Ο όμιλος αναμένει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το διάστημα 2023-2025 μέσω αύξησης των πωλήσεών του, την πλήρη ενεργοποίηση των βιομηχανικών του συνεργασιών σε πάνω από 8 χώρες, όπως επίσης και την άμεση επένδυσή του σε 3 εταιρίες στην ελληνική αγορά στο τομέα της άμυνας,  της ασφάλειας και των νέων τεχνολογιών.

Την περίοδο αυτή ο Όμιλος EFA GROUP, βάσει του στρατηγικού του σχεδιασμού, επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του, στην έρευνα και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων όλου του ανθρώπινου δυναμικού του, το οποίο αναμένεται στο τέλος του 2022 να ξεπεράσει τα 400 άτομα. Συγκεκριμένα:

H THEON SENSORS ενισχύει τη μονάδα παραγωγής της μέσω προγραμμάτων αυτοματοποίησης και πλήρους ψηφιοποίησης. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαδικασία παραγωγής τουλάχιστον 3 νέων man portable προϊόντων προηγμένης γενιάς, ενώ επεκτείνεται σε πλατφόρμες με έμφαση στην αξιοποίηση θερμικών και άλλων αισθητήρων μακράς εμβέλειας. Εντός του 2022, αναμένεται η εδραίωση της εταιρίας στις ΗΠΑ και τη Γερμανία βάσει συγκεκριμένων επενδύσεων και στρατηγικών συνεργασιών, αλλά και ανάπτυξη συμπαραγωγών σε ΗΑΕ (έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση για τοπική συμπαραγωγή που θα ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι) και Σαουδική Αραβία, ενώ αναμένεται η σύναψη ανάλογων συνεργασιών με τουλάχιστον άλλες 3 χώρες στην Άπω Ανατολή, πιστοποιώντας τη διεθνή και ανταγωνιστική παρουσία της εταιρίας.

Η EFA VENTURES ενισχύει τον εξαγωγικό προσανατολισμό της και υλοποιεί προγράμματα βιομηχανικού μετασχηματισμού σε διεθνές επίπεδο. Η πλήρης «βιομηχανοποίησή» της αρχίζει με την είσοδό της σε προγράμματα συντήρησης κινητήρων, ελικοπτέρων και παραγωγής ραντάρ, ενώ οδηγεί τις συνδεόμενες εταιρίες AETHER και UCANDRONE, χωρίς καμία κρατική ή ευρωπαϊκή βοήθεια, σε νέα εξαγωγικά συμβόλαια και παραγωγές πιο εξελιγμένων εναέριων στόχων και UAV συστήματα.  Οι σχετικές εναέριες δοκιμές έχουν ήδη αρχίσει.

Η SCYTALYS, εντός του 2022, εδραιώνει περαιτέρω την παρουσία της στην Άπω Ανατολή,  εστιάζοντας στο MIMS RANGER, το οποίο μετά την επιτυχημένη είσοδό του στην αγορά, θα αποτελέσει τον πυλώνα της νέας ανάπτυξης της εταιρίας σε man portable τακτικά συστήματα που θα συνδυάζουν τα night vision και θερμικά προϊόντα της THEON SENSORS καθώς και τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα συστήματα της UCANDRONE. Στόχος της εταιρίας είναι να γίνει, όπως και η THEON SENSORS,  ηγέτιδα εταιρία  στον τομέα της μέσα στα επόμενα 2 xρόνια.

Η ES SYSTEMS, μετά από 8 και πλέον χρόνια εκτενών επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, άρχισε στις καινούργιες της εγκαταστάσεις εκτεταμένη παραγωγή αισθητήρων, το 90% των οποίων προορίζεται  για  εξαγωγικές παραγγελίες, οι οποίες μάλιστα σημείωσαν αύξηση πάνω από 60% μέσα στο 2021. Στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι να επενδύσει με μειοψηφικά πακέτα συμμετοχής κυρίως σε συναφείς μικρές εταιρίες που εξειδικεύονται στο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε να διευρύνει τις προσφερόμενες  λύσεις με σημείο αιχμής το συνδυασμό των Μικροηλεκτρομηχανικών (MEMS) αισθητήρων της με την Τεχνητή Νοημοσύνη και άλλες εφαρμογές ψηφιοποίησης. Σημειώνεται ότι η ES-SYSTEMS αποτελεί τη μοναδική εταιρία ανάπτυξης και παραγωγής MEMS στην Ελλάδα και μία από τις λίγες στον κόσμο.

Παράλληλα, και σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό του ο όμιλος EFA GROUP επενδύει όχι μόνο  σε αύξηση προσλήψεων (με στόχο να φθάσει τα 400 άτομα),  αλλά κυρίως στη μετεκπαίδευση όλου του υφιστάμενου προσωπικού του σε ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων που αφορά στην απόκτηση ψηφιακών ικανοτήτων, εκμάθηση ξένων γλωσσών, εμπλουτισμό ιστορικών και άλλων πολιτιστικών γνώσεων που συνδέουν την Ελλάδα με την κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών, κυρίως της Μέσης και Άπω Ανατολής.

Χαρακτηρικά, ο κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, Πρόεδρος, EFA GROUP σημείωσε: «Η διεύρυνση της γενικής παιδείας και η καλλιέργεια διαφορετικών δεξιοτήτων των εργαζομένων στο όμιλο EFA GROUP είναι στόχοι μιας «ολιστικής επανεκπαίδευσης» για να ενισχύσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των εταιριών μας. Χρειάζεται να ενισχύσουμε την ενσυναίσθηση, να διδαχθούμε από τις τέχνες, την ιστορία, τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και από τους άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες, για να έχουμε νέες ιδέες τις οποίες θα εφαρμόσουμε στην τεχνολογία μας και στην ανάπτυξή μας. Δύναμή μας είναι οι άνθρωποί μας και ο συνδυασμός τεχνολογίας και μηχανικής με τον πολιτισμό, αποδείχθηκε ότι είναι επιτυχημένη συνταγή εξωστρέφειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις».