Τα F-35 θα αλλάξουν τα δεδομένα στο Αιγαίο

Μια γρήγορη περιήγηση στις αναλύσεις ινστιτούτων αλλά και διεθνών εντύπων που καταπιάνονται με το ζήτημα των πολεμικών εξοπλισμών, θα πείσει και τον πιο δύσπιστο αναγνώστη πως τα αμερικανικά F-35, δικαίως αποκαλούνται “πολεμικές μηχανές”.

Τα F-35 είναι υπερσύγχρονα, 5ης γενιάς πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία συνδυάζουν μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά, καθιστώντας τα την “ναυαρχίδα” του αμερικανικού αεροπορικού στόλου. Όπως έγραψε προσφάτως και το Atlantic, τα F-35 είναι ένα υπερόπλο για τον στρατό που το διαθέτει και ένας εφιάλτης για εκείνον που καλείται να το αντιμετωπίσει.

Για αυτό το λόγο εξάλλου, πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, όταν ακόμη «παιζόταν» η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, τόνιζαν με νόημα πως αν η Άγκυρα έπαιρνε και τους S-400, αλλά και τα F-35, η υπεροπλία της θα ήταν τεράστια.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τις τιμές των αεριωθούμενων F-35 για τα επόμενα 3 χρόνια

Τα χαρακτηριστικά των F35

Το F-35 Lightning ή αλλιώς “αστραπή” είναι ένα μονοθέσιο, υπερηχητικό και χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων, καθώς μπορεί να μετέχει με άνεση τόσο σε αναχαιτίσεις όσο και σε αερομαχίες.

Παράλληλα, μπορεί να χτυπήσει «αθόρυβα» στόχους σε εχθρικό έδαφος, να κάνει ηλεκτρονικές επιθέσεις μπλοκάροντας εχθρικά συστήματα ραντάρ ή και να πραγματοποιήσει αποστολές παρακολούθησης.

Η Whasington Post έγραψε χαρακτηριστικά για την ικανότητα των F-35 πως ” την ώρα που ο εχθρός θα το ακούσει… θα είναι πολύ αργά για να αντιδράσει”.

Πράγματι, σημαντικοί αναλυτές, χαρακτηρίζουν τα F-35 ως «πολεμικές μηχανές» καθώς μπορούν να πλησιάζουν διαφορετικούς στόχους τελείως «αθόρυβα» και χωρίς να γίνονται αντιληπτά.

Παράλληλα, τα F-35, παρέχουν στους πιλότους τους ένα μοναδικό πλεονέκτημα: στοιχεία και αναλυτικούς χάρτες για το πεδίο της μάχης , από πολύ μεγάλη απόσταση, προσφέροντας έτσι την ικανότητα στον πιλότο για αιφνιδιασμό αλλά και αποφυγή απειλών.

Την ίδια ώρα, το F-35 μπορεί να δεχθεί εντολές μέσω της φωνής του πιλότου καθώς διαθέτει σύστημα Direct Voice Input, ενώ το σύστημα απεικόνισης στο κράνος του πιλότου προβάλλει πληροφορίες κατ’ ευθείαν στον ίδιο, δίνοντας του τη δυνατότητα στόχευσης, μόνο με την κίνηση του κεφαλιού .

“Το πλεονέκτημα”

Η απόκτηση των F-35 θα προσφέρει στην ελληνική αεροπορία ένα μοναδικό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής αεροπορίας. Αν μάλιστα συνυπολογισθεί πως ως το τέλος του 2027, αναμένεται να έχουν αναβαθμιστεί σε έκδοση Viper, 84 ακόμα F-16, τότε γίνεται σαφές πως η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει έναν εντελώς ανανεωμένο στόλο με πολύ προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνίας, ικανό να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα.

“Οι δυσκολίες”

Αυτά βέβαια είναι τα καλά της υπόθεσης F-35. Υπάρχουν όμως και αρκετά «αγκάθια». Η ένταξή τους στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας δεν είναι κάτι απλό. Ακόμη και για μία μοίρα μαχητικών θα χρειαστεί να γίνουν σημαντικές αλλαγές υποδομών. Η Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να κάνει τεράστια άλματα εκσυγχρονισμού για να υποδεχτεί και να συντηρεί τα μαχητικά 5ης γενιάς. Σημειώνεται επίσης ότι δύο ζητήματα που οπωσδήποτε θα απασχολήσουν την ελληνική πλευρά είναι το τεράστιο κόστος αγοράς και πτήσης τους. Ένα F-35 κοστίζει περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε περίπου 44.000 δολάρια ανέρχεται κάθε ώρα πτήσης.