Εισβολή στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι απέκοψαν τη Χερσώνα και το λιμάνι Μπερντιάνσκ στη Ζαπορίζια

Ενημέρωση για τη ρωσική επέλαση στα ουκρανικά εδάφη, παρείχε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Κονασένκοφ, ο ρωσικός στρατός απέκλεισε τη Χερσώνα και το Μπερντιάνσκ από την υπόλοιπη χώρα. Επιπλέον, το Χένιτσεσκ και το αεροδρόμιο Τσερομπάεβκα τέθηκαν υπό ρωσικό έλεγχο.

Τα στρατεύματα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, με την υποστήριξη των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανακατέλαβαν νέους οικισμούς, πρόσθεσε ο Κονασένκοφ. Συγκεκριμένα, οι πολιτοφυλακές πήραν τον έλεγχο τριών οικισμών στην ανατολική Ουκρανία, ενώ από την αρχή της προέλασής τους έχουν φτάσει σε βάθος 52 χιλιομέτρων.

 

Στην περιοχή του Χάρκοβο, το 302ο σύνταγμα αντιαεροπορικών πυραύλων των ουκρανικών στρατευμάτων, εξοπλισμένο με συστήματα Buk M-1, παραδόθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέθηκαν υπό κράτηση 471 στρατιωτικοί.

Συνολικά, ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 975 σημεία της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας, διευκρίνισε ο Κονασένκοφ. Πρόκειται για 23 θέσεις διοίκησης και κέντρα επικοινωνίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, τρεις θέσεις ραντάρ, 31 S-300, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Buk M-1 και Osa και 48 σταθμούς ραντάρ. Ο ρωσικός στρατός κατέρριψε οκτώ μαχητικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, 11 drones και δύο τακτικούς πυραύλους Tochka-U. Επιπλέον, 223 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, 28 αεροσκάφη, 39 εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών, 86 πυροβόλα και όλμοι πεδίου, 143 στρατιωτικά οχήματα καταστράφηκαν στο έδαφος.