Σύνοδος Κορυφής: Κυρώσεις σε Ρωσία – Αφορά οικονομία, ενέργεια και μεταφορές

Μέσα σε λίγα λεπτά ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται δια ζώσης στις Βρυξέλλες το προσχέδιο συμπερασμάτων για την αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η αναφορά των συμπερασμάτων (παρ.10) στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας, ώστε να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που κοινοποίησε προ ολίγου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «Το Συμβούλιο καλεί για την προώθηση της δουλειάς για την προετοιμασία και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Κομισιόν, συγκεκριμένα, να παρουσιάσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης και για την ενέργεια».

Με άλλα λόγια, καλείται η Κομισιόν άμεσα να απαντήσει, πώς θα μπορέσουν τα κράτη-μέλη να παράσχουν επιπρόσθετη στήριξη, για να απορροφηθεί η υπέρμετρη αύξηση του κόστους ενέργειας.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει τα εξής: «Είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε, την άμυνά μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πνίξουν τις Ευρωπαϊκές οικονομίες.

Έχω ζητήσει να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Έκτακτης Συνόδου μία πρόβλεψη η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών – μελών απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευτούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς, και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στον δρόμο υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».