Πούτιν: «Συνέπειες στη Δύση που δεν έχουν δει ποτέ» – Απειλή για χρήση πυρηνικών

Αίσθηση στη διεθνή κοινότητα προκάλεσε η αποστροφή του Ρώσου Προέδρου, ότι αν υπάρξει απόπειρα παρέμβασης των δυτικών χωρών κατά την εισβολή του στην Ουκρανία, τότε θα υπάρξουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ», στη διάρκεια του διάγγελματός του σήμερα τα ξημερώματα, κηρύσσοντας την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Όποιος προσπαθήσει να μας σταματήσει και να δημιουργήσει περαιτέρω απειλές εναντίον της χώρας μας, εναντίον του λαού μας, θα πρέπει να ξέρει ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα σας οδηγήσει σε συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ στην ιστορία σας» είπε συγκεκριμένα ο Πούτιν ανακοινώνοντας την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η παραπάνω δήλωση του Ρώσου Προέδρου, παραπέμποντας σε πρωτοφανείς για την ανθρωπότητα καταστάσεις, έχει σημάνει συναγερμό σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες, καθώς διεθνείς αναλυτές «διαβάζουν» πίσω από το «χρησμό» του Ρώσου Προέδρου την απειλή χρήσης πρωτόγνωρων οπλικών συστημάτων, δηλαδή μεταπυρηνικών όπλων, σε συνδυασμό με επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες ασκήσεις που παρακολούθησε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν πριν την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία, ήταν από στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας το περασμένο Σάββατο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με το Reuters, o Ρώσος ηγέτης επέβλεψε στρατηγικές πυρηνικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν την εκτόξευση υπερηχητικών βαλλιστικών πυραύλων και άλλων όπλων, κίνηση η οποία εξελήφθη ως επίδειξη δύναμης, σε μια περίοδο οξείας έντασης με τη Δύση. Μάλιστα, ο Πούτιν παρακολούθησε τις ασκήσεις από ένα «κέντρο καταστάσεων» στο Κρεμλίνο, καθισμένος δίπλα στον στενό του σύμμαχο, τον Λευκορώσο ηγέτη, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Οι ασκήσεις αφορούσαν εκτοξεύσεις από πολεμικά πλοία, υποβρύχια και πολεμικά αεροσκάφη, καθώς και από ξηρά που έπληξαν στόχους σε ξηρά και θάλασσα, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η γενιά Zircon

Την ίδια ώρα, στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει ήδη κατάλληλη πολεμική τεχνολογία, ικανή για να κάνει πράξη την απειλή της, δηλαδή όπλα μικρής πυρηνικής ισχύος σε εξελιγμένους φορείς με πολύ κύκλο σφάλματος της τάξης λίγων μέτρων για πλήγματα ακριβείας σε «σκληρούς» στόχους υψηλής αξίας, σε συνδυασμό με υπερ-υπερηχητικούς, μη ανασχέσιμους βαλλιστικούς πυραύλους με συμβατικές κεφαλές.

Πρόκειται δηλαδή για πυραύλους, όπως οι αντιπλοϊκοί Zircon, με βεληνεκές πάνω από 1.000 χιλιόμετρα και με ταχύτητα 6 φορές από αυτή του ήχου, όπου εισήλθαν φέτος σε ρωσική υπηρεσία και με αυτούς εκτιμάται ότι η ρωσική πλευρά θα μπορεί να ελέγχει την Μαύρη Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018 προανήγγειλε την μετάβαση της πολεμικής μηχανής της χώρας του σε όπλα νέας γενιάς, δηλαδή στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, με δυνατότητα πυρηνικής γόμωσης από αέρα, ξηρά, θάλασσα και διάστημα. Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο φαίνεται διατεθειμένος να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα, ιδίως σε περίπτωση μάλιστα που η Ουκρανία εντασσόταν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.