Διεθνής τύπος για Ουκρανία: «Καλώς ήρθατε στην κόλαση»- Διεθνής κατακραυγή για Πούτιν

Διεθνής κατακραυγή έχει προκαλέσει η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εξαπολύσει επιθέσεις από τρία διαφορετικά μέτωπα, με τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

«Η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία» είναι ο τίτλος στην πρώτη σελίδα των New York Times. «Εκρήξεις ακούγονται σε όλη τη χώρα». Ξεκίνησε ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, σχολιάζουν οι NYTimes, ενώ από χτες το απόγευμα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου ισχυρίστηκε πως έχει συγκεντρωθεί το σύνολο των ρωσικών δυνάμεων που απαιτούνται για μια εισβολή, ενώ το 80% εξ αυτών έχουν αναπτυχθεί ήδη σε προκεχωρημένες θέσεις.

Αμερικανικά ΜΜΕ, όπως το CNN, ανέφεραν νωρίτερα πως οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Κιέβου πως «επίκειται άμεσα» μια επίθεση, πιθανώς και εντός 48 ωρών, κι αυτό ενώ βίντεο έδειξαν δύο φάλαγγες με τεθωρακισμένα και εξοπλισμό να κατευθύνονται προς το Ντονμπάς.

«Καλώς ήρθατε στη κόλαση» – η προειδοποίηση της Ουκρανίας προς τον Ρωσικό στρατό είναι ο τίτλος της Daily Mirror. «Πρώτες κυρώσεις των Βρυξελλών χτυπούν τον κύκλο… του Πούτιν – Με έντονο τρόπο επιμένει να προειδοποιεί η Ουάσιγκτον για επικείμενη εισβολή» γράφουν οι Financial Times. «Η Δύση ρισκάρει η απάντησή της να φανεί αδύναμη, στέλνοντας στον Πούτιν το λάθος μήνυμα» σημειώνει το κεντρικό άρθρο. «Οι δυτικές κυρώσεις σε τράπεζες απλώς γρατζουνούν την επιφάνεια του φρουρίου της Ρωσίας» σημειώνει το Reuters, εκτιμώντας πως «οι κυβερνήσεις προτιμούν να κρατήσουν στην εφεδρεία τις πιο ευρείες κυρώσεις που έχουν σχεδιάσει σε περίπτωση που η κρίση κλιμακωθεί».

«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία – Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται να εισβάλλει» αναφέρει ο Guardian. Σύμφωνα με την εν λόγω εφημερίδα, εφόσον οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρήσουν να καταλάβουν νέα εδάφη, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπος με ένα στρατό μικρότερο και λιγότερο εξοπλισμένο από το δικό τους, που όμως είναι αρκετά σκληραγωγημένος λόγω του οκταετή πολέμου στον Ντονμπάς.

Όπως γίνεται γνωστό, αυτές οι διαμάχες έχουν προκαλέσει μισό εκατομμύριο βετεράνους των μαχών, πολλοί εκ των οποίων θα ριχτούν ξανά στα «χαρακώματα».

Μάλιστα σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, αν οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρήσουν να καταλάβουν νέα εδάφη στην Ουκρανία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με έναν στρατό σαφώς μικρότερο και λιγότερο καλά εξοπλισμένο από τον δικό τους, πλην όμως σκληραγωγημένο από τα οκτώ χρόνια του πολέμου στο Ντονμπάς. Τα χρόνια αυτά έχουν επίσης αφήσει την Ουκρανία με σχεδόν μισό εκατομμύριο βετεράνους των μαχών, πολλοί από τους οποίους προετοιμάζονται τώρα να πολεμήσουν ξανά, επίσημα ή ανεπίσημα.