ΗΠΑ σε Ουκρανία: Πιθανή ρωσική εισβολή μέσα στο επόμενο 48ωρο

Δραματικές εξελίξεις αναμένονται τις αμέσως επόμενες ώρες στην Ουκρανία, καθώς σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση του αμερικανικού δικτύου CNN, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την ουκρανική κυβέρνηση για πιθανή ρωσική εισβολή μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Λευκός Οίκος επικοινώνησε απευθείας με το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοινώνοντας πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, επίκειται ευρεία ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Το CNN μετέδωσε πως, σύμφωνα με πηγή από τον Λευκό Οίκο, η πιθανότερη περιοχή για την εισβολή των Ρώσων είναι η βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των αμερικανικών δικτύων, λέγοντας πως «ο πρόεδρος της Ουκρανίας ενημερώθηκε από τον Λευκό Οίκο για τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών».

Σύμφωνα με το newsweek, το οποίο επικαλείται πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας το πρωί της Τετάρτης, πραγματοποιώντας αναγνωριστικές πτήσεις.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως «είναι πιθανή μία επίθεση. Δεν μπορεί ο Πούτιν να διατηρεί τόσο μεγάλο στρατό στην περιοχή για πολύ καιρό».

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή από το Πεντάγωνο, η εισβολή των Ρώσων θα πραγματοποιηθεί τόσο με εναέρια μέσα, όσο και με την εκτόξευση πυραύλων και επίγειες δυνάμεις, ενώ θα έχει προηγηθεί και ευρεία κυβερνοεπίθεση σε υπουργεία και οργανισμούς που σχετίζονται με την άμυνα της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχει ήδη ανακοινώσει μερική επιστράτευση στους άνδρες από 18 έως 60 ετών, ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου ενημέρωσε τους Ουκρανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη ρωσική επικράτεια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θέτει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα επόμενα 24ωρα, την ίδια στιγμή που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ουκρανικό, την Πέμπτη το απόγευμα.

Η Ρωσία μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, επιχειρεί να δείξει την πυγμή της, τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αντίδρασης κατά των κυρώσεων που ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμέσως μετά το διάγγελμά του, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή για την αποστολή στρατευμάτων στο Ντονμπάς, κάνοντας λόγο για «ειρηνευτική δύναμη». Ωστόσο, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, δεν θα πρόκειται γία μία περιορισμένης δυναμικότητας ειρηνευτικής δύναμης, αλλά για συνολική εισβολή στην επικράτεια της Ουκρανίας.

Μεταφέρουν άρματα μάχης και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ντονέτσκ

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο κονβόι με φορτηγά και βαριά οχήματα που μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμούς χωρίς να φέρουν διακριτικά, κατευθύνονται προς την πόλη του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο ένα κονβόι υπάρχουν εννέα άρματα μάχης και τεθωρακισμένο όχημα πεζικού, ενώ το δεύτερο αποτελείται από φορτηγά και βυτιοφόρα καυσίμων.

Την πληροφορία του Reuters έχει επιβεβαιώσει ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Arturs Krišjānis, ο οποίος αναφέρθηκε σε ρωσικά στρατεύματα που κινούνται ήδη εντός των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας.