Μητσοτάκης για Ουκρανία: Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για την απρόσκοπτη τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο

Αναφορά στις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ από την Μόσχα, έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση με υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία, υπό τον Αναπληρωτή πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών Assen Vassilev, ο οποίος συνοδεύεται από την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό, αρμόδια για Αποτελεσματική Διοίκηση Kalina Konstantinova, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Bozhidar Bozhanov και τον Υπουργό Ενέργειας Alexander Nikolov.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία λέγοντας πως η χώρα μας «ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών. Καταδικάζει συνεπώς απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι κοινή και ουσιαστική».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας και παρακολούθησης των εξελίξεων: «την προστασία και τη στήριξη της Ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία αλλά και της πολυπληθούς κοινότητας στη Μαριούπολη, η οποία έχει παρουσία 2.000 και πλέον ετών στην περιοχή και για την οποία εργαζόμαστε».

Η δήλωση του πρωθυπουργού:

Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης, σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι θα έχετε ιδιαίτερα χρήσιμες και εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Έλληνες ομολόγους σας.

Με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η επίσκεψή μου στη Σόφια, αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, σηματοδότησε μία πιο δυναμική φάση στις ήδη εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις.

Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή σας επίσκεψη. Μια επίσκεψη η οποία πραγματοποιείται σε ιδιαίτερα κρίσιμες ώρες και απαιτεί τον συντονισμό και τη συνεργασία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ.

Η χθεσινή αναγνώριση από τη Ρωσία της μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ. Και, όπως κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο.

Η Ελλάδα, ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών. Καταδικάζει συνεπώς απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι κοινή και ουσιαστική.

Έχω ήδη επικοινωνήσει σε αυτή την κατεύθυνση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κα Ursula von der Leyen.

Η χώρα μας έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας και παρακολούθησης των εξελίξεων: την προστασία και τη στήριξη της Ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία αλλά και της πολυπληθούς κοινότητας στη Μαριούπολη, η οποία έχει παρουσία 2.000 και πλέον ετών στην περιοχή και για την οποία εργαζόμαστε.

Η παγκόσμια κοινότητα έχει μία ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων, στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου σε συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών.

Σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη κυβερνήσεων και λαών.

Και όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις από την κλιμακούμενη κρίση, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε ως κυβέρνηση λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνδράμει τη φίλη Βουλγαρία και στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας.

Κατά την έναρξη της συνάντησης οι κ. Μητσοτάκης και Vassilev είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι πολύ που σας καλωσορίζω εδώ. Έκανα κάποιες παρατηρήσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία καθώς και επισημάνσεις σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της παροχής φυσικού αερίου.

Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τη Βουλγαρία με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να ξεπεράσει αυτό που εμείς θεωρούμε πως θα είναι μια βραχυπρόθεσμη κρίση.

Βεβαίως συνεργαζόμαστε ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος -όπως γνωρίζουμε- είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη Βουλγαρία, ώστε να έχετε τη δυνατότητα διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, καλώς ήρθατε στην Ελλάδα.

Assen Vassilev: Σας ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή. Μας ανησυχεί και εμάς ιδιαίτερα η κρίση στην Ουκρανία, αλλά και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση. Θεωρούμε πως θα πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή τη στιγμή παραβιάζεται, θα έλεγα, με ιδιαίτερα βάναυσο τρόπο.

Είμαστε και εμείς πρόθυμοι να εργαστούμε από κοινού με την Ελλάδα και να βοηθήσουμε στο ζήτημα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, για να εγγυηθούμε πως δεν θα υπάρξουν διακοπές παροχής. Αλλά και για να προετοιμάσουμε όλα τα σχέδια που σκοπεύουμε να συζητήσουμε στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως το θέμα της συνδεσιμότητας Βορρά – Νότου που είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη.

Επίσης, όπως αναφέρατε, θα συζητήσουμε τη συνδεσιμότητα και την ενσωμάτωση των ενεργειακών συστημάτων καθώς και άλλα πρότζεκτ που αποτελούν εδώ και χρόνια αντικείμενο διαλόγου, όπως το ζήτημα των συνοριακών διελεύσεων, το οποίο ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε, όπως και τη διασφάλιση της διευκόλυνσης των ροών αγαθών και της μετακίνησης προσώπων.

Στη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε το άριστο επίπεδο των ελληνο-βουλγαρικών σχέσεων και η αμοιβαία βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους. Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος ηγέτης κράτους-μέλους της ΕΕ που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και συναντήθηκε με τον νέο Πρωθυπουργό, Kiril Petkov, στις 20 Δεκεμβρίου 2021.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τις ευκαιρίες συνεργασίας που παρουσιάζονται σε προγράμματα συνδεσιμότητας υποδομών ενέργειας, μεταφορών και ψηφιακών δικτύων με προστιθέμενη αξία, όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η κοινή στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση μετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, η Διπλωματική Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Τον κ. Vassilev συνοδεύουν στην Αθήνα και έλαβαν μέρος στη συνάντηση η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός, αρμόδια για Αποτελεσματική Διοίκηση, Kalina Konstantinova, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Bozhidar Bozhanov, ο Υπουργός Ενέργειας, Alexander Nikolov και η Προσωπάρχης του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Lena Borislavova. Παρών ήταν επίσης στη συνάντηση ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, Valentin Poriazov.