Συρία: Βομβαρδισμοί του Ισραήλ νότια της Δαμασκού – Δείτε βίντεο

Το Ισραήλ εξαπέλυσε χθες Τετάρτη αργά το βράδυ επίθεση με πυραύλους εναντίον πόλης νότια της Δαμασκού, προκαλώντας υλικές ζημιές, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε πλήγμα με αρκετούς πυραύλους εδάφους-εδάφους» από το κατεχόμενο Υψίπεδο του Γκολάν, που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, εναντίον της πόλης Ζακίγια στις 23:35 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το SANA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις.

«Ο βομβαρδισμός είχε στόχο στρατιωτική θέση του καθεστώτος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χωρά.

Είναι η δεύτερη φορά τον τρέχοντα μήνα που το Ισραήλ βομβάρδισε στη Συρία. Την 9η Φεβρουαρίου, έβαλε στο στόχαστρο συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας σε αντίδραση για την εκτόξευση πυραύλου επιφανείας-αέρος που εξερράγη στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, στη μεγάλη πλειονότητά τους από αέρος, εναντίον θέσεων των ένοπλων δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, κυρίως της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Οι ισραηλινές αρχές διαμηνύουν τακτικά πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να στήσει προγεφύρωμα στη συριακή επικράτεια.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις υποδομές, ενώ ξερίζωσε εκατομμύρια άμαχους, που μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.