Η Exxon Mobil στηρίζει ακόμα τον East Med και πιέζει τον Τράμπ

Η αμερικανική Exxon Mobil βρίσκεται πίσω από την στήριξη του μεγάλου σχεδίου για την μεταφορά του φυσικού αερίου από το βάθος της ανατολικής Μεσόγειου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Τα όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ώρες σε αμερικανικά ΜΜΕ, δημιουργούν ακόμα περισσότερα ερωτήματα για την στάση του κρατά ο Ντόναλντ Τράμπ, έναντι της Τουρκίας. Στηρίζει τελικώς τον αγωγό East Med, είναι εναντίον ή θέλει και την Τουρκία οπωσδήποτε  συμμέτοχο στο μεγάλο αυτό σχέδιο; Ας μην  ξεχνάμε  ότι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τράμπ (Φεβρουάριος 2017-Μάρτιος 2018) ήταν ο Ρεξ Τίλερσον , πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil (2006-2017). Ο Ρεχ Τίλερσον παραιτήθηκε από το αξίωμα εκφράζοντας την απόλυτη διαφωνία του σχεδόν σε όλα τα ζητήματα με τον Ντ. Τράμπ.

Η Exxon Mobil όχι μόνο δημιούργησε ισχυρό λόμπυ  για να ψηφιστεί από το Κογκρέσο ο νόμος χρηματοδότησης και στήριξης του East Med  (East Med Act) αλλά και για να εγκριθεί επίσης από το Κογκρέσο   ο  νόμος της άρσης του εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι λοιπόν σήμερα η  Exxon Mobil  που ζητά από το Κογκρέσο άμεση εφαρμογή της άρσης του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο με το επιχείρημα ότι «Εκεί στην Κύπρο υπάρχει φυσικό Αέριο) όπως γράφουν στο «The Real News» και στο «Intercept».

Φαίνεται πως η Exxon Mobil  δεν κρύβει την στήριξη της προς τον East Med  με την βοήθεια του ισραηλινού , του ελληνικού και του κυπριακού λόμπυ στο αμερικανικό Κογκρέσο.  Ζητώντας ευθέως από το Κογκρέσο άμεσες ενέργειες στήριξης και του αγωγού και της Κύπρου.

Στα σχετικά αμερικανικά δημοσιεύματα αναφέρεται ότι στο βαθιά διχασμένο αμερικανικό (σσ λογω της παραπομπής Τράμπ) Κογκρέσο, οι βουλευτές κατάφεραν να συμφωνήσουν για να βοηθήσουν την Exxon Mobil να περάσει σημαντικά νομοθετήματα τα οποία θα μπορούσαν  να επαναπροσδιορίσουν  τη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Αναφέρεται επίσης ότι εκτός από την χρηματοδότηση του East Med , ο Κογκρέσο  καταργεί επίσης την απαγόρευση μεταφοράς  όπλων στην Κύπρο που τέθηκε σε ισχύ το 1987, προωθεί μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα και την Κύπρο και αναθέτει στις ΗΠΑ να διατηρήσουν τον νεοεισαχθέντα στόλο Drones στην περιοχή.  Υπάρχουν επίσης  διατάξεις για την Εταιρική Σχέση για την Ασφάλεια και την Ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου, η νομοθεσία που εισήχθη στο Σώμα και τη Γερουσία πέρυσι.

Ολ αυτά, αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τα ερωτήματα σχετικά με την στάση που κρατά ο Ντόναλντ Τράμπ εναντι της Τουρκίας. Και μάλιστα  την ώρα που η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε στις ΗΠΑ για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.