Αττική Οδός: Οδηγοί λένε όχι στα 2.000 ευρώ και προσφεύγουν στη δικαιοσύνη

Eντολές να καταθέσουν αγωγές και μηνύσεις κατά της Αττικής Οδού έχουν δώσει στους δικηγόρους τους, ήδη πολλοί εγκλωβισμένοι οδηγοί και επιβάτες, για την πολύωρη ταλαιπωρία που υπέστησαν, θέτοντας ακόμη και τη ζωή τους σε κίνδυνο. Οι περισσότεροι αρνούνται να πάρουν ως αποζημίωση τις 2.000 ευρώ και θα καταφύγουν δικαστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr από το βράδυ της Δευτέρας, τα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας έχουν κατακλυστεί από εντολές εγκλωβισμένων οδηγών για προσφυγή στη δικαιοσύνη, για όσα υπέστησαν επί ώρες σε έναν από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους ευρωπαϊκής πόλης. Σύμφωνα με την δικηγόρο Κατερίνα Φραγκάκη εγκλωβίστηκαν άνθρωποι με σοβαρά θέματα υγείας και έγκυες, χωρίς νερό, γεγονός που στοχειοθετεί, σύμφωνα με την ίδια, αστικές και ποινικές ευθύνες.

Σύμφωνα με την δικηγόρο, ο κίνδυνος στον οποίο υποβλήθηκαν ήταν τεράστιος λόγω του ψύχους, της μεγάλης χιονόπτωσης που κάλυψε τα αυτοκίνητα τους ενώ πολλοί δεν είχαν ούτε καν βενζίνη για να ζεσταθούν και ταυτόχρονα πεινούσαν, γεγονός που φέρει την εταιρία αντιμέτωπη όχι μόνο με αστικές αλλά και με ποινικές ευθύνες. Παράλληλα προστίθεται και το γεγονός ότι η μη ύπαρξη διαφυγής, τους έχει προκαλέσει μεγάλη ψυχική καταπόνηση.

Η ποινικολόγος Γιάννα Παναγοπούλου, ανέφερε ότι ένας καρδιοπαθής, ο οποίος είχε πρόσφατα χειρουργηθεί, εγκλωβίστηκε σε ταξί επιστρέφοντας από την εργασία του στην Αττική οδό για είκοσι τουλάχιστον ώρες. Κινδύνευσε η υγεία και η ζωή του χωρίς νερό, στερούμενος τα φάρμακα του, δίχως θέρμανση και καύσιμα στο έλεος του χιονιά χωρίς καμιά βοήθεια από τους υπεύθυνους.

Από τη στιγμή που απεγκλωβίστηκε, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και όπως είπε η δικηγόρος, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του «μας έχουν δώσει εντολή όπως καταθέσουμε αγωγή και μήνυση κατά της εταιρείας της Αττικής Οδού για άσκηση ποινικής δίωξης και την παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων αλλά και για την χρηματική του αποζημίωση».

Στην Αττική Οδό παραμένουν οδηγοί που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητα τους πάνω από 30 ώρες.

Έμφραγμα μέσα στο ταξί

Ενας 62χρονος παραλίγο να αφήσει την τελευταία του πνοή στο χιόνι καθώς υπέστη έμφραγμα μέσα στο ταξί που τον μετέφερε στην Αττική Οδό. Ο άτυχος άνδρας το πρωί της Δευτέρας είχε πάρει ταξί για να πάει στη δουλειά του καθώς δεν οδηγούσε εξαιτίας μιας επέμβασης που είχε κάνει στην καρδιά πριν από ενάμιση μήνα.

Γύρω στις 11, το ταξί εγκλωβίστηκε στην ουρά χιλιομέτρων που είχε σχηματιστεί στην Αττική Οδό στο ύψος της Παλλήνης. Οι ώρες περνούσαν και όπως περιγράφει ο ταξιτζής που τον μετέφερε, ο 62χρονος άρχισε να «μπλαβίζει» από το κρύο και να νιώθει μια δυσφορία. Ο οδηγός προσπαθούσε να κρατήσει το αυτοκίνητο ανοιχτό ώστε να έχει θέρμανση την ώρα που τα καύσιμα τελείωναν.

Για κακή του τύχη, ο 62χρονος δεν είχε μαζί του τα φάρμακα που παίρνει μετά το χειρουργείο ενώ όπως καταγγέλλει ο ίδιος δεν βρέθηκε κανείς να του φέρει ένα μπουκάλι νερό. Οι ώρες περνούσαν και γύρω στις 5 το απόγευμα ο οδηγός του ταξί τον βοήθησε να βγει από το όχημα και ξεκίνησαν να περπατάνε μέσα στη χιονιοθύελλα μέχρι την πλησιέστερη έξοδο. Μέχρι εκείνη την ώρα το ταξίμετρο είχε γράψει 350 ευρώ κούρσα.

Λίγο μετά τις 8, ο 62χρονος με τη βοήθεια του στρατού και των διασωστών της Πολίτικης Προστασίας μπήκε στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Γύρω στις 11 και μετά από μια περιπέτεια 20 ωρών διεκομίσθη τελικά στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός με συμπτώματα εμφράγματος.

Πλιάτσικο στα εγκλωβισμένα οχήματα

Ενας άλλος οδηγός που καταθέτει μήνυση σε βάρος της Αττικής Οδού βρήκε σπασμένο το φορτηγό που οδηγούσε και εγκατέλειψε μετά την πολύωρη αναμονή. Πρόκειται για έναν επαγγελματία οδηγό ο οποίος κινούταν χθες το πρωί με την νταλίκα του στην Αττική Οδό στο ρεύμα προς Ελευσίνα. Στο ύψος της Δουκίσσης Πλακεντίας, ο οδηγός κόλλησε πίσω από τα αυτοκίνητα που είχαν μείνει χωρίς αλυσίδες και περίμενε μέχρι να ανοίξει ο δρόμος.

Μετά από 10 ώρες στην παγωμένη καμπίνα της νταλίκας, ο οδηγός σε συνεννόηση με την εταιρεία του αποφάσισε να αφήσει το βαρύ όχημα και να επιστρέψει για να το παραλάβει το πρωί όταν θα άνοιγε ο δρόμος.

Έφυγε με τα πόδια προς τις παρακαμπτήριες οδούς και σήμερα το πρωί επέστρεψε για να παραλάβει την νταλίκα. Τότε, αντίκρυσε έκπληκτος σπασμένο το παρμπρίζ και τα τζάμια του οχήματός του. Όπως διαπίστωσε, κάποιοι είχαν κάνει πλιάτσικο στην νταλίκα κατά τη διάρκεια της νύχτας προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο όχημα. Και όλα αυτά κάτω από τα βλέμματα των αστυνομικών που επιχειρούσαν στο σημείο όλη τη νύχτα.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της νταλίκας καταθέτει μήνυση σε βάρος της Αττικής Οδού ζητώντας αποζημίωση τόσο για τις φθορές που προκλήθηκαν στο όχημα όσο και για τα διαφυγόντα κέρδη απο το διάστημα που η νταλικα δεν θα εκτελεί δρομολόγια.

Βαριά ασθενής στο χιόνι

Ανάμεσα στους χιλιάδες οδηγούς που έζησαν τον «εφιάλτη» της Αττικής Οδού το βράδυ της Δευτέρας βρίσκεται και μια γυναίκα η οποία έχει διαγνωσθεί με χρόνιο, βαρύ νόσημα.

Ο σύζυγός της, καθηγητής στο επάγγελμα, την πήγαινε με το αμάξι τους στο νοσοκομείο για να κάνει την προγραμματισμένη θεραπεία της. Στο ύψος του Αμαρουσίου, το αυτοκίνητό τους εγκλωβίστηκε με αποτέλεσμα να μείνουν για περισσότερες από 8 ώρες στον χιονισμένο αυτοκινητόδρομο.

Η γυναίκα, η οποία λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, υπέστη μεγάλη ταλαιπωρία από τις χαμηλές θερμοκρασίες και καταθέτει μήνυση διεκδικώντας αποζημίωση για το φιάσκο της «Ελπίδας».

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες είναι οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν στον αποκλεισμένο αυτοκινητόδρομο και δεν γνωρίζουν αν δικαιούνται τα 2 χιλιάδες ευρώ της αποζημίωσης.

Συγκεκριμένα, 6 ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίο επέβαιναν σε βανάκι της εταιρείας τους, καταθέτουν μήνυση και ζητούν αποζημίωση από την Αττική Οδό καθώς όπως λένε, τα 2 χιλιάδες ευρώ επιδικάζονται στο όχημα. Αρα είτε την αποζημίωση θα την πάρει η εταιρεία τους ή θα μοιραστεί σε όσους ήταν μέσα στο βαν. Δηλαδή, το ποσό θα πέσει στα 330 ευρώ για κάθε υπάλληλο που πέρασε περισσότερες από 20 ώρες στο κρύο και στο σκοτάδι.