Στα Μedia

Του Μάκη Τσαρούχα

Με δόσεις η καμπάνια για τον κορονοϊό

Θολό παραμένει το τοπίο στη διαφήμιση για την καμπάνια του Covid-19. Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα τα χαρτιά της για το πώς θα υλοποιηθεί. Τα δεδομένα είναι τα εξής:

* Αυτή που τρέχει σήμερα σε τηλεόραση και ραδιόφωνο είναι δωρεάν και δεν περιλαμβάνεται στα 11 εκατ. ευρώ. Θα υπάρξει δεύτερο κύμα για τα δύο Μέσα που θα είναι πληρωτέα. Αυτό το κύμα θα χρηματοδοτηθεί από το κονδύλι των 11 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον νόμο το 70% των χρημάτων θα κατευθυνθεί στα πανελλαδικής εμβέλειας media και το 30% στα περιφερειακά. Συνεπώς το ποσό των 7.469.000 ευρώ θα κατευθυνθεί σε πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς (Alpha, Star, ANT1, MEGA, ΣΚΑΪ, Open, ΕΡΤ, Μακεδονία TV), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΕΡΑ), ιστοσελίδες και εφημερίδες. Με τον ν. 4682/2020 αλλάζει η ΠΝΠ και προσδιορίζει πως τα δωρεάν μηνύματα που μεταδίδονται από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας έχουν διάρκεια ως και ένα λεπτό και δεν επιβαρύνονται με κανένα τέλος. Επίσης, με απόφαση μέλους της κυβέρνησης ή και του αρμόδιου υφυπουργού προβλέπεται η συχνότητα μετάδοσης των μηνυμάτων.

* Η υφιστάμενη καμπάνια στα ΜΜΕ, πλην τηλεόρασης και ραδιοφώνου, είναι πληρωτέα, προφανώς, από το κονδύλι των 11 εκατ. ευρώ.

* Η αμοιβή της εταιρείας που ανέλαβε τη διαχείρισή είναι 3%, δηλαδή 330.000 ευρώ. Δεν υπάρχει δυνατότητα για άλλες επιστροφές ή λοιπές επιβαρύνσεις από την πλευρά της διαφημιστικής εταιρείας.

* Δεν προσδιορίζεται τι θα γίνει με τον ειδικό φόρο διαφημίσεων στην καμπάνια που θα ακολουθήσει σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.

* Για το πρώτο ή το δεύτερο μέρος της καμπάνιας δεν έχουν ανακοινωθεί στοιχεία στη «Διαύγεια», ούτε σε καμία ιστοσελίδα υπουργείου ή της κυβέρνησης. Αυτά θα δοθούν στο τέλος, στην περίπτωση που το αποφασίσει ή κυβέρνηση, ή μπορούν να ζητηθούν από την αντιπολίτευση με τη μορφή της επερώτησης.

Nέα καθυστέρηση στη χρηματοδότηση του έντυπου Τύπου

Και νέα καθυστέρηση στο πρόγραμμα ενίσχυσης του έντυπου Τύπου σε όλη τη χώρα. Η δέσμευση πως θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου δεν τηρήθηκε από την κυβέρνηση, αν και ο Στέλιος Πέτσας είχε εξαγγείλει την εφαρμογή του μέτρου. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποίηση των σχετικών αποφάσεων που έλαβε η προηγούμενη για την ενίσχυση του πανελλαδικού Τύπου και των περιφερειακών εκδόσεων. Παρά το γεγονός ότι η απόφαση για τις εφημερίδες που διανέμονται σε όλη την Ελλάδα είχε ρήτρες προστασίας για τα φύλλα που μεταφέρουν προσβλητικές και ρατσιστικές αναφορές, η κυβέρνηση τα ενέταξε στη χρηματοδότηση προκαλώντας αντιδράσεις και στο εσωτερικό της. Οι σχετικές αποφάσεις ακυρώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και πλέον συμπληρώνονται τέσσερις μήνες χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Αύξηση της αξιοπιστίας του ραδιοφώνου στην εποχή του Covid-19

Ελπιδοφόρα και αισιόδοξα είναι τα ευρήματα της έρευνας της ΑΕΜΑΡ για την ανθεκτικότητα του ραδιοφώνου στην κρίση της πανδημίας, καθώς καταγράφηκε πως παραμένει ένα Μέσο με υψηλή πιστότητα από τους ακροατές του. Η έρευνα της ΑΕΜΑΡ διενεργήθηκε το διάστημα 2 – 6 Απριλίου και πιστοποίησε πως το ραδιόφωνο παραμένει αγαπημένο Μέσο για το 75,6% των ερωτώμενων, θεωρείται έγκυρο και φιλικό σε ποσοστό 84,2% και βοηθάει στη διάθεση και τη χαλάρωση (ποσοστό 96,2%). Τα ευρήματα αυτά προστίθενται σε αυτά της συνεχούς μέτρησης ακροαματικότητας της ΑΕΜΑΡ που βρίσκεται σε ισχύ από τις 28 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου. Τα πρώτα ευρήματα καταγράφουν σταθερή ακρόαση παρά τα έκτακτα μέτρα. Συγκεκριμένα, ανέβηκε η μέση διάρκεια ακρόασης, αλλά μειώθηκε η μέση ημερήσια ακροαματικότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της μέτρησης, οι οκτώ στους δέκα εξακολουθούν να ακούνε ραδιόφωνο, ειδικά τις καθημερινές η ακρόαση ραδιοφώνου αγγίζει το 82%, ενώ η μέση διάρκεια ακρόασης ξεπερνά τις τέσσερις ώρες ημερησίως. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της ημέρας, φαίνεται να μειώνεται η πρωινή ακρόαση εξαιτίας του σταδιακού περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων, ενώ ανεβαίνει λίγο το βράδυ. Καταγράφεται αύξηση ακρόασης των ενημερωτικών σταθμών στο σπίτι και κατά το Σαββατοκύριακο, αντιθέτως έχουν πτώση οι αθλητικοί σταθμοί και οι μουσικοί.

Απώλειες 50 εκατ. ευρώ για την τηλεόραση!

Σε πολύ χαμηλότερα έσοδα θα κινηθεί η αγορά της τηλεόρασης. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την αποτίμηση της ζημίας εξαιτίας της απόσυρσης των διαφημίσεων στην τηλεόραση εκτιμάται στα 180 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες θα κυμανθούν στα 50 εκατ. ευρώ, με δεδομένο πως τα έσοδα από τη διαφημιστική αγορά το προηγούμενο έτος (2019) είχαν κυμανθεί στα 230 εκατ. ευρώ. Η πτώση αυτή εκτιμάται συμπεριλαμβάνοντας την «ένεση» των 11 εκατ. ευρώ της κυβέρνησης, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί προς τον κλάδο της τηλεόρασης, και των υπόλοιπων διαφημιστικών εκστρατειών που βρίσκονται στον αέρα. Υπάρχει η μετάδοση της διαφήμισης της ΔΕΗ στους τηλεοπτικούς δέκτες και εκείνη των ιδιωτικών ΙΕΚ, που «καίγονται» για να συγκεντρώσουν πελάτες και θα εισπράξουν τα περίφημα vouchers τηλεκατάρτισης. Οι επιστήμονες θα λάβουν 600 ευρώ και τα ΙΕΚ ένα ποσό που θα φτάνει τα 400 ευρώ ανά χρήστη.

Υψηλές πτήσεις για την «Κοινωνία ώρα Mega»

Την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών έχει κερδίσει η ενημερωτική εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega», με τον  Νίκο Φιλιππίδη κα τη  Μπάγια Αντωνοπούλου, οι οποίοι έχουν μαζί τους τον Ντίνο Σιωμόπουλο και  τη Τζίνα Μοσχολιού. Συγκεκριμένα  την Μεγάλη Τετάρτη η εκπομπή σημείωσε 13,6% στο δυναμικό κοινό και 8,6% στο σύνολο. Με έγκυρα ρεπορτάζ και αποκλειστικές συνεντεύξεις μας ενημερώνουν  για όλα όσα μας απασχολούν και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Καταγράφουν σημαντικά  γεγονότα με διαφορετική οπτική και παρουσιάζουν την  πληροφορία που πρέπει να ξέρουμε τη στιγμή που προκύπτει και στο χρόνο που εξελίσσεται.

Σάρωσε ο Ρέμος το βράδυ της Αναστάσης στο Mega

Σε πολύ υψηλά ποσοστά κινήθηκε η τηλεθέαση της συναυλίας του Αντώνη Ρέμου που μεταδόθηκε το βράδυ της Αναστάσης από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Ο μοναδικός Έλληνας καλλιτέχνης παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό, κατάφερε να καθηλώσει τους τηλεθεατές στην συχνότητα του Μεγάλου Καναλιού. Συγκεκριμένα από την ώρα που ξεκίνησε η εορταστική εκπομπη, το Mega, βρέθηκε στην πρώτη θέση στο δυναμικό κοινό, καταγράφοντας ποσοστά σταθερά πάνω από 15%. Μια εξαιρετική τηλεοπτική βραδιά (που ταίριαζε απόλυτα με το εορταστικό κλίμα) που ανταμείφθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους τηλεθεατές. Αμέσως μετά την Ανάσταση, στο Mega προβλήθηκε η μεγάλη συναυλία του Αντώνη Ρέμου από το στάδιο του Tae Kwon Do, στα πλαίσια του «Live Experience Tour 2020», η οποία κατέγραψε 11,3% στο γενικό σύνολο και 13,6% στο δυναμικό κοινό 

Οικονομική ανάσα για τους δημιουργούς

Η ΕΡΤ ενέκρινε την καταβολή 350.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για το 2017 στην Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων, όπως και 100.000 ως προκαταβολή συνολικού ποσού 350.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για το έτος 2018. Ταυτόχρονα, για το 2019 το ΔΣ της ΕΡΤ αποφάσισε να διαθέσει ποσό 100.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ στην ΕΥΕΔ και 100.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ στην Αυτοδιαχείριση έναντι της συνολικής αμοιβής. Η τελική αμοιβή θα προκύψει από την εκκαθάριση που πρέπει να κάνει κάθε οργανισμός ως τις 25 Μαΐου.

Διαφημίσεις στον Τουρισμό

Κανόνας απευθείας ανάθεσης χωρίς διαγωνισμό και με τον εκ υστέρων έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διαφημιστική καμπάνια τουρισμού της χώρας. Αν και η εκτίμηση όλων των παραγόντων της αγοράς είναι πως δύσκολα θα έρθουν τουρίστες στη χώρα, εξαιτίας της πανδημίας, η ΠΝΠ 84 αναφέρει πως όσο «υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού Covid-19» και τουλάχιστον ως την 31η Αυγούστου 2020 το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ και οι δήμοι «θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με τη Marketing Greece ΑΕ Ανώνυμη Εταιρεία Προώθησης και Ανάπτυξης Τουρισμού με απευθείας ανάθεση και, πάντως, τηρουμένης κανονικά της διαδικασίας ανάρτησης στη Διαύγεια, ανεξαρτήτως της αξίας της συμβάσης». Η διαδικασία αυτή θα είναι κατά παρέκκλιση της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω συμβάσεις μετά τη σύναψή τους θα υποβληθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για κατά προτεραιότητα έγκριση, εφόσον αυτό απαιτείται από τις γενικές διατάξεις. Η επιλογή αυτή δημιουργεί έναν φορέα που θα επιλέγει κατά το δοκούν τα ΜΜΕ εντός της χώρας, από τη στιγμή που ο διεθνής τουρισμός δεν αναμένεται να κινηθεί. Οι δήμοι θα προστρέχουν στη Marketing Greece για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην καμπάνια, η οποία θα τελεί υπό κεντρική διαχείριση για να διαφημίζεται εσωτερικά η χώρα.

Απόκτηση μετοχών στην TV

Επιχειρηματίας με ισχυρή παρουσία και στο εγχώριο lifestyle βρίσκεται εδώ και καιρό σε συζητήσεις με τηλεοπτικό σταθμό για την απόκτηση σημαντικού ποσοστού μετοχών. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και έχουν επεκταθεί και στον τομέα του προγράμματος, τον οποίο επιθυμεί να αναλάβει ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Ο μέτοχος εμφανίζεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε αυτήν τη συμφωνία. Αν υλοποιηθεί θα προκαλέσει μεγάλη έκπληξη, καθώς δεν σχετίζεται με το πεδίο της πολιτικής, αλλά του lifestyle.

Στην πρώτη θέση το Star τη βδομάδα 6-12 Απριλίου

Για πρώτη φορά στον τηλεοπτικό ανταγωνισμό καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη μέση εβδομαδιαία τηλεθέαση το Star! Το κανάλι, που συνήθως βρισκόταν στην τέταρτη θέση όλα τα προηγούμενα χρόνια, λόγω χαμηλών επενδύσεων σε ελληνικό πρόγραμμα μυθοπλασίας, βρέθηκε στην πρώτη θέση την περασμένη εβδομάδα, λόγω κυρίως της μεγάλης τηλεθέασης του «Master Chef» αλλά και της ορατής κόπωσης από την ενημέρωση. Ο ΣΚΑΪ βρέθηκε στη δεύτερη θέση και ο ΑΝΤ1 στην τρίτη. Ρόλο στην ανακατανομή φαίνεται πως παίζει και η άνοδος ποσοστών του Mega. Οι συνεργαζόμενοι Star και Alpha κατέγραψαν ποσοστό τηλεθέασης 26%. Ο ΑΝΤ1 μαζί με το Μακεδονία TV, που έχουν κοινό μέτοχο, καταγράφουν μερίδιο 14% στο σύνολο του κοινού. Τέλος, η ΕΡΤ έμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα, συγκεντρώνοντας συνολικά ποσοστό 9,7%.

ΕΡΤ: Ρεκόρ τηλεθέασης!

Πρωτοφανή για τα δεδομένα της ΕΡΤ είναι τα νούμερα τηλεθέασης που σημειώνουν οι καθημερινές μεταδόσεις των τηλεμαθημάτων και οι ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας από την ΕΡΤ2.Οι τηλεθεατές  φαίνεται να ανταποκρίνονται πολύ θετικά στο περιεχόμενο που γνωρίζουν ότι αποτελεί παραδοσιακά προνομιακό χώρο της ΕΡΤ. Η ανανεωμένη Εκπαιδευτική Τηλεόραση καθηλώνει σταθερά μεγάλη μερίδα μαθητών δημοτικού, καθώς ακόμα και μέσα στη Μ. Εβδομάδα το μερίδιο τηλεθέασης στα παιδιά 4-14 ετών είναι υψηλότατο – την Μ. Δευτέρα έφτασε το 38,8%. Η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως, έγραψε στο προσωπικό της ιστολόγιο ότι μεσοσταθμικά παρακολουθούν τη ζώνη περισσότερα από 100.000 παιδιά καθημερινά. Έχει, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ζητηθεί από τη ΔΕΗ και το ΕΚΑΒ να λάβουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με εκπομπές για την ενέργεια και την Υγεία. «Ευλογία» όμως είναι για την ΕΡΤ – παρά τον σκληρό ανταγωνισμό από την ιδιωτική – και οι μεταδόσεις των Χαιρετισμών και των ακολουθιών του Πάσχα, με 350 και 420 χιλιάδες τηλεθεατές να παρακολουθούν τους Γ΄ και Δ΄ Χαιρετισμούς. Για την κάλυψη τους εκτός από ιδιωτικά VAN χρησιμοποιήθηκε και προσωπικό και VAB της ΕΡΤ.

Πρόγραμμα και για την ΕΡΤ 3 από ARTE και France TV

Η προμήθεια προγραμμάτων για την ΕΡΤ 3 περιλαμβάνει περισσότερα ντοκιμαντέρ αλλά και ανανέωση κάποιων από τις εξωτερικές παραγωγές για όσο διάστημα διαρκεί η καραντίνα. Για το τρίτο κρατικό κανάλι υπάρχει συμφωνία με το France TV και το ARTE που αφορά την προμήθεια νέων προγραμμάτων, κυρίως ντοκιμαντέρ, όπως επίσης και συμφωνία με τη βρετανική Scorpion TV για τρεις σειρές ντοκιμαντέρ. Οι ελληνικές εκπομπές των οποίων ανανεώνεται η σύμβαση είναι οι «24 Ώρες στην Ελλάδα» της εταιρείας Black Light, με κόστος 66. 144 ευρώ για οκτώ επεισόδια, «Απόψε Κάνεις Μπαμ» του Κωστή Ζαφειράκη για δέκα επεισόδια με κόστος 77.522, «Κάθε Τόπος και Τραγούδι» για δέκα επεισόδια με κόστος 80.035 ευρώ, «Άγρια Ελλάδα» για οκτώ επεισόδια με κόστος 64.793 ευρώ και «Σύγχρονη Παραδοσιακή Μουσική» για δέκα επεισόδια με κόστος 72.182 ευρώ.