Τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων, σήμερα Πέμπτη 13 Ιανουαρίου

Hürriyet: “Η μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει στο HÜRJET”

Στη Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αμυντικής Βιομηχανίας στο προεδρικό συγκρότημα Μπέστεπε υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζητήθηκαν θέματα για την προσθήκη νέων στα εγχώρια και εθνικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι μονάδες ασφαλείας. Η απόφαση σειριακής παραγωγής πρώτου σταδίου λήφθηκε για το εκπαιδευτικό και ελαφρύ επιθετικό αεροσκάφος HÜRJET, η πρώτη πτήση του οποίου έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

Yeni Şafak: “Η Τουρκία άλλαξε τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο”

Οι πολιτικές της Ελλάδας για αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου μέσω ενεργειακών πόρων κατέληξαν σε αποτυχία λόγω της αποφασιστικής στάσης της Τουρκίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) απέσυραν την υποστήριξή τους από τον αγωγό EastMed, στο οποίο υπήρχαν προσπάθειες για να αγνοηθεί η Τουρκία. Αποδείχθηκε ότι η γαλλική Total και η αμερικανική ExxonMobil σταμάτησαν επίσης τις σεισμικές ερευνητικές τους δραστηριότητες στα ανοιχτά της Κρήτης.

Vatan: “Ο υπουργός Υγείας Κοτζά: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια το εμβόλιο Turkovac”

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε ότι το εγχώριο εμβόλιο Turkovac, το οποίο αναπτύχθηκε κατά του νέου κορωνοϊού (Covid-19) και πέρασε επιτυχώς όλες τις μελέτες φάσης και εγκρίθηκε για άμεση χρήση, είναι πιο αποτελεσματικό από το κινεζικό εμβόλιο Sinovac. Δηλώνοντας ότι το Turkovac πληροί επίσης τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Κοτζά είπε:
«Κανείς δεν πρέπει να διστάσει να πει φωναχτά ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εμβόλιο Turkovac με ασφάλεια».

Star: “Το Μαρόκο που αποφάσισε να αλλάξει τα πολεμικά του πλοία, συμφώνησε με την Τουρκία”

Ο μαροκινός Τύπος έγραψε ότι το Βασιλικό Μαροκινό Ναυτικό συμφώνησε με την Τουρκία να αγοράσει 7 ταχύπλοα σκάφη επίθεσης και μία κορβέττα. Ο Τύπος της χώρας έγραψε ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2021 και ανέφερε ότι η συμφωνία είναι αξίας 222 εκατομμυρρίων δολαρίων. Υπογραμμίζοντας ότι οι παραδόσεις προγραμματίζονται για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, στις ειδήσεις υπογραμμίστηκε ότι το Μαρόκο έχει γίνει γρήγορα μια από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες αγορές για την τουρκική στρατιωτική βιομηχανία.

Sabah: “Οι Τουρκικές Αερογραμμές δεν έχουν χάσει την ηγετική θέση στην Ευρώπη”

Οι παγκόσμιες εταιρείες πέρασαν το 2021 με ζημιές λόγω της επιδημίας του Covid-19 που επηρέασε αρνητικά τις αεροπορικές εταιρείες. Ενώ ο αριθμός των χρεοκοπημένων αεροπορικών εταιρειών αυξήθηκε, οι γίγαντες του κόσμου επιβίωσαν μόνο με κρατική υποστήριξη. Ενώ πολλές αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν τις πτήσεις τους και διακόπηκαν οι δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της επιδημίας, οι Τουρκικές Αερογραμμές συνέχισαν την ανάπτυξή ανοίγοντας νέους προορισμούς πτήσεων και δεν έχασαν την πρώτη θέση στην Ευρώπη.