Ο Πάιατ φεύγει, ο Τσούνης έρχεται – Τι σηματοδοτεί η αλλαγή του πρέσβη στην Αθήνα

Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθεί η ακρόαση του Τζορτζ Τσούνη για την επικύρωση του διορισμού του στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Με βάση τα προβλεπόμενα, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη της υποψηφιότητας του Τσούνη.

Η συνεδρίαση της επιτροπής θα γίνει με περιορισμένη φυσική παρουσία, όπως ορίζουν τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Γερουσία για την πανδημία.

Στα της επιλογής, τώρα, η ελληνοαμερικανική κοινότητα θεωρεί ότι η επιλογή Μπάιντεν αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης από την αμερικανική κυβέρνηση στην Ομογένεια. Βασικός χρηματοδότης των Δημοκρατικών διαχρονικά, κυρίως από την εποχή Ομπάμα και μετά, ο Τζορτζ Τσούνης είναι προσωπικός φίλος του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος γιόρτασε τον γάμο του με τη δεύτερη σύζυγό του στο σπίτι του κ. Τσούνη, στο Λονγκ Αϊλαντ.

Ο φιλέλληνας γερουσιαστής, εξάλλου, είναι θερμός υποστηρικτής της υποψηφιότητας Τσούνη για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Με καταγωγή από το χωριό Πλάτανος Ναυπάκτου, ο Τζορτζ Τσούνης με τη σύζυγό του, Ολγα, και τα τρία παιδιά τους επισκέπτονται κατά καιρούς την Ελλάδα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσούνης βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για επαφές σχετικά με τη νέα του θέση. Μάλιστα, ανάμεσα στις επαφές που είχε έμαθα ότι είδε και έναν υψηλό κυβερνητικό αξιωματούχο.

Σε σχέση, τώρα, με τον απερχόμενο πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, κάποιοι που γνωρίζουν τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση Μπάιντεν λένε ότι έχουν αλλάξει τα σχέδια που τον ήθελαν μετά τη αναχώρηση του από την Αθήνα να αναλαμβάνει ρόλο (και δη υφυπουργού επί των Εξωτερικών) με αρμοδιότητα τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τέλος, και σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα έλευσης του νέου πρέσβη, οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι ο Τσούνης θα βρίσκεται στην Αθήνα το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου.