O Γενάρης των Rafale, των Belh@rra και των Romeo

To 2022 θα είναι η χρονιά του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, δηλαδή στις 13 Ιανουαρίου, δύο υπουργοί, οι Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναμένεται να βρεθούν στη Δρέσδη και εν συνεχεία στα γαλλικά ναυπηγεία Λοριάν για το κόψιμο της λαμαρίνας των φρεγατών Belh@rra.

Έξι ημέρες αργότερα η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (εκτός απροόπτου μαζί με τον Πρωθυπουργό) θα βρεθούν στην Τανάγρα για την άφιξη των πρώτων έξι Rafale που θα ενισχύσουν την Πολεμική Αεροπορία.

Την ίδια χρονιά αναμένονται τα υπερσύγχρονα ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας Romeo καθώς και οι νέες τορπίλες που θα εφοδιαστούν τα υποβρύχια.

Η αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας αυξάνεται εντυπωσιακά, κάτι που ενοχλεί τους Τούρκους, οι οποίοι με συνεχείς δηλώσεις τους αναφέρονται απαξιωτικά είτε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, είτε στις αμυντικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Ωστόσο, όπως μου είπε ο υπουργός Άμυνας, το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν έχει επιθετικό χαρακτήρα, παρά μόνο αποτρεπτικό, και γίνεται αποκλειστικά βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου (που εγκρίθηκε από τον Πρωθυπουργό) για την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων οπλικών συστημάτων.