Με το δάχτυλο στη σκανδάλη πάνοπλοι ‘Ελληνες κομάντος στα ακριτικά νησιά περιμένουν τους «κολυμβητές» του Ακαρ

Mε ιδιαίτερη ικανοποίηση από την Πολεμική Αεροπορία έγινε δεκτή η πρόθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, να φέρει στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή της βουλής μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 – πιθανότητα εντός Φεβρουαρίου- την πολυπόθητη αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16C/D block 50.

Και ναι μεν η αναβάθμιση των μαχητικών αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην ενίσχυση των «μπλε» φτερών όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπό έγκριση πρόγραμμα δεν θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον σε πρώτη φάση η απόκτηση των πολύτιμων ατρακτιδίων στοχοποίησης Sniper τα οποία επιθυμούσε διακαώς η Πολεμική Αεροπορία, αλλά και η απόκτηση αναβαθμισμένων συστημάτων μεταφοράς δεδομένων link 16. Το κόστος των οποίων όπως εκτιμήθηκε θα είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους.

Πιο συγκεκριμένα τα ατρακτίδια Sniper δίνουν στα μαχητικά τα οποία θα τα διαθέτουν τη δυνατότητα στοχοποίησης με εξαιρετική ακρίβεια από μεγάλες αποστάσεις ενώ επιπλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε αποστολές αναγνώρισης όσο και επιτήρησης.

Άκρως απαραίτητα οπλικά συστήματα όπως εκτιμούν οι επιτελείς της HAF για το περιβάλλον στο οποίο τα Ελληνικά «γεράκια» θα κληθούν να επιχειρήσουν σε περίπτωση σύγκρουσης με τους γείτονες. Ουσιαστικά τα σύγχρονα targeting pods θα αποτελούν τα «μάτια» των μαχητικών σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, δυνατότητα που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν.

Και με δεδομένο ότι οι δύο Πολεμικές Μοίρες με τα 38 F-16C/D block 50 τα οποία θα αναβαθμιστούν, η 347 «ΠΕΡΣΕΑΣ» και η 341 «ΒΕΛΟΣ» αποτελούν Μοίρες Δίωξης – Βομβαρδισμού, επιχειρούν με μαχητικά κρούσης δηλαδή, η ύπαρξη του Sniper κάτω από την άτρακτο εκτινάσσει τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Με αναβαθμισμένο link 16 και Sniper οι «βομβαρδιστές» της HAF μετατρέπονται σε «φονικές» επιθετικές πλατφόρμες εκτόξευσης όπλων έναντι στόχων στον αέρα αλλά κυρίως στο έδαφος και στη θάλασσα. Και εκεί εστιάζεται η πίεση που ασκεί η Πολεμική Αεροπορία για την απόκτησή τους έτσι ώστε να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο η αποφασισμένη πλέον αναβάθμισή τους. Με την προσδοκία τελικά ότι τα δύο προγράμματα σύντομα θα πάρουν και αυτά το δρόμο τους.

«Αστακοί» το Καστελόριζο και όλα τα μικρονήσια

Η μετατροπή του Συμπλέγματος του Καστελόριζου αλλά και κάθε Ελληνικού «βράχου» στο Ανατολικό Αιγαίο σε «αστακό», με πάνοπλους κομάντος και βαρύ σύγχρονο οπλισμό χωρίς αμφιβολία έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια έναν αυξανόμενο εκνευρισμό στους γείτονες.

Με τον Τούρκο υπουργό άμυνας Χουλουσί Ακάρ να έχει αναλάβει-και για προσωπικούς λόγους- τη «μπαγκέτα» των προκλήσεων με αποκορύφωμα την εντολή στα όρια της γραφικότητας και του φθηνού show που έδωσε σε σπουδαστές της Τουρκικής ναυτικής ακαδημίας(Milli Savunma Univer sitesiDeniz Harp Okulunda-DHO) να κολυμπήσουν έως το νησάκι Tuzla το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1950 μέτρων από την ακτή.

Το Καστελλόριζο το γνωρίζει καλά ο Χουλουσί Ακάρ είτε ως Αρχηγός των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είτε ως υπουργός άμυνας. Όταν τον Απρίλιο του 2018 Τουρκικό ελικόπτερο επιχείρησε νύχτα να προσεγγίσει τη Ρω, προφανώς για να ελέγξει τα μέτρα ασφάλειας και την επιφυλακή της φρουράς του μικρού νησιού.

Τότε που ο Αρχιφύλακας όχι απλά σήμανε άμεσα συναγερμό, αλλά με συνεχείς ριπές στον αέρα το ανάγκασε να απομακρυνθεί άρον-άρον την ώρα που είχε ήδη στοχοποιηθεί από το σύνολο του οπλισμού πάνω από το νησί. Γνωρίζει επίσης καλά και τους Αμφίβιους κομάντος οι οποίοι δεν δίστασαν κατ’ επανάληψη να οπλίσουν το «πενηντάρι» πάνω στα σκάφη τους και να σημαδέψουν Τουρκικά πλωτά τα οποία επιχείρησαν να παραβιάσουν τα Χωρικά Ύδατα του Συμπλέγματος.

Αυτό όμως που φαίνεται να εκνευρίζει περισσότερο τον Τούρκο αξιωματούχο είναι οι εικόνες οι οποίες συχνά-πυκνά έρχονται στο φως της δημοσιότητας και δείχνουν πάνω σε Μεγίστη, Στρογγύλη και Ρω αλλά και σε άλλα ακριτικά νησιά πάνοπλους κομάντος, εκπαιδευμένους και αποφασισμένους να σταματήσουν κάθε επιβουλέα.

Η συνεχής και αδιάλειπτη παρουσία των ‘’ειδικοδυναμιτών’’ πάνω στα νησιά αλλά και στη θάλασσα, οι οποίοι μαζί με την υπόλοιπη φρουρά της ΔΑΝ Μεγίστης αλλά και τους Εθνοφύλακες δίνουν το στίγμα και εκπέμπουν ξεκάθαρα μηνύματα δεν περνά απαρατήρητη από τους γείτονες.