Συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας στην Κύπρο

Ολοκληρώθηκε η συνεκπαίδευση προσωπικού Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ) από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία, πάνω σε αντικείμενα ελεύθερων σκοπευτών. Η εκπαίδευση ήταν διάρκειας δύο εβδομάδων, από τη Δευτέρα 6 έως την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, και πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.

Οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν σε κλιμακούμενης δυσκολίας σενάρια, τα οποία περιελάμβαναν τακτική χρησιμοποίηση ελεύθερων σκοπευτών, βολές υπό κλίση από μεσαίες και μακρινές αποστάσεις, επιχειρησιακές βολές στην βάση υποθετικών σεναρίων και εκτέλεση Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ).

Η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα, η οποία αποτελεί συνέχεια αντίστοιχης συνεκπαιδεύσεως που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών (1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ) στην Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, διεξήχθη υπό το συντονισμό της Διοικήσεως Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του υφιστάμενου «Σχεδίου Κοινής Δράσεως» (“Joint Action Plan”) μεταξύ των τριών χωρών.

Όπως είναι γνωστό το «Σχέδιο Κοινής Δράσεως» αποβλέπει στην ενδυνάμωση των σχέσεων και της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών «για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων με σκοπό την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή του Καυκάσου και της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω της διεξαγωγής δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης που επαυξάνουν το επίπεδο μαχητικής ικανότητας και το επίπεδο διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών», όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.