Δένδιας: Την δυσαρέσκειά του εξέφρασε στον Ισπανό ΥΠΕΞ για τις φρεγάτες στην Τουρκία

Μετά τη συνάντησή τους στο γραφείο του κ. Δένδια, ακολούθησαν οι κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών και στη συνέχεια οι διευρυμένες συνομιλίες.

Οι συζητήσεις εστιάστηκαν στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην κατάσταση στη Βόρεια Αφρική, με έμφαση στη Λιβύη, και στη Λευκορωσία, καθώς και σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το μεταναστευτικό και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασικό ζήτημα της συνάντησης ήταν η συμφωνία για την πώληση φρεγατών από την Ισπανία στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι, σε ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με τη Μαδρίτη προσβλέπει η Άγκυρα, με την αγορά ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου και πιθανώς και ενός υποβρυχίου, όπως είχε δηλώσει στις 18 Νοεμβρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Υποδέχτηκα τον ΥΠΕΞ της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, στην Ελλάδα. Μεσογειακές χώρες, εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Ισπανία συμμερίζονται κοινές αξίες και αρχές. Στο επίκεντρο των συνομιλιών: η ενίσχυση των ελληνοϊσπανικών δεσμών και της συνεργασίας, οι περιφερειακές εξελίξεις και θέματα της ΕΕ», αναφέρει σε tweet του ο κ. Δένδιας.

Δένδιας σε Αλμπάρες: Ανησυχία για τυχόν πρόθεση της Ισπανίας να ενισχύσει στη στρατιωτική συμμαχία της με την Τουρκία

Την ανησυχία του για την τυχόν πρόθεση της Ισπανίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της συνεργασία με την Τουρκία, εξέφρασε στον Ισπανό ομόλογό του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Ήμουν ειλικρινής στη συζήτησή μας, καθώς οι καλοί φίλοι πρέπει να μιλούν πάντοτε με ειλικρίνεια. Εξέφρασα ανησυχία για την τυχόν πρόθεση της Ισπανίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της συνεργασία με την Τουρκία και υπογράμμισα ότι ήδη από το 2008, με την κοινή μας θέση 944 του Συμβουλίου της 8ης Δεκεμβρίου για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας, τα κράτη – μέλη έχουμε δεσμευθεί να μην εξάγουμε στρατιωτική τεχνολογία και εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιθετικές ενέργειες ή για περιφερειακή αποσταθεροποίηση» ανέφερε ο κ. Δένδιας στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ότι με ιδιαίτερη χαρά έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, πως η Ισπανία ενεργεί και θα ενεργεί πάντοτε εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Για αυτή την καθαρή τοποθέτησή, όπως είπε, τον ευχαρίστησε.

Δένδιας: «Παράγοντας αποσταθεροποίησης στη Μεσόγειο η Τουρκία

Περαιτέρω, ο Ν. Δένδιας στηλίτευσε τον «αποσταθεροποιητικό» ρόλο της Τουρκίας στη Μεσόγειο, κάνοντας ειδική αναφορά στο το Casus Belli εναντίον της Ελλάδας.

«Η σημερινή Τουρκία αποτελεί έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης στη Μεσόγειο, με μια κορυφαία εκδήλωση: το Casus Belli, την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, κάτι που είναι πρωτοφανές» είπε υπουργός Εξωτερικών στον Ισπανό ομόλογό του. Η Τουρκία, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον άλλης χώρας, και μάλιστα αν η άλλη χώρα ασκήσει νόμιμο δικαίωμα της.

«Δεν είναι μόνο αυτό. Το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο επίσης είναι μια τουρκική ενέργεια καταδικασμένη από το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ. Έχουμε την παράνομη κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχει επίσης, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, κάτι το οποίο μιμήθηκε και η Λευκορωσία», πρόσθεσε.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως κοινός παρονομαστής όλων αυτών των ενεργειών είναι η πλήρης έλλειψη σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και προς το Δίκαιο της Θάλασσας. Όμως, σημείωσε, και το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας είναι μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου και καυτηριάζοντας τις πρακτικές αυτές, είπε πως έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ, και που πρεσβεύουν και σέβονται τόσο η Ελλάδα και η Ισπανία.

Συμφωνία για ανάγκη στενότερης συνεργασίας

Κατά τη συνάντησή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ισπανίας συμφώνησαν στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ τους, με τακτικότερες συναντήσεις. Ειδικότερα, προχώρησαν το θέμα με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, ώστε να υπάρχουν τακτικές επαφές σε επίπεδο υπουργών, αλλά και σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων. Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν πολύ σύντομα να καταλήξουν στο κείμενο αυτού του μνημονίου και να το υπογράψουν σε μια προσεχή δική του ανταποδοτική επίσκεψη στη Μαδρίτη.

Επιπροσθέτως, συμφώνησαν να εμβαθύνουν και τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Περαιτέρω, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε πως «σκεφτήκαν πως θα ήταν εξαιρετικά καλό, αν οι πολιτικές επαφές συνδυάζονταν και με οικονομικό φόρουμ κάθε φορά που αυτές λάμβαναν χώρα». Αυτό, εκτίμησε, θα βοηθήσει και την αλληλοκατανόηση και την πρόοδο των πολύ σημαντικών διμερών σχέσεων.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα κοινά που έχουν οι δύο χώρες: «Είναι χώρες της Μεσογείου, του ευρωπαϊκού νότου, είναι εταίροι στην ΕΕ από τη δεκαετία του ’80, είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Διακρίνονται από προσήλωση σε κοινές αξίες, όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Εστιάζοντας στη συνάντηση που είχαν, τη χαρακτήρισε γόνιμη και ειλικρινή για ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων. «Η ανταλλαγή σκέψεων έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα, δεδομένου ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών μας έχουν ιστορικό βάθος» είπε και επισήμανε πως ένας από τους διαπρεπείς καλλιτέχνες της Ισπανικής Αναγέννησης έγινε γνωστός ως El Greco, ο Έλληνας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου, σημειώνοντας πως υπήρξε το ανάχωμα της Χριστιανικής Ευρώπης στα επεκτατικά σχέδια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. «Τότε πίστευε ο σουλτάνος ότι μπορούσε να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε μια τουρκική λίμνη» πρόσθεσε.

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι a la carte -Είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλο»

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στην ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας. Αναλυτικότερα, διαμήνυσε πως η Ελλάδα προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας της με την Ισπανία, και στο πλαίσιο της ΕΕ και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στο MED9 και σε διμερές επίπεδο. «Έχουμε κι εμείς αυτονόητα την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στην Ισπανία σε όποιες προκλήσεις τυχόν η Ισπανία αντιμετωπίζει ή θα αντιμετωπίσει. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι a la carte. Είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλο», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασά, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών διαπίστωσαν πως υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη σε πάρα πολλούς τομείς, στο εμπόριο, στον τουρισμό, στην ενέργεια. «Αυτό φαίνεται και από τις ταχύτατα εξελισσόμενες σχέσεις στον οικονομικό τομέα» ανέφερε ειδικότερα ο Νίκος Δένδιας και σημείωσε πως η Ισπανία αποτελεί σημαντική πηγή προέλευσης αγαθών και επενδύσεων με προορισμό την Ελλάδα. Επισήμανε ακόμα πως το διμερές εμπόριο υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ, «γεγονός που δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω ενίσχυση».

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να εκφράσει την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός, ότι αμέσως μετά το τηλεφώνημά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας εκδήλωσε την πρόθεσή του να έρθει στην Αθήνα και πραγματοποίησε την υπόσχεσή του μέσα σε ένα διάστημα λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα.

Αλμπάρες: «Να βρεθούν λύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο»

Tην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων με βάση το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο προέταξε για τις ελληνοτουρικικές σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες Μπουένο. Ο ίδιος διεμήνυσε πως «η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο μέλος της ΕΕ, μπορεί να είναι σίγουρη ότι η Ισπανία πάντοτε θα εργάζεται μέσα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και μέσω των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων».

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για τη «θερμή υποδοχή του». Επικεντρώνοντας στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, τις χαρακτήρισε εξαιρετικές. Περαιτέρω, ανέδειξε τη σημασία της Ελλάδας για την Ισπανία, αναφέροντας πως είναι μια χώρα με την οποία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και ίδιους στόχους. «Η Ελλάδα και η Ισπανία είμαστε χώρες μεσογειακές, ευρωπαϊκές, σύμμαχοι, φίλες και βρισκόμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε έναν καλό διάλογο και μια εξαιρετική συνεργασία» ανέφερε, για να συμπληρώσει: «Όλα αυτά αποτελούν τη βάση μιας ειλικρινούς σχέσης σε γενικά πολιτικά θέματα».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Αλμπάρες διαπίστωσε πως η Ελλάδα και η Ισπανία συμπλέουν σε πάρα πολλά θέματα και διαμήνυσε μάλιστα πως η χώρα μας μπορεί να βασίζεται στην Ισπανία ως μια φίλη, σύμμαχο και εταίρο, «με την οποία μπορεί πάντοτε να είστε σίγουροι ότι θα σας υποστηρίζουμε». Υπογράμμισε ακόμη πως η παρουσία του στην Αθήνα δίνει τη δυνατότητα να έχουν ακόμα πιο σημαντική συνεργασία.

Άλλωστε, διαβεβαίωσε πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να δουλεύουν στα διεθνή fora, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στο MED9. «Οι θέσεις μας είναι πάρα πολύ κοινές, παρεμφερείς στα μεγάλα διεθνή θέματα», παρατήρησε.