Στήνουν κλοιό στη θάλασσα οι Τούρκοι, από το Αιγαίο στο Λιβυκό

Προβληματισμό προκαλεί η συγκέντρωση τουρκικών πλοίων νοτίως της Κρήτης , στο Λιβυκό Πέλαγος , χωρίς μάλιστα η Τουρκία να έχει ανακοινώσει κάποια άσκηση, έστω και με κάποια παράνομη Navtex.

Οι κινήσεις αυτές είναι φανερό ότι επιδιώκουν να καθιερώσουν De facto την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή μεταξύ Κύπρου, Ρόδου, Κρήτης και Λιβύης. Η παρουσία τουρκικού Στόλου στην περιοχή χωρίς προηγούμενες ανακοινώσεις, δείχνει ότι η Αγκυρα θα επιδιώξει να θεωρείται κάτι το φυσιολογικό αφού γίνεται μέσα στην περιοχή ελέγχου της Τουρκίας.

Η κίνηση αυτή ενέχει τεράστιους κινδύνους για την Ελλάδα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Μεσόγειο, νοτίως του Αιγαίου. Πρόκειται για κίνηση που υποκρύπτει αρπαγή περιοχών στις οποίες έχει κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και κυριαρχία η Ελλάδα.

Και στο Αιγαίο

Συγχρόνως οι Τούρκοι συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις προκλητικές πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Σήμερα επέλεξαν να πετάξουν ακόμη και πάνω από τη Λήμνο, δύο φορές, σε ύψος από 9.000 έως 10.000 πόδια. Πτήσεις είχαμε επίσης πάνω από τη Χίο στα 30.500 πόδια, στις Οινούσσες στα 30.000 πόδια και στη Μεγίστη στα 25.000 πόδια.

Τουρκικός κλοιός

Πριν από δύο μέρες στο armynews  γράφαμε για αυτή ακριβώς την προσπάθεια της Άγκυρας να ελέγξει de facto τις περιοχές που θεωρεί ήδη δικές της. Περιοχές τις οποίες έχει ονομάσει «Γαλάζια Πατρίδα» και στις οποίες περιλαμβάνονται ένα σημαντικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ, ένα τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ, ειδικά νοτίως του Καστελόριζου, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης. Συγχρόνως η Άγκυρα καλλιεργεί εντονότατα την άποψη της ότι και το ανατολικό Αιγαίο είναι μια γκρίζα περιοχή την οποία δεν δικαιούται να ελέγχει η Ελλάδα.

Είναι αυτό μια νέα πραγματικότητα, μία ακόμα κλιμάκωση της τουρκικής πολιτικής , η οποία δυστυχώς πρέπει να πούμε ότι  δεν αντιμετωπίζεται με την δέουσα ένταση και εγρήγορση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Οι τουρκικές προκλήσεις καταγγέλλονται από την Αθήνα σε όλα τα φόρα, σε όλους τους οργανισμούς ειδικά στο ΝΑΤΟ την ΕΕ και τον ΟΗΕ, με κάθε ευκαιρία. Όμως είναι η Τουρκία που προχωρά σε πρακτικά μέτρα , (όπως έρευνες, περιπολίες κα) τα οποία διαμορφώνουν την αίσθηση ότι είναι η Άγκυρα που ελέγχει την περιοχή  και όχι η Ελλάδα.

Ο τουρκικός κλοιός πρέπει να ανησυχήσει την Αθήνα πολύ περισσότερο απ ότι την ανησυχεί έως τώρα.