«Κλειδώνει» η προμήθεια μαχητικών F-35 στην Ελλάδα – Έρχονται αμερικανοί αξιωματούχοι

Ένα αποφασιστικό βήμα για την προμήθεια μαχητικών F-35 στην Ελλάδα έγινε με την κατάθεση του νομοσχεδίου των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο.

Το νομοσχέδιο είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Ιούνιο και τελικά εντάχθηκε -και εγκρίθηκε- μέσα στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Tο νομοσχέδιο προβλέπει ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν στην Ελλάδα αξιωματούχοι του Πενταγώνου για να επιθεωρήσουν τις βάσεις που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το σύγχρονο μαχητικό, και να βοηθήσουν την ελληνική πλευρά στη σύνταξη του επίσημου αιτήματος προς την Ουάσιγκτον για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η προμήθεια πλεονάζοντος αμυντικού υλικού στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών, είναι διάφοροι τύποι στρατιωτικών οχημάτων όπως τα τεθωρακισμένα M1117, που ήδη ξεκίνησαν να παραδίδονται στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι ως πλεονάζον υλικό τα αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα θα δίνονται στην Ελλάδα με συμβολικό τίμημα.

Την ίδια στιγμή, ο Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι είναι απαραίτητο να ενταχθεί η Ελλάδα στην οικογένεια των F-35.

Ο κ. Στεφανής εξήγησε ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή όχι μόνο για μια περιοχή ή ένα νησί μας αλλά συνολικά εναντίον του τρόπου ζωής μας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να παρεμβαίνει στις αμυντικές προμήθειες της Ελλάδας, στο ποιοι θα επισκεφτούν τα νησιά μας, το τί θα γίνει με τις μειονότητες στη χώρα μας και στις διεθνείς συμφωνίες που επιχειρεί η χώρα.

Σχετικά με την προμήθεια των F-35 ο κ. Στεφανής είπε ότι η συζήτηση που γίνεται σήμερα είναι ίδια με εκείνη που γινόταν πριν χρόνια για το εάν θα έπρεπε η Ελλάδα να ενταχθεί στην οικογένεια των F-16. «Είναι απαραίτητο να ενταχθούμε εκεί», τόνισε και εξήγησε ότι το F-35 δεν είναι ένα απλό οπλικό σύστημα, αλλά ένα «πολυεργαλείο», μια πλατφόρμα οπλικών συστημάτων από την οποία μπορείς να διαχειρίζεσαι το σύνολο των όπλων που διαθέτεις σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Ετοιμες οι ΗΠΑ για το αίτημα -Σε 5 χρόνια η παράδοση των F-35

Στα τέλη του Νοεμβρίου, αν η Ελλάδα ζητήσει F-35, οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν αύριο το πρόγραμμα, αλλά η παράδοση δεν θα γίνει αμέσως. Αυτό είχαν ξεκαθαρίσει πηγές με γνώση των λεπτομερειών του προγράμματος.

Χαρακτηριστικά είχαν αναφέρει πως «αν η Ελλάδα παραγγείλει σήμερα F-35, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν αύριο το πρόγραμμα. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος είναι πενταετές και περιλαμβάνει την κατασκευή των αεροσκαφών και την εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων στις ΗΠΑ».

Δεν υπάρχουν «ετοιμοπαράδοτα» F-35

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν ετοιμοπαράδοτα F-35 και «δεν μπορεί να γίνει συμφωνία για την αγορά τους σήμερα και αύριο να πετάνε πάνω από το Αιγαίο. Δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός για να γίνουν παραδόσεις αεροσκαφών πιο γρήγορα, ενώ τόνισε ότι αν η Ελλάδα αποφασίσει να μπει στο πρόγραμμα για τα F-35, δεν σημαίνει ότι θα πάρει αυτά που προορίζονταν για την Τουρκία».