Η Άγκελα Μέρκελ απορρίπτει τα ευρωομόλογα και ζητά αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να υποστηρίξει το αίτημα για την έκδοση ευρωομολόγων στην τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ το απόγευμα της Πέμπτης. Όπως τόνισε το πρωί σε ομιλία της στη γερμανική βουλή, ακόμη και στην περίπτωση που η σημερινή Σύνοδος αποφάσιζε την έκδοσή τους η υλοποίηση της απόφασης θα ήταν «χρονοβόρα και δύσκολη».

Επειδή τα κράτη-μέλη θα παρέδιδαν στην ΕΕ μέρος των δημοσιονομικών τους δικαιωμάτων θα έπρεπε να αλλάξουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την έγκριση των κοινοβουλίων των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει «γρήγορα βοήθεια και να αποκτηθούν γρήγορα εργαλεία» προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση, δήλωσε. Από την Κομισιόν η καγκελάριος Μέρκελ αναμένει να εξετάσει άμεσα τις επιπτώσεις τις κρίσης στους διάφορούς κλάδους της οικονομίας στην ΕΕ και ποιες ανάγκες για παρέμβαση προκύπτουν. «Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την τόνωση της οικονομίας θα μπορούσε να στηρίξει αυτή τη διαδικασία», τόνισε.

O ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι το «βέλτιστο εργαλείο»

Απο την τελεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Άγκελα Μέρκελ δεν αναμένει συγκεκριμένες αποφάσεις

 Στη Διάσκεψη δεν πρόκειται πάντως να συζητηθούν συγκεκριμένα μέτρα, δήλωσε η καγκελάριος. Ενόψει της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί θα πρέπει όμως τα κράτη-μέλη να διαθέσουν για ένα ορισμένο διάστημα μεγαλύτερα ποσά για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι το «βέλτιστο εργαλείο για την αλληλέγγυα χρηματοδότηση κοινών στόχων στην ΕΕ.» Πέραν αυτού η καγκελάριος σκοπεύει να επισημάνει στους συναδέλφους της ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει σύντομα να ασχοληθεί με βασικά ερωτήματα: πού θα πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ποιον τομέα θα πρέπει να έχει η ΕΕ περισσότερες αρμοδιότητες και ποιες στρατηγικές ικανότητες θα πρέπει να αποκτήσει μελλοντικά.

Η ολοκλήρωση της ΕΕ δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στη δημοσιονομική, την ψηφιακή πολιτική και την εσωτερική αγορά. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απαιτείται κατά την Άγκελα Μέρκελ και στα πεδία του μεταναστευτικού, του κράτους δικαίου, της ασφάλειας, της άμυνας της ΕΕ όπως και στην προστασία του κλίματος. «Θα πρέπει και στην κρίση να δείξουμε ποιοι θέλουμε να είμαστε ως Ευρώπη», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ προειδοποιώντας έμμεσα τις πολιτικές ηγεσίες στην Ουγγαρία και την Πολωνία να μην εκμεταλλευτούν την κρίση του κορωνοϊού για να περιορίσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα στις χώρες τους.

«Οι αριθμοί είναι απατηλοί»

Μέρκελ: Οι πολίτες θα πρέπει να επιδείξουν αντοχή και πειθαρχία μέχρι να βρεθεί εμβόλιο

Για μια ακόμη φορά η καγκελάριος τόνισε και στη σημερινή της ομιλία ότι η κρίση του κορωνοϊού συνιστά τη μεγαλύτερη δοκιμασία για τη χώρα μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως επεσήμανε, «δεν ζούμε στο τέλος αλλά στην αρχή της πανδημίας» που θα διαρκέσει πολύ καιρό ακόμη. Οι αριθμοί για μείωση των κρουσμάτων είναι «απατηλοί». Αιτήματα πρωθυπουργών γερμανικών κρατιδίων για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της δημιουργούν ανησυχία. Η τήρησή τους θα πρέπει να συνεχιστεί. Όσο μεγαλύτερη αντοχή και πειθαρχεία επιδείξουμε στην αρχή τόσο πιο γρήγορα θα επιτευχθεί χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην επικοινωνία των πολιτών και την οικονομία. Με τη μέχρι στιγμής πειθαρχεία που επέδειξαν οι πολίτες επιτεύχθηκε η ελάττωση της ταχύτητας εξάπλωσης του κορωνοϊού. Πέραν αυτού το σύστημα υγείας της Γερμανίας άντεξε στην πρόκληση, προπαντός χάρη στην προσφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η καγκελάριος παραδέχτηκε πάντως ότι η πανδημία» «είναι μια υπερβολική απαίτηση για τη δημοκρατία». Οι περιορισμοί θα γίνονται από τους πολίτες αποδεκτοί μόνο αν υπάρχει διαφάνεια.

Σύμφωνα με την καγκελάριο ο κορωνοϊός θα καταπολεμηθεί αποτελεσματικά με τη διάθεση ενός εμβολίου. Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει οικονομικά τη σχετική έρευνα τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Όπως κατέστησε σαφές, τα εμβόλια που θα παράγει η Γερμανία θα διατεθούν σε όλες τις χώρες στον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ο οποίος βρίσκετε στο στόχαστρο της κριτικής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Όπως τόνισε η καγκελάριος, ο WHO είναι απαραίτητος και η Γερμανία θα τον στηρίξει.

Πηγη: DW