Ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις με 1.200 τεθωρακισμένα Μ1117

Μετά την επικείμενη ανάπτυξη των μαχητικών Rafale στην Πολεμική Αεροπορία και την ολοκλήρωση των διαδικασιών προμήθειας 3 φρεγατών Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό, φαίνεται πως ήρθε η σειρά του Στρατού Ξηράς να ενισχύσει το οπλοστάσιό του και μάλιστα… δωρεάν προχωρώντας στη σταδιακή ένταξη 1.200 αμερικανικών θωρακισμένων οχημάτων τύπου Μ1117 Guardian (ASV- Armored Security Vehicle) στις τάξεις του.

Πρόκειται για οχήματα τα οποία παραχώρησαν οι ΗΠΑ, από τα στρατηγικά τους αποθέματα, στη χώρα μας, με την ελληνική πλευρά να αναλαμβάνει μόνο το κόστος μεταφοράς, εξοπλισμού και συντήρησής τους το οποίο δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Ήδη τα πρώτα 44 από αυτά έφτασαν την περασμένη Παρασκευή στις εγκαταστάσεις του 301 ΕΒ στους Αγ. Αναργύρους Αττικής, από το Καϊζερσλάουτερν της Γερμανίας απ’ όπου μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς. Η επίσημη παραλαβή τους πάντως προγραμματίζεται να γίνει την Πέμπτη παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες τα συγκεκριμένα θωρακισμένα οχήματα βρίσκονται σε άριστη κατάσταση τόσο ως προς τα μηχανικά τους μέρη όσο και ως προς την θωράκισή τους.

«Πρόκειται για θωρακισμένα οχήματα τα οποία δεν έχουν λάβει μέρος σε κάποιο θέατρο πολέμου, π.χ στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, κινούμενα κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο. Μόνο ορισμένα από αυτά συμμετείχαν σε ειρηνευτικές αποστολές στη Βοσνία Ερζεγοβίνη ή το Κόσοβο σε αποστολές κυρίως επιτήρησης.

Οι μηχανές τους κάνουν ελάχιστο θόρυβο, ενώ παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν σε ακινησία, δούλεψαν αμέσως αφού, σχεδόν σε όλα, η μπαταρία τους ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Από αυτά μόλις ένα ή δύο θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά», σημειώνουν στρατιωτικοί κύκλοι που ήταν παρόν κατά την παραλαβή των Μ1117.

Ήδη οι πρώτοι χειριστές των αρμάτων έχουν ολοκληρώσει τη σχετική εκπαίδευση, (πραγματοποιήθηκε σε αμερικανική βάση στη Γερμανία) και έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα.

 

Να επισημάνουμε πάντως πως το γεγονός ότι ορισμένα από αυτά όταν έφθασαν στο 301 ΕΒ στους Αγ. Αναργύρους ήταν βαμμένα με παραλλαγή ερήμου, είχε ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν κάποιες φήμες πως πιθανόν ορισμένα από αυτά να είχαν έρθει έτοιμα για να φύγουν εν συνεχεία για το… Σαχέλ στην υποσαχάρια Αφρίκη, σε βοήθεια των Γάλλων και στο πλαίσιο της ελληνογαλικής αμυντικής συμφωνίας. Ωστόσο κάτι τέτοιο γρήγορα διαψεύσθηκε αφού σχεδόν αμέσως ξεκίνησε το βάψιμό τους με τα χρώματα της ελληνικής παραλλαγής.

Δεύτερη παρτίδα

Στις αρχές του έτους πρόκειται να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο μεταφοράς των Μ1117 Guardian προς τη χώρα μας, αυτή τη φορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικότερα, μέσα στον Ιανουάριο, αναμένεται να έρθουν με πλοίο από τις ΗΠΑ ακόμη 450 οχήματα, η επιλογή των οποίων πραγματοποιήθηκε κατά τους προηγούμενους μήνες από επιτελείς του Πεζικού και του Τεχνικού Σώματος.

Τα εν λόγω οχήματα, όπως και τα υπόλοιπα που απομένουν μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 1.200 που θα παραλάβει συνολικά ο Στρατός Ξηράς, προέρχονται από τα στρατηγικά αποθέματα οπλισμού που εναποθέτουν οι ΗΠΑ στην αχανή έκταση που έχουν δεσμεύσει γι’ αυτό το σκοπό, στην Πολιτεία της Αριζόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να φύγει για τις ΗΠΑ ένα ακόμη κλιμάκιο επιτελών του ΓΕΣ
προκειμένου να επιλέξει τα υπόλοιπα, περίπου, 700 Μ1117.

Να σημειώσουμε πως ο Α\ΓΕΣ κ. Χαράλαμπος Λαλούσης επισκέφθηκε τις ΗΠΑ από τις 18 έως τις 21 Οκτωβρίου, όπου και στις επαφές που είχε με την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση συζήτησε, μεταξύ άλλων και το θέμα που αφορούσε την εξασφάλιση των απαραίτητων υλικών υποστήριξης και οπλισμού των συγκεκριμένων θωρακισμένων οχημάτων.

Τα Μ1117 Guardian εκτιμάται πως θα χρησιμοποιηθούν για τη σταδιακή αντικατάσταση των παλαιών θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Μ113, «Λεωνίδας», όπως και των, επίσης παλαιών, οχημάτων ρωσικής κατασκευής BMP-1.

Να επισημάνουμε πως το Μ1117 Guardian είναι ένα τροχοφόρο όχημα που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ζυγίζει 13 τόνους, έχει μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2,6 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα, με ιδιαίτερα προηγμένη θωράκιση για τις διαστάσεις του. Είχε αναπτυχθεί αρχικά για τη στρατονομία των ΗΠΑ έχοντας κατά νου ιδιαίτερα την αντοχή του σε νάρκες.

Ο τύπος χρησιμοποιήθηκε σε επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν (όπου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη η απειλή των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών). Έχει δυνατότητα μεταφοράς 5-6 ατόμων (πλήρωμα και επιβαίνοντες στρατιώτες) και ο εξοπλισμός του μπορεί να περιλαμβάνει εκτοξευτές βομβίδων και πολυβόλα διαφόρων διαμετρημάτων.

Το όχημα προσφέρει στο πλήρωμα όραση 360° διαθέτει σύστημα κλιματισμού και η θωράκιση του είναι τοποθετημένη με κλίση ώστε να εξοστρακίζει αντιαρματικές ρουκέτες. Θεωρείται πως η ένταξή του στον Στρατό Ξηράς θα ενισχύσει σημαντικά και θα αναβαθμίσει τις μηχανοκίνητες δυνατότητες του, τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά του Αιγαίου.