Εγκαινιάστηκε στα Χανιά το Κέντρο Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ

Εγκαινιάστηκε στα Χανιά, το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Στην τελετή μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Υφυπουργός Έθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, «Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός, αξιόπιστος και αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Πάντα δεσμευόμασταν για τις βασικές κοινές αξίες και ιδανικά της Συμμαχίας και αναλάβαμε πρωτοβουλίες που προωθούν τη συνοχή και την ενότητά της. Η σημερινή τελετή αντιπροσωπεύει ένα ακόμη ορόσημο στη συμβολή μας στη Συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ευέλικτο και προσαρμοστικό, λαμβάνοντας υπόψη το όλο και πιο ποικίλο και προκλητικό φάσμα πιθανών αεροπορικών και πυραυλικών απειλών, που κυμαίνονται από απλά UAV έως βαλλιστικούς ή ακόμη και εξελιγμένους υπερηχητικούς πυραύλους.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτές οι ταχέως εξελισσόμενες απειλές, ζωτικός στόχος των συμμαχικών εθνών πρέπει να είναι η ενίσχυση των τεχνολογικών πλεονεκτημάτων τους, η ανάπτυξη συνεργειών καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος του Ολοκληρωμένου Κέντρου Αριστείας Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE) είναι πολύ σημαντικός. Ο κύριος σκοπός του θα είναι να ενισχύσει τις δυνατότητες διαλειτουργικότητας της Συμμαχίας και να αναπτύξει έννοιες, δόγματα και βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας, μέσω ολοκληρωμένης έρευνας, εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Επιπλέον, η ίδρυση του Κέντρου Αριστείας στα Χανιά προσθέτει στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, όπως το Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Ναυτικής Διακοπής (ΝΜΙΟΤΚ) του ΝΑΤΟ, η εγκατάσταση πυραύλων του ΝΑΤΟ (ΝΑΜΦΙ), ο ΝΑΤΟ Forward Logistics Site (FLS) και το ΝΑΤΟ Δυναμώνει τον ιστότοπο ελέγχου ακρίβειας (FORACS), καθιστώντας την περιοχή σημαντικό κόμβο των Συμμάχων. Αυτό αναδεικνύει τη γεωπολιτική και στρατηγική σημασία του νησιού της Κρήτης, ως περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης και Υποστήριξης για τη Συμμαχία.

Θα ήθελα να καλωσορίσω τους εκπροσώπους όλων των Χορηγών Εθνών στο IAMD CoE και τους εκπροσώπους άλλων συμμαχικών χωρών. Είμαι βέβαιος ότι η συμμετοχή περισσότερων Εθνών στο μέλλον θα φέρει σίγουρα προστιθέμενη αξία στο Κέντρο και θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις δυνατότητές του.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα, ως το έθνος υποδοχής, θα υποστηρίζει πάντα τη λειτουργία του Κέντρου Αριστείας και θα παρέχει βοήθεια όποτε είναι απαραίτητο.
Τέλος, εύχομαι στον Διευθυντή και το Προσωπικό του Ολοκληρωμένου Κέντρου Αριστείας Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας να επιτύχουν την απαιτητική αποστολή τους».