Ξέφυγαν οι Τούρκοι – Μιλούν για παραβίαση της υφαλοκρηπίδας τους και απειλούν με «μέτρα» – «Προειδοποίηση» στη Γαλλία

Προειδοποίηση προς «τρίτες χώρες» – εννοώντας την Γαλλία και την ιστορική αμυντική συμμαχία με την Ελλάδα – απήυθυνε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μία ανακοίνωση που εκδόθηκε το πρωί του Σαββάτου, απειλώντας μάλιστα με «μέτρα» ενόψει των ερευνών που έχει προγραμματίσει η Κύπρος!

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επανέρχεται στις έρευνες του National Geo ανατολικά της Κρήτης και κάνει λόγο για «παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» , επιχειρώντας να νομιμοποιήσει ντε φάκτο το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ όπως αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία οι τουρκικές Αρχές) επιχειρούν τους τελευταίους μήνες να εμπλακούν σε μονομερείς και προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνοντας την ένταση.

Και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας συνεχίζει: «Μετά από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας (σ.σ αναφέρεται στην παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους National Geo 10 μίλια ανατολικά της Κρήτης) , τώρα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες με το συγκεκριμένο σκάφος στις 3 Οκτωβρίου, με τρόπο που θα παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους των Τουρκοκυπρίων (σ.σ του ψευδοκράτους των κατεχομένων) και την τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας μνημονεύει επίσης ότι η Κύπρος έχει προγραμματίσει γεώτρηση νοτίως του νησιού, πράγμα που – όπως αναφέρει – «θα αυξήσει την ένταση και θα απειλήσει την σταθερότητα στην περιοχή.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει με την δυσοίωνη προειδοποίηση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα «στο πεδίο» – καλώντας μάλιστα «τις τρίτες χώρες ότι δεν θα πρέπει να γίνουν όργανα της Ελλάδας και της Κύπρου , οι οποίες προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες»!