Σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο με 26 τουρκικά μαχητικά: Παραβιάσεις από οπλισμένα μαχητικά και επτά εμπλοκές

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, με δεκάδες τουρκικά μαχητικά να εισέρχονται οπλισμένα στον ελληνικό εναέριο χώρο τη Δευτέρα, με συνέπεια να σημειωθούν και εμπλοκές με ελληνικά.

Συγκεκριμένα, το διάστημα 10.00 με 11.00 το πρωί ανάμεσα από Λήμνο και Λέσβο πραγματοποιήθηκε μπαράζ παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Χρησιμοποίησαν ως αφορμή άσκηση που πραγματοποιείται στην περιοχή.

Η Πολεμική Αεροπορία απογείωσε συνολικά 20 μαχητικά το πρωί τα οποία προχώρησαν σε μπαράζ αναχαιτίσεων, εκ των οποίων οι 7 κατέληξαν σε εμπλοκές των τουρκικών μαχητικών.

Όμως, στις 3.20 σημειώθηκαν και νέες αερομαχίες, από μία 6άδα τουρκικών μαχητικών, αυτή τη φορά ανάμεσα από Σαμοθράκη και Λήμνο.

Πιο συγκεκριμένα, 22 F-16 πέρασαν σε σχηματισμούς πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, με τα έξι εξ αυτών να είναι οπλισμένα και να συμμετέχουν σε επτά εμπλοκές.

Εκτός από τα μαχητικά, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν επίσης τρία ελικόπτερα και ένα κατασκοπευτικό CN-235. Συνολικά, καταγράφηκαν 17 παραβιάσεις και 12 παραβάσεις, ενώ σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, όλα τα τουρκικά αεροσκάφη (26) αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.