Τα νέα προσφυγικά κέντρα δεν λύνουν το πρόβλημα

Το περιοδικό Spiegel φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του εκτενές ρεπορτάζ του ανταποκριτή στην Ελλάδα, Γιώργου Χρηστίδη, για τα καινούργια προσφυγικά κέντρα στην Ελλάδα. Mεταξύ άλλων σημειώνει: «Η ΕΕ έχει επενδύσει πολλά στην επιτυχία των νέων προσφυγικών κέντρων. Περισσότερα από 270 εκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν για τα λεγόμενα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, την Κω, τη Λέρο, τη Λέσβο και τη Χίο – τις σημαντικότερες πύλες εισόδου για τους αιτούντες άσυλο που έρχονται στην Ευρώπη δια θαλάσσης από την Τουρκία. Ωστόσο δεν είναι μόνο τα χρήματα που έχουν σημασία, αλλά και τα ηθικά ζητήματα. Η Ευρώπη θέλει να ανακτήσει το πάνω χέρι σε ζητήματα ηθικής. Και τα νέα κέντρα θα είναι μια δοκιμή για τις ευρωπαϊκές αξιές».

Όπως παρατηρεί ο ρεπόρτερ, ο οποίος επισκέφτηκε συγκεκριμένα το νέο προσφυγικό κέντρο στη Σαμο, τα νέα προσφυγικά κέντρα εμφανίζουν κάποιες βελτιώσεις. Αυτό όμως δεν αρκεί, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, όπως: «η αποτυχημένη ιδέα των hotspot, που κρατoύν τους αιτούντες άσυλο σε καταυλισμούς. Οι βίαιες επαναπροωθήσεις (pushback) στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η εξωτερική ανάθεση ελέγχων της μετανάστευσης σε τρίτες χώρες. Και το άθλιο ρεκόρ της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις απελάσεις των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο. Και κυρίως, η διαρκής αδυναμία της ΕΕ να συμφωνήσει σε ένα νέο σύστημα ασύλου».

Μόρια, η επιτομή της ανθρώπινης δυστυχίας

Ο καταυλισμός στη Μόρια μετά τη φωτιά Από την πλευρά της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ από τη Λέσβο για το προσφυγικό με τίτλο «Ένας χρόνος μετά τη φωτιά στη Μόρια». Το ρεπορτάζ εστιάζει στο τι έχει μεσολαβήσει μέσα στον χρόνο που πέρασε, πώς διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση για τους τους πρόσφυγες και αλλά και τους κατοίκους της περιοχής. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στο βιβλίο της Γένεσης, στο όρος Μοριά (ή Όρος του Ναού), ο Αβραάμ σκόπευε να θυσιάσει τον γιο του Ισαάκ, κάτι που, ως γνωστόν, τελικά δεν έκανε. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν ότι το όρος αυτό, το οποίο λέγεται Marwa στα αραβικά, βρίσκεται σύμφωνα με το Κοράνι κοντά στην Κάαμπα στη Μέκκα, στη Σαουδική Αραβία. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει διαμάχη σχετικά με την ακριβή τοποθεσία του βιβλικού όρους. Είναι απορίας άξιο αν το όρος αυτό στη Γένεση αναφερόταν σε υπαρκτό μέρος. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα φανταστικό μέρος, όπου συνέβη κάτι τρομερό.»

Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ παρατηρεί: «Όλοι έχουν κάτι με το οποίο συνδυάζουν το προσφυγικό κέντρο στη Μόρια. Είναι κατάλληλο για να προβάλει κανείς αυτό που θέλει: την αλληλεγγύη, την εξέγερση ή την αποστροφή. Είναι ενδιαφέρον ότι το προσφυγικό κέντρο της Μόριας έγινε πραγματικά η επιτομή της προσφυγικής δυστυχίας, όταν καταστράφηκε από την πυρκαγιά. Η φωτιά πρόσθεσε μια διάσταση καταστροφής, κάτι βγαλμένο από την κόλαση, κάτι αιώνιο».