Κυριάκος Μητσοτάκης για Ερντογάν και Τουρκία: Η αυτοάμυνα είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας!

«Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει, επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα του δημοσιογράφου της Real Γιώργου Σιαδήμα, για το αν τον προβληματίζει η ρητορική των τούρκων, εναντίον της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός, αφού επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα συνάντησης με τον Ερντογάν, στον ΟΗΕ, είπε:


“Η πολιτική μας προς την Τουρκία δεν αλλάζει. Έχω πει πολλές φορές ότι επιζητούμε τις καλές σχέσεις, στο πλαίσιο, όμως, του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από εκεί και πέρα ξέρετε καλά ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι αναφαίρετο και παντελώς αδιαπραγμάτευτο από την πατρίδα μας.

Θέλω να θεωρήσω θετικό το γεγονός ότι το 2021 δεν είχαμε τις εντάσεις του 2020, ενώ υπάρχουν και κάποια πεδία συνεννόησης στον οικονομικό τομέα. Και νομίζω ότι μπορούμε να εργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό- εκεί εστιάστηκε περισσότερο η κουβέντα μας με τον Ερντογάν όταν του μίλησα τελευταία φορά – και η Τουρκία γνωρίζει καλά ότι η Ελλάδα μπορεί να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της.

Πιστεύω ότι όλοι έχουμε κοινό συμφέρον να περιορίσουμε τις ροές από το Αφγανιστάν και να υποστηρίξουμε πρόσφυγες πιο κοντά στις εστίες τους. Και σε αυτό υπάρχει μια συμφωνία, της Ευρώπης, της Ελλάδος και της Τουρκίας”.

Tέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι “Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, στο τέλος Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ”.