Το πρώτο ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Το πρώτο ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος προωθεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο, Δημοκρίτειο και Θεσσαλίας.

Την Παρασκευή υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της διοίκησης της ΕΑΒ και των πρυτανικών αρχών των τριών ΑΕΙ. Η υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Αρχύτας» –από τον αρχαίο Ελληνα φιλόσοφο, πολιτικό, στρατηγό, μαθηματικό και μηχανικό που επινόησε την πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή–, ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και έχει στόχο την έρευνα και ανάπτυξη και, εν συνεχεία, τη βιομηχανική παραγωγή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Το υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία και συνολικά τη χώρα, καθώς πλέον θα την εντάξει ως παραγωγό σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας.ADVERTISING

«Είναι αλήθεια ότι στη χώρα μας διαπιστώνεται, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, διαχρονική υστέρηση στην ανάπτυξη δημιουργικών συνεργασιών μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με πολλαπλές συνέπειες στα πανεπιστήμια, στους φορείς, στην οικονομία και συνολικά τη χώρα. Διαπιστώνεται διαχρονικό χάσμα μεταξύ έρευνας και καινοτομίας συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με την πρωτοβουλία που από κοινού αναπτύσσουμε δίνουμε ένα νέο καλό παράδειγμα. Σας καλώ όλες και όλους, παλαιούς και νέους εμπλεκομένους –συνεργάτες ουσιαστικά– να εντείνετε τις προσπάθειες, με αίσθημα εθνικής ευθύνης. Να ολοκληρώσετε το έργο με την καλύτερη ποιότητα του προϊόντος, με απόλυτη διαφάνεια, στον συντομότερο δυνατό  χρόνο και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Να οδηγήσετε στην εδραίωση της χώρας, της ΕΑΒ και των ελληνικών πανεπιστημίων, ως δρώντες στη διεθνή σκηνή, που και θέλουν και μπορούν να δρουν ανταγωνιστικά ως παραγωγοί τεχνολογικά σύγχρονων συστημάτων για πολλαπλές χρήσεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτρης Παπακώστας σημείωσε πως «τα πανεπιστήμια θα μας βοηθήσουν ώστε να αναπτύξουμε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και θα υπάρξει και συνέχεια. Τα πανεπιστήμια έχουν τις ικανότητες, το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί κάλλιστα να συνεισφέρει και σε άλλα έργα. Και εμείς, ως ΕΑΒ, στοχεύουμε στην πολύ στενή συνεργασία μαζί τους, αξιοποιώντας και το εκπαιδευτικό κέντρο μας, όχι μόνο για να υλοποιηθούν ερευνητικά προγράμματα, αλλά και για να βοηθήσουμε νέους, που θα μπορέσουν μέσω της εταιρείας να εκπονήσουν διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές κ.λπ.».