Επικοινωνία 30 λεπτών Μητσοτάκη-Ερντογαν για Αφγανιστάν, πρόσφυγες, κλιματική κρίση – Που συμφώνησαν

Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. To τηλεφώνημα διήρκησε περίπου 30 λεπτά και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε σε θετικό κλίμα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν. Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.

Tην Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία).

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Συζητήθηκε επίσης η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά – είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ

«Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα»

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η πιθανή μεταναστευτική πίεση οδηγούν σε μέτρα θωράκισης του Εβρου και του Ανατ. Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό, λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκαν το Κέντρο Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας και σε κοινές δηλώσεις τους, τόνισαν ότι «τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως «η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις, ωστόσο ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις». Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας».

Το τριπλό μήνυμα του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να στείλει τριπλό μήνυμα σε Καμπούλ, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, σε ακόμη μία προσπάθεια να καταδείξει ότι η Αγκυρα θέλει και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο υπολογίσιμης περιφερειακής δύναμης – τώρα με αφορμή την κρίση στο Αφγανιστάν: Αρχικώς τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας στο καθεστώς των Ταλιμπάν, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει εκ νέου τις ΗΠΑ αλλά και γενικότερα τη Δύση πως με στρατιωτική παρουσία έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Την ίδια στιγμή, μέσω ανακοίνωσης λήψης ειδικών μέτρων στα νοτιοανατολικά σύνορά της, που περιλαμβάνουν και την κατασκευή τείχους, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να καταδείξει πως λαμβάνει μέτρα αποτροπής προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ώστε να προσπαθήσει να βγάλει από την εικόνα της χώρας του το στοιχείο του κρατικού παράγοντα που εργαλειοποιεί αυτές τις ροές για να αποκομίσει σαφή οφέλη, κυρίως από την Ε.Ε.