Ta Media την εβδομάδα που πέρασε

Του Μάκη Τσαρούχα

Στήριξη του Τύπου τώρα!

Αφόρητα πιεστικός ο χρόνος για την υλοποίηση του σχεδίου οικονομικής ενίσχυσης του Τύπου. Το σχέδιο που εξαγγέλθηκε το 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, αλλά πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Οι εφημερίδες βρίσκονται σε οριακό σημείο, ενώ θα υποστούν και νέες απώλειες από τη μείωση των κυκλοφοριών. Η κυβέρνηση καλείται να δράσει άμεσα, αν και προς το παρόν είμαστε στο στάδιο των διαδικασιών, μετά τις αλλαγές που κατέθεσε ο υφυπουργός Στέλιος Πέτσας και ψηφίστηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη γνωμοδοτική επιτροπή για τα μέτρα στήριξης στον Τύπο αναμένεται να αποστείλουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις τις επόμενες ημέρες.  H ΕΣΗΕΑ όρισε τη δημοσιογράφο, πρώην διευθύντρια της “Μεσημβρινής και τέως ευρωβουλευτή της ΝΔ, Κατερίνα Δασκαλάκη. Ο αρμόδιος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είχε συναντήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα με τις συνδικαλιστικές ενώσεις εκδοτών και δημοσιογράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός απέκλεισε οριστικά το ενδεχόμενο να δοθούν στις εφημερίδες τα χρήματα που είχαν εγκριθεί για το 2019, αίτημα που είχε θέσει με οξύτητα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αλλά και οι εκδότες ημερήσιων εφημερίδων. Το άμεσο ποσό στήριξης για τις εφημερίδες αφορά το 2020 και η διανομή του θα αποφασιστεί από τη γνωμοδοτική επιτροπή, όπως προβλέπεται από το άρθρο 88 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ. Ο αριθμός των μελών της επιτροπής δεν έχει ακόμη αποφασισθεί, αλλά σε περίπτωση που παραμείνει πενταμελής, όλες οι δημοσιογραφικές ενώσεις θα έχουν έναν εκπρόσωπο και έναν οι εκδότες.

Σύντομα και στα σούπερ μάρκετ οι εφημερίδες

Στο Φύλλο της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για μία σειρά με μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό με απόφαση του υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη είναι δυνατόν να υποχρεώνονται τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων ή κατηγορίες αυτών να πωλούν εφημερίδες. Ειδικότερα, «δύναται να προβλέπεται η υποχρέωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων ή κατηγοριών αυτών τις Κυριακές, είτε για όλη την Επικράτεια είτε για μέρος αυτής. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων τις Κυριακές. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι δυνατόν να υποχρεώνονται τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων ή κατηγορίες αυτών να πωλούν εφημερίδες». Υπενθυμίζεται πως το πρακτορείο διανομής «Άργος» έστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας «άμεση θεσμική παρέμβαση του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών προς τους εκπροσώπους του κλάδου των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να γίνει αποδεκτή η τοποθέτηση έντυπου τύπου σε ένα σημαντικό ποσοστό των καταστημάτων του δικτύου τους».

Η επιστολή της ΑΡΓΟΣ ΑΕ

«Η ΑΡΓΟΣ Α.Ε. παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελληνική αγορά, σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις εκδοτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα του Τύπου στο αναγνωστικό κοινό με κάθε δυνατό μέσο.Στις 18 Μαρτίου 2020 η Άργος Α.Ε. απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία κοινοποιήθηκε τόσο στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, όσο και στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα.  Σε αυτή την επιστολή ζητήθηκε η άμεση θεσμική παρέμβαση του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών προς τους εκπροσώπους του κλάδου των Super Market, προκειμένου να γίνει αποδεκτή η τοποθέτηση έντυπου τύπου σε ένα σημαντικό ποσοστό των καταστημάτων του δικτύου τους.  Η ΑΡΓΟΣ Α.Ε. ενημέρωσε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία το επιτρέπει και οι συνθήκες επιβάλουν την προτεινόμενη παρέμβαση, που άλλωστε είναι πάγια πρακτική εδώ και πολλά χρόνια σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΡΓΟΣ Α.Ε., με την πολύτιμη και άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης μέσω των συναρμόδιων υπουργείων, επικοινώνησε με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων Super Market, θέτοντάς τους το εύλογο αίτημα της τοποθέτησης τύπου στα καταστήματά τους και ενημερώνοντάς τους ως προς την άμεση δυνατότητα της εταιρείας να υλοποιήσει την προμήθεια τύπου σε Super Market σε όλη την επικράτεια.  Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ιδιοκτήτες αλυσίδων Super Market με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, θα ανταποκριθούν άμεσα και αυτοβούλως στο αίτημά μας, συμβάλλοντας στη διασφάλιση του αγαθού της ενημέρωσης στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, όπως και στη διατήρηση της βιωσιμότητας του κλάδου του τύπου, στον οποίο απασχολούνται συνολικά περισσότεροι από  8.000 εργαζόμενοι.  Σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε από την Κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η διανομή του Τύπου στα Super Market ακόμα και με την έκδοση Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου» .

Έρανο ξεκίνησε η Εφημερίδα των Συντακτών

Με άρθρο του, ο διευθυντής της Εφημερίδας Συντακτών, Νίκος Βουλέλης, κάνει έκκληση στους αναγνώστες και τους φίλους της εφημερίδας και της ιστοσελίδας της ΕΦ.ΣΥ.Ν. Ο Νίκος Βουλέλης, ζητάει την οικονομική στήριξη των αναγνωστών για να διατηρηθεί ζωντανή η εφημερίδα και να ξεπεράσει την κρίση με τον κοροναϊό.
Μάλιστα, για την οικονομική στήριξη της Εφημερίδας των  Συντακτών, άνοιξαν και ειδικό τραπεζικό λογαριασμό όπου  μπορεί ο οποιοδήποτε να καταθέσει ποσό για την ενίσχυση της εφημερίδας και της ιστοσελίδας της.


Αναστολή έκδοσης της εφημερίδας «Πρωινός Τύπος» της Καρδίτσας

Υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών ΜΜΕ,  οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την κρίση που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, προχωρούν σε λουκέτο των επιχειρήσεων τους ή σε προσωρινές διακοπές λειτουργίας, με συνέπεια να μένουν χωρίς δουλειά δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό στους οποίους μάλιστα οφείλουν χιλιάδες ευρώ από αποζημιώσεις και καθυστερήσεις πληρωμών.
Σε «προσωρινή διακοπή λειτουργίας» τέθηκε ένα εκ των ιστορικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Θεσσαλίας και της χώρας γενικότερα, η εφημερίδα «Πρωινός Τύπος» της Καρδίτσας.
Αυτό συμβαίνει, μάλιστα αν και  η κυβέρνηση ενέταξε τα ΜΜΕ στις επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν, λόγω κορωνοϊού, όπως είχαν ζητήσει οι περιφερειακές Ενώσεις Συντακτών.


ΕΣΗΕΑ: Έκτακτο βοήθημα 200 ευρώ στους ανέργους της “Νέας Σελίδας”

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στηρίζει τους εργαζόμενους της εφημερίδας «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ», της οποίας ο ιδιοκτήτης Ηλίας Λιβάνης ανέστειλε τη λειτουργία πριν από είκοσι μέρες (27.02.2020). Οι συνάδελφοι έμειναν μέσα σε μια νύχτα δίχως εργασία, με οφειλόμενους δεδουλευμένους μισθούς, και αποζημιώσεις που δεν καταβλήθηκαν.
Το Δ.Σ. της Ενώσεως, στηλιτεύει την απάθεια της ιδιοκτησίας, η οποία δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα από τότε, καθώς και τις κρίσιμες στιγμές που βιώνουν οι συνάδελφοι, αποφάσισε την επιχορήγησή τους με ένα έκτακτο οικονομικό βοήθημα ύψους διακοσίων (200,00) ευρώ ανά συνάδελφο και πενήντα (50,00) ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.
Η ΕΣΗΕΑ, η οποία στέκεται αρωγός στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, απαιτεί από τον ιδιοκτήτη να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να προβεί αμέσως, τουλάχιστον, στην εξόφληση των οφειλομένων προς τους συναδέλφους.

Προσλήψεις με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου στην ΕΡΤ για την κάλυψη των αναγκών

Τη δυνατότητα να συνάπτει  συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αδιάληπτης λειτουργίας αποκτά  η ΕΡΤ, με την απόφαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου 68 της 20ης Μαρτίου 2020. Επίσης με την ίδια πράξη οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μπορούν να εργάζονται υπερωριακώς.

Η σχετική πρόβλεψη του άρθρο 64 έχει ως εξής:

“Για την αποφυγή του κινδύνου περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες από τη θέση σε ισχύ της παρούσας, και με σκοπό τη διασφάλιση της αδιάλειπτης και απρόσκοπτης λειτουργίας των εγκαταστάσεων και υποδομών, καθώς και της παραγωγής, μετάδοσης και εκπομπής του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος και διαδικτυακού περιεχομένου του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα «Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία»,

η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. μπορεί, με απόφαση του Δ.Σ., να συνάπτει συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις μίσθωσης έργου και να αναθέτει την εκτέλεση έργων για την επίτευξη του ως άνω σκοπού, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων. Kατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι της Ε.Ρ.Τ. A.E. μπορεί να απασχοληθούν υπερωριακώς, πέραν των ανωτάτων ορίων που ορίζουν οι κείμενες διατάξεις.”

Χωρίς χρέωση και υποχρεωτικά τα μηνύματα για τον Covid-19

Δωρεάν και υποχρεωτικά μεταδίδονται από τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ τα μηνύματα για τον Covid-19, σύμφωνα με την 179/2020 απόφαση που υπέγραψε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Στέλιος Πέτσας. Η απόφαση στηρίζεται στην από 14/3/2020 πράξη νομοθετικού περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού COVID-19».

Η απόφαση αναφέρει πως «οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι πάροχοι περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας και λοιποί τηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης περιφερειακής εμβέλειας, ανεξαρτήτως τύπου μετάδοσης, υποχρεούνται να μεταδίδουν ενημερωτικά μηνύματα για την προστασία της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19».

Την ίδια υποχρέωση υπέχουν όλοι οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης της ΕΡΤ.

Τα ενημερωτικά μηνύματα του άρθρου 1, ηχητικά και οπτικοακουστικά, έχουν διάρκεια έως ένα λεπτό και αποστέλλονται από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Στη διαδικασία δεν διαμεσολαβεί το ΕΣΡ και τα μηνύματα αυτά δεν εντάσσονται στην κατηγορία των «κοινωνικών μηνυμάτων» της κοινής υπουργικής απόφασης1686/2018.

Συνεχίζεται η ελληνική έκδοση του “Playboy

Μόνο τις ΗΠΑ αφορά η απόφαση αναστολής της έντυπης έκδοσης και κυκλοφορίας του «Playboy». Η ελληνική έντυπη έκδοση του «Playboy Greece» θα συνεχίσει να κυκλοφορεί κανονικά από την Diversity Media.

Στην πρώτη θέση o ΣΚΑΪ τη βδομάδα 9-15 Μαρτίου

Παραμένει στην κορυφή της τηλεθέασης ο ΣΚΑΪ, με σχεδόν συνεχή ροή ενημέρωσης για τις εξελίξεις της πανδημίας. Ο ΑΝΤ1, που επίσης προσάρμοσε το πρόγραμμά του, βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση. Την περασμένη εβδομάδα δεν καταγράφηκαν αξιοσημείωτες αλλαγές στη μέση τηλεθέαση των καναλιών. Μικρή αύξηση παρουσίασε το Μega, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα παρέμειναν τα ποσοστά της ΕΡΤ1 και του Οpen. Η ΕΡΤ συγκέντρωσε συνολικά ποσοστό 8,1%, παρουσιάζοντας πτώση.

Ακίνητο της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη περνάει στο υπ. Υγείας

Κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη πέρασε από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπουργείο Υγείας. Η απόφαση ελήφθη στις 18 Φεβρουαρίου, πριν ξεκινήσει το μεγάλο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα και υπογράφεται από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την απόφαση εξουδιοσοδοτείται ο υπουργός Οικονομικών να προβεί στις σχετικές πράξεις για να περάσει το περιουσιακό στοιχείο της ΕΡΤ, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στο υπ. Υγείας.

Συστάσεις για την ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο

Σε απάντηση σχετικών ερωτημάτων και σε συνέχεια των οδηγιών που εκδόθηκαν στις 16 Μαρτίου, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων καλούν τους πολίτες, ανεξαρτήτως της εμπειρίας που μπορεί να έχουν σε θέματα ψηφιακών επικοινωνιών, να έχουν ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή κατά τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα:

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται αυξημένη δραστηριότητα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με υποτιθέμενο υλικό σχετικά με τον κορωνοϊό Covid-19 και συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό. Οι χρήστες καλούνται να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή σε κάθε μήνυμα που στον τίτλο ή στο περιεχόμενό του αναφέρονται στον Covid-19.

Έχουν εντοπιστεί ψευδείς καταχωρίσεις και δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα που υπόσχονται θεραπεία από τον κορωνοϊό Covid-19 με λύσεις που πωλούνται έναντι 100, 150 ή 200 ευρώ. Καλούμε τους πολίτες να εμπιστεύονται τους επίσημους φορείς για την ενημέρωση τους από τον κορωνοϊό. Ενδεικτικά προτείνονται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ειδική ενότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κορωνοϊό και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Έχουν υπάρξει αναφορές για σελίδες που είχαν χάρτες με εξέλιξη της πανδημίας και επιχειρούσαν να μεταφέρουν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές των χρηστών. Για τη διευκόλυνση των χρηστών, σημειώνεται ότι η σελίδα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins με την καταγραφή της πανδημίας η οποία έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή κατά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στη διεύθυνση https://coronavirus.jhu.edu/map.html

Πρέπει να δίνεται αυξημένη προσοχή σε σελίδες που υπόσχονται προσφορές προϊόντων και υπηρεσιών σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης. Γενικότερα κατά τις διαδικτυακές αγορές πρέπει να προτιμώνται αξιόπιστα online καταστήματα.

Ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κοινωνικά δίκτυα, όπου οι πολίτες δεν πρέπει να θεωρούν ως δεδομένη την αξιοπιστία κάθε δημοσίευσης. Αναρτήσεις που υπόσχονται φτηνές μάσκες ή άλλον εξοπλισμό προστασίας είναι πιθανό να οδηγούν σε σελίδες με κακόβουλο λογισμικό.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται επίσης σε χρήστες και σελίδες στα συστήματα κοινωνικής δικτύωσης που υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν κάποιον επίσημο κρατικό ή διεθνή φορέα. Όλοι οι φορείς διαθέτουν στις σελίδες τους στο διαδίκτυο παραπομπές στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που τυχόν διατηρούν.

Τονίζεται πως κανένας οργανισμός και φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός, στην Ελλάδα δεν θα σας ζητήσει τηλεφωνικά, μέσω γραπτού μηνύματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω των συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης στοιχεία όπως ο κωδικός πρόσβασης. Κάθε τέτοια επικοινωνία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απόπειρα απάτης.

Χάος με τις τηλεοπτικές κεραίες ανά την Ελλάδα

Οι μηνύσεις του Δήμου Ικαρίας εναντίον της Digea και της ΕΡΤ για τη χρήση των κέντρων εκπομπής στο νησί του Αιγαίου αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το χάος που επικρατεί ανά την Ελλάδα με τις τηλεοπτικές κεραίες και το καθεστώς που τις διέπει. Μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμιά απολύτως θεσμική διαδικασία για τη δημιουργία οργανωμένων, κοινών πάρκων κεραιών, παρά το γεγονός ότι προβλέφθηκε στον τελευταίο νόμο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Απαιτείται, ωστόσο, έκδοση υπουργικής απόφασης για την υλοποίηση των πάρκων κεραιών, κάτι που δεν έχει προχωρήσει. Το πρόβλημα στο Δήμο Ικαρίας, με τους δύο παρόχους δικτύου, την ΕΡΤ και τη Digea, να κατηγορούνται ως «καταπατητές» δημόσιου χώρου, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για όσα συμβαίνουν σε όλη τη χώρα.

Τέλος Μαρτίου λήγει η προθεσμία για τη νομιμοποίηση όλων των κεραιοσυστημάτων, αλλά τόσο η ιδιωτική Digea όσο και η κρατική ΕΡΤ έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, καθώς σε πολλές περιοχές εμφανίζονται ιδιώτες και τους ζητούν εξωφρενικά ενοίκια για τους αναμεταδότες, που υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια εκεί, κατά παραχώρηση των δήμων.