Νίκος Παναγιωτόπουλος: Σε επιφυλακή οι στρατιωτικές μονάδες – Η απάντηση για το Canadair στη Σκύρο

Στη συνδρομή του Στρατού στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ απάντησε και στις καταγγελίες για την καθυστερημένη ρίψη νερού από τα Canadair στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN, όλα τα εναέρια μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν πέσει στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ υποστήριξε πως δεν πήγαν για ανεφοδιασμό στη Σκύρο τα Canadair, αλλά γιατί υπήρξαν κάποια προβλήματα.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διασπορά εναέριων μέσων. (…) Όταν τα αεροπλάνα αυτά είναι σε διαρκή λειτουργία παρουσιάζουν και μικροφθορές. Αυτές αντιμετωπίζονται και σε κάθε περίπτωση τα Canadair πετάνε. Διαθέσαμε ό,τι μπορούσαμε να διαθέσουμε. (…) Όλα τα εναέρια μέσα έχουν πέσει στη μάχη και κάνουν τη δουλειά τους. Ερχόμενο το Canadair από τη Βόρεια Ελλάδα, σταμάτησε στη Σκύρο για ανεφοδιασμό, ή έλαβε εντολή να δει κάποιο περιστατικό. Η εκτίμηση που κάνω είναι πως (το Canadair) παρουσίασε μια μικροφθορά και σταμάτησε στη Σκύρο», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην Αττική δεν ανεφοδιάζονται μέσω Σκύρου.

Σε επιφυλακή οι στρατιωτικές μονάδες

Επεσήμανε δε πως οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Τατόι απειλήθηκαν από τη φωτιά, αλλά τελικά προστατεύθηκαν και υπάρχουν μόνο μικρές υλικές ζημιές. Στα νησιά υπάρχουν πολλές στρατιωτικές μονάδες σε κατάσταση επιφυλακής, τόνισε, υπογραμμίζοντας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις σε περιόδους κρίσης και φυσικών καταστροφών είναι στην πρώτη γραμμή.

 Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι από νωρίς το απόγευμα υπήρχαν καταγγελίες κατοίκων στο Open ότι τα Canadair επιχειρούσαν πολύ αραιά στην περιοχή. Παράλληλα, ο δημοσιογράφος του καναλιού, Κώστας Αλατζάς είχε μεταδώσει τους λόγους που τα συγκεκριμένα αεροσκάφη χρειάζονταν να περάσουν από τη Σκύρο