Ακάρ: Η ρητορική των Ελλήνων πολιτικών ένδειξη των προθέσεών τους

Σε δηλώσεις του μέσω τηλεδιάσκεψης προς στρατιωτικούς διοικητές ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στην Ελλάδα τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά «η Ελλάδα προκαλεί, προσβάλλει και απειλεί», όπως ισχυρίστηκε και πάλι.

«Θέλουμε τα τουρκο-ελληνικά προβλήματα, τα ζητήματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο να επιλυθούν μέσω πολιτικών λύσεων, μέσω διαλόγου, με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους. Είμαστε πολύ ειλικρινείς σε αυτό. Θέλουμε αυτό να γίνει κατανοητό από τους Έλληνες γείτονές μας. Δυστυχώς, η Ελλάδα εξακολουθεί τις προκλήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες και συνεχίζει να χρησιμοποιεί προσβλητική ρητορική. Αναμένουμε να εγκαταλείψουν αυτή την τακτική το συντομότερο δυνατό. Την ώρα που συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην πύρινη λαίλαπα, έχουμε έναν γείτονα που συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη γλώσσα των απειλών και των κυρώσεων. Αυτό δεν συνάδει ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας, ούτε με τις διμερείς σχέσεις, με τις συμμαχίες, ούτε με την ενότητα και την αλληλεγγύη μας στο ΝΑΤΟ. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η ρητορική των Ελλήνων πολιτικών είναι μια σημαντική ένδειξη των προθέσεων και του χαρακτήρα τους».

«Οι τρίτοι να εγκαταλείψουν τη μεροληπτική συμπεριφορά»

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, «ο γείτονάς μας προσπαθεί να διατηρήσει την επιθετική στάση και τις προκλήσεις, αγνοώντας τόσο τις διεθνείς όσο και τις διμερείς συμφωνίες. Αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι δικαίωμά μας να αναμένουμε από τρίτα μέρη να εγκαταλείψουν αυτή τη στρατηγική τύφλωση και να ανοίξουν τα μάτια τους και να είναι αμερόληπτα και αντικειμενικά. Δυστυχώς, υπάρχει πρόβλημα με αυτό. Οι ενέργειες της Ελλάδας ενάντια στις σχέσεις και τις συμφωνίες καλής γειτονίας αγνοούνται πάντα και οι σωστές ενέργειες της Τουρκίας διαστρεβλώνονται και χρησιμοποιούνται εναντίον της Τουρκίας. Περιμένουμε από τα τρίτα μέρη να εγκαταλείψουν αυτή τη συμπεριφορά και να εγκαταλείψουν ορισμένες από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν για δικούς τους σκοπούς, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την Ελλάδα, την ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο».

Στην τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης συμμετείχε μεταξύ άλλων ο διοικητής της στρατιωτικής μονάδας στο Αφγανιστάν, ο διοικητής της Λιβύης κι ο διοικητής στην «ΤΔΒΚ». Ο Ακάρ ενημέρωσε επίσης για τη συμβολή των ΤΕΔ στην καταπολέμηση της πύρινης λαίλαπας στην νότια Τουρκία.