«Αναβάλλεται» η αναβάθμιση των F16 Βlock- Τον Σεπτέμβριο οι οριστικές αποφάσεις

Για τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο αναβάλλονται οι τελικές αποφάσεις για την αναβάθμιση των F16 block50 σε Block52.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο βασικός λόγος που επικαλέστηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Εξοπλιστικών είναι ότι το συνολικό κόστος (μαζί με την αναβάθμιση των F16 block52 σε Viper) θα ξεπερνούσε τα 700 εκ ευρώ, όπως τουλάχιστον προέβλεπε η αρχική σύμβαση με την εταιρεία.

Την ίδια ώρα, συμφωνήθηκε ότι δεν υπήρχε και ο απαιτούμενος χρόνος προκειμένου οι αρμόδιοι στρατιωτικοί να ενημερώσουν τους βουλευτές για την χρησιμότητα καθώς επίσης και την χρηματοδότηση της νέας αναβάθμισης των ελληνικών αεροσκαφών.

Να θυμίσουμε, άλλωστε, ότι η χώρα μας πρόσφατα παρέλαβε και το πρώτο αεροσκάφος τύπου Rafale. Η συνολική δαπάνη θα φτάσει το ποσό των 2,49 δισ. ευρώ και αναλύεται κατ’ έτος ως εξής: 1,509 δισ. ευρώ για το 2021, 472 εκατ. ευρώ για το 2022, 408 εκατομμύρια ευρώ για το 2023, 67 εκατ. ευρώ για το 2024 και τέλος 34 εκατ. ευρώ για το 2025. Να σημειωθεί ότι εκτός από την αγορά οι συμβάσεις προβλέπουν την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών αυτών καθώς επίσης και την προμήθεια εξοπλισμού (όπλων), αλλά και τη συντήρηση – τροποποίηση των όπλων των αεροσκαφών.