Στη Λιβύη ο υφυπ. Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης: To “μενού” των επαφών

Από την Τρίπολη ξεκινάει σήμερα τη διήμερη επίσκεψή του στη Λιβύη, όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους της λιβυκής κυβέρνησης και επιχειρηματικούς φορείς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ως επικεφαλής διπλωματικής αποστολής, με σκοπό την ενδυνάμωση των ελληνολιβυκών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Ειδικότερα, στη λιβυκή πρωτεύουσα θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Λίβυο υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Mohamed Khalil Issa, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ramadan Ahmed Boujenah (TBC) τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τη Διεθνή Συνεργασία και τους Διεθνείς Οργανισμούς κ. Omar M. S. Elketty (TBC) και τους υπουργούς Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Mohamed Oun, Υγείας Ali Ζenati. Στη συνέχεια, θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα του παρατεθεί από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για πολιτικές Υποθέσεις. Mohamed Khalil Issa. Κατόπιν, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Libyan Investment Authority Dr. Ali Mahmoud και θα ακολουθήσουν επαφές με οικονομικούς παράγοντες της Λιβύης (Libyan Businessmen Council, Privatization & Investment Board, Γενική Ένωση Επιμελητηρίων, Ένωση Βιομηχάνων Λιβύης, Γενική Εταιρεία Ηλεκτρισμού Λιβύης GECOL).

Εκτιμάται πως η επερχόμενη ανασυγκρότηση της Λιβύης και η ανοικοδόμηση των υποδομών της δύναται να προσφέρει στις ελληνικές επιχειρήσεις, σημαντικές προοπτικές, κυρίως στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, της παροχής ιατρικών υπηρεσιών και των μεταφορών.

Στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής, ενώ τη συνοδεύουν ακόμα ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Λιβύης, Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Κατρούγκαλος, αντίστοιχα.

Τη Δευτέρα τα εγκαίνια του ελληνικού Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη, του πρώτου ευρωπαϊκής χώρας στην Αν. Λιβύη

Τη Δευτέρα, ο υφυπουργός και η αποστολή θα μεταβούν στη Βεγγάζη, για να παραστούν στην τελετή εγκαινίων του εκεί ελληνικού Γενικού Προξενείου, πλαισιωμένοι από την ελληνική κοινότητα. Η Ελλάδα, τόσο μέσω της επιχειρηματικής της δραστηριοποίησης όσο και μέσα από την παρουσία της εκεί ελληνικής κοινότητας, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης και να συνδράμει σημαντικά την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη.

Επισημαίνεται πως θα είναι το πρώτο Γενικό Προξενείο ευρωπαϊκής χώρας που θα λειτουργεί στην Ανατολική Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι το ταξίδι αυτό έρχεται τρεις ημέρες μετά το μήνυμα που έστειλε από την Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ, ότι τα μνημόνια είναι άκυρα και σε συνέχεια των, με μία εβδομάδα διαφορά, επισκέψεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της επαναλειτουργίας της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη, και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Κυρηναϊκή, τον περασμένο Απρίλιο.