Τα Media την εβδομάδα που πέρασε

«Παιχνίδι» εκατομμυρίων ευρώ με τη Nova

Νέο «παιχνίδι» μεταξύ των τραπεζών στην υπόθεση της Forthnet. Η επόμενη ημέρα της αναγγελίας απόσυρσης του ενδιαφέροντος της Άλτερ Έγκο ΜΜΕ βρίσκει τις τράπεζες και την κυβέρνηση σε κατάσταση αμηχανίας. Η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη κατηγόρησε την Alpha Bank για το ναυάγιο της εξαγοράς του 32% της Forthnet, τονίζοντας πως συγκεκριμένο στέλεχός της, με τη στάση του, δημιουργούσε προσκόμματα,  όπως ανέφερε στην επιστολή της. Είναι συνολικά η τρίτη απόπειρα απόκτησης του ελέγχου της Forthnet, αν υπολογίσει κανείς την κοινή πρόταση Vodafone – Wind και την πρωτοβουλία του ΑΝΤ1. Οι τράπεζες αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα. Η Alpha Bank υπαναχώρησε από την παροχή ρευστότητας έναντι της Forthnet, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση και επεκτείνοντας το πρόβλημα στις ποδοσφαιρικές ομάδες και στους προμηθευτές που συνεργάζονται με τη Nova. Οι παλαιότεροι θυμούνται πως η ίδια τράπεζα ξεκίνησε τις διαδικασίες για την καταγγελία του ομολογιακού δανείου προς την Τηλέτυπος, οδηγώντας το Mega σε λουκέτο, ενώ είπε «όχι» στην αναχρηματοδότηση της ΧΚ Τεγόπουλος, με αποτέλεσμα να κλείσει η «Ελευθεροτυπία». Η Άλτερ Έγκο ΜΜΕ, έχοντας μηδενικό δανεισμό, διέσωσε τον ΔΟΛ και το Mega καταβάλλοντας στις τράπεζες 57 εκατ. ευρώ. Το συνολικό κόστος επένδυσης για την επαναλειτουργία τους ανέβασε την επένδυσή της στα media στα 80 εκατ. ευρώ, ενώ ήταν έτοιμη να πληρώσει άλλα περίπου 40 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 32% των μετοχών της Forthnet από τις τράπεζες. Πληροφορίες αναφέρουν πως Πειραιώς και Εθνική έχουν δυσανασχετήσει με τη στάση της Alpha Bank και τη συσχετίζουν με το γενικότερο παζάρι που γίνεται με τα δάνεια στις επιχειρήσεις που πρόκειται να εξαγοραστούν. Άλλοι, πάλι, βλέπουν την εμπλοκή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και επιχειρηματία που δεν επιθυμεί να περάσει ο έλεγχος της Forthnet στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Δυσκολεύουν τα πράγματα για Φιλιππάκη…

Δυσκολεύουν και μάλιστα σε εξαιρετικό βαθμό τα δεδομένα για τον τέως αναπληρωτή υφυπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη (Μίμη) Παπαγγελόπουλο, αφού μετά την επικείμενη απόφαση για την διεύρυνση των εργασιών της Προανακριτικής, αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι, ο κ. Παπαγγελόπουλος, μετά τις καταγγελίες Μιωνή, θεωρείται βέβαιο ότι θα παραπεμφθεί για το αδίκημα της εκβίασης. Σε μια τέτοια περίπτωση, δυσκολεύουν τα πράγματα και για τον εκδότη της “Δημοκρατίας” Γιάννη Φιλιππάκη, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός στην πράξη εκβίασης, που τελέστηκε (παρουσία του Νικολάκη του Παππά) από τον στενό του φίλο Μίμη. Μάλιστα ο εκδότης της “Δημοκρατίας” που δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί υπό καθεστώς πίεσης, έχει αρχίσει να κάνει λάθη, που μπορεί να κοστίσουν συνολικά στην παρέα…

Κορονοϊός: Κίνδυνος για την επιβάρυνση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων

Οι έκτακτες καταστάσεις στις οποίες καλούμαστε να προσαρμοστούμε, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την επιδημία του κορονοϊού, μεταβάλλουν άμεσα τον τρόπο που εργαζόμαστε, επικοινωνούμε, ψυχαγωγούμαστε. Σε πρωτόγνωρες συνθήκες σαν κι αυτές, όπου σχεδόν όλη η ανθρώπινη επικοινωνία καλείται να διεκπεραιωθεί μέσα από την τεχνολογία και τις υποδομές της, η τήρηση μερικών απλών κανόνων για την υπεύθυνη και ορθολογική χρήση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, επιτρέπει σε όλους μας να απολαμβάνουμε απρόσκοπτα τις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσα από αυτά.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων συνιστούν:

  1. Αποφεύγουμε, όσο το δυνατό, τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 09:00 το πρωί ως τις 6:00 το απόγευμα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε τον απαιτούμενο «χώρο» ώστε τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν ακόμα και τις πιο απαιτητικές ανάγκες εφαρμογών επικοινωνίας και ομαδικής απομακρυσμένης εργασίας και τηλε-εκπαίδευσης που είναι τόσο σημαντικές για μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας και επιχειρήσεων και εν τέλει κρίσιμες για την λειτουργία όλης της οικονομίας.
  2. Αν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε μία τηλεφωνική κλήση προτιμάμε τα σταθερά δίκτυα αντί των κινητών. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε τη δημιουργία υπερβολικής κίνησης στις υποδομές κινητής τηλεφωνίας.
  3. Αποφεύγουμε την αποστολή αρχείων μεγάλου μεγέθους και αν αυτό δεν είναι εφικτό, εξαντλούμε κάθε προσπάθεια συμπίεσής τους, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό.
  4. Αποφεύγουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό την αποστολή μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον υπολογιστή μας.
  5. Αποφεύγουμε τις περιττές video κλήσεις, τόσο τις ώρες αιχμής όσο και τις απογευματινές και βραδινές ώρες μη αιχμής.
  6. Εκμεταλλευόμαστε τις διαδικτυακές πλατφόρμες ομαδικής – συνεργατικής εργασίας με τους συναδέλφους μας και δεν χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τις κλασσικές βιντεοεφαρμογές.
  7. Κατεβάζουμε στον υπολογιστή μόνο τα αρχεία που χρειαζόμαστε. Αν θέλουμε να μοιραστούμε με άλλους ένα αρχείο που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο, τους στέλνουμε τον σύνδεσμο και όχι το ίδιο το αρχείο.
  8. Διατηρούμε ενημερωμένες τις ηλεκτρονικές μας συσκευές με τις τελευταίες εκδόσεις του λογισμικού τους, ακολουθώντας τις οδηγίες των κατασκευαστών. Επίσης, διατηρούμε ενημερωμένα τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε για την προστασία των συσκευών από κακόβουλο λογισμικό.
  9. Αν έχουμε παιδιά φροντίζουμε για τη δημιουργική τους απασχόληση και αποφεύγουμε όσο το δυνατόν τη προσκόλλησή τους αποκλειστικά σε πλατφόρμες μετάδοσης βίντεο (streaming) και στα κοινωνικά δίκτυα.
  10. Υιοθετούμε υπεύθυνη συμπεριφορά στο διαδίκτυο. Συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (www.eody.gr) για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και δεν αναπαράγουμε πληροφορίες και υλικό που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Τα ΜΜΕ πρέπει να δώσουν το παράδειγμα

Οφείλουν τα media να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της Πανδημίας. Την ίδια ώρα που η κυβερνητική οδηγία προς τους πολίτες είναι να μείνουμε στα σπίτια τους, υπάρχουν ακόμη και σήμερα εκπομπές ψυχαγωγικού περιεχόμενου που συνεχίζουν να βγαίνουν ζωντανά. Την ίδια ώρα μουσικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί εξακολουθούν να βγάζουν ζωντανό πρόγραμμα.  Είναι η ώρα για ειλικρίνεια και για πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας και των οδηγιών, χωρίς παραβίαση των κανόνων. Για ένα διάστημα τα Μουσικά ΜΜΕ και οι πάσης φύσεως “ψυχαγωγικές” εκπομπές να συνεχίζουν να παράγουν πρόγραμμα. Τα ΜΜΕ πρέπει να δώσουν ένα πολύ αυστηρό παράδειγμα απέναντι στους πολίτες. Ό,τι πρώτα αυτά τηρούν τις οδηγίες. Ως και τώρα, οι εργαζόμενοι έχουν το δίλημμα: Ή, να μην πάνε στην εργασία τους και να διακινδυνεύσουν τη δουλειά τους, ή να πάνε σε αυτή και να κινδυνεύει η ζωή τους. Προέχει η ζωή όλων μας και η διατήρηση των θέσεων εργασίας την επόμενη μέρα.

ΕΙΗΕΑ: Άμεση ενίσχυση των εφημερίδων

Λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας και  στην προσπάθεια μας να κερδίσουμε το στοίχημα της καθημερινής και έγκυρης ενημέρωσης ,η  Ε.Ι.Η.Ε.Α. προτείνει καταρχήν τα ακόλουθα μέτρα σε δύο άξονες :

Α.   ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ: Μείωση σελίδων των εφημερίδων. Μείωση ή αναστολή έκδοσης ενθέτων. Αναστολή κυκλοφορίας νέων προσφορών.

Β.   ΚΡΑΤΙΚΗΣ/ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ:  Άμεση αναστολή στον  ΦΠΑ των πωλήσεων. Άμεση ενίσχυση απευθείας σε μισθοδοσία  προς  εργαζομένους, χωρίς καμία προϋπόθεση η περιορισμό . Για να απλοποιηθεί η διαδικασία προτείνουμε την επιλογή των προς ενίσχυση  εφημερίδων  να αναλάβει η Ε.Ι.Η.Ε.Α. Να μην κλείσουν τα περίπτερα.  Να υποχρεωθούν τα super markets να πωλούν εφημερίδες.

Περιφερειακές εφημερίδες

Ο Τύπος, ειδικότερα ο ημερήσιος περιφερειακός, πρέπει να παραμείνει «εν κινήσει» αυτές τις δύσκολες ώρες, που ο πληθυσμός δοκιμάζεται από την απειλή εξάπλωσης της κορωνοΐωσης και τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της. Εν κινήσει, όπως ακριβώς και τα φορτηγά πλοία που μετέφεραν προμήθειες προς τον στρατό των συμμάχων και τον χειμαζόμενο πληθυσμό, κατά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο, διασχίζοντας τον Ατλαντικό παρά τους κινδύνους και τις απώλειες. Δεδομένου μάλιστα ότι η κυκλοφορία του σε μεγάλο βαθμό είναι συνδρομητική, η διατήρηση του δικτύου διανομής κρίνεται πρόσφορη και για τη διάδοση των αναγκαίων μηνυμάτων των Αρχών προς τους πολίτες με τον έγκυρο τρόπο που ενυπάρχει στον έντυπο λόγο και τον χαρακτηρίζει.Αναλόγως, οι ιστοσελίδες του περιφερειακού Τύπου, όπου επίσης απευθύνεται η μεγάλη πλειονότητα του αναγνωστικού κοινού σε ολόκληρη την Επικράτεια, ικανοποιούν τις ανάγκες επικοινωνίας, ιδιαιτέρως τώρα, που οι συνθήκες δυσκολεύουν λόγω των περιορισμών στην κίνηση των πολιτών.

Τροποποιήσεις στον Alpha

Οι ραγδαίες εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού, έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αλλαγές και τροποποιήσεις στα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών. Σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση του Alpha, η αναμενόμενη πρεμιέρα της καθημερινής εκπομπής «Αντελίνα, χτύπα το κουδούνι», με την Αντελίνα Βαρθακούρη που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 23 Μαρτίου αναβάλλεται. Στη θέση της και κάθε μέρα στις 16:40, θα μεταδίδεται σε επανάληψη η εκπομπή «Kitchen Lab» με τον Άκη Πετρετζίκη.

Εκπαίδευση από την τηλεόραση

Πρωινή ζώνη για τα παιδιά που μένουν στο σπίτι ετοιμάζει η διοίκηση της ΕΡΤ. Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζονται ιδέες για να μεταδοθεί πρόγραμμα εκπαιδευτικού περιεχομένου που θα απευθύνεται στις ηλικίες των παιδιών. Παιδικό πρόγραμμα, κυρίως κινούμενα σχέδια, προσφέρουν με υπηρεσίες on demand η Cosmote TV, η Nova και η Vodafone TV.

Κορωνοϊός: Ολόκληρο το ζωντανό πρόγραμμα του KONTRA CHANNEL (19:00-02:00) στη μάχη της ενημέρωσης των πολιτών

Tο Kontra Channel με μεγάλο αίσθημα ευθύνης για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον ιό Covid-19 (Κορωνοϊός) μετατρέπει ολόκληρο το ζωντανό του πρόγραμμα από τις 19:00 μέχρι τις 02:00 σε πρόγραμμα συνεχούς ροής ενημέρωσης για την πανδημία.

Όλες οι ζωντανές ενημερωτικές εκπομπές του Kontra Channel έχουν ως κύριο θέμα τους τα τελευταία νέα  και τις εξελίξεις από την Ελλάδα και τον παγκόσμιο χάρτη με καλεσμένους ειδικούς από όλους τους φορείς.

Ετσι, ο Γιώργος Σιαδήμας με το «Επί του Πιεστηρίου» από τις 19:00, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος από τις 21:00, ο Γιώργος Μελιγγώνης με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων «KontraNews10» από τις 22:00 μέχρι τα μεσάνυχτα και αμέσως μετά η Αναστασία Γιάμαλη με τον Σπύρο Σουρμελίδη με το«Kontra24» μέχρι τις το πρωί, θα ενημερώνουν για όλες τις τελευταίες ειδήσεις για τη πανδημία με καλεσμένους (τηρώντας πάντα τις οδηγίες προστασίας της υγείας των καλεσμένων – εργαζομένων) και μέσω ζωντανών συνδέσεων με όλη την Ελλάδα.

Από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, το ζωντανό πρόγραμμα του Kontra Channel και για 7 ώρες κάθε βράδυ (19:00-02:00) γίνεται το ενημερωτικό σημείο αναφοράς της ελληνικής τηλεόρασης για τις εξελίξεις με τον Covid-19.

Επίσης, όλες οι ενημερωτικές εκπομπές του Kontra Channel, μεταδίδονται ζωντανά κάθε μέρα και από την επίσημη σελίδα του Kontra στο Facebook  καθώς και από το επίσημο κανάλι μας στο YouTube.

Γιατί στο Kontra, πρωταγωνιστής είναι η ενημέρωσή σου!

Mega: Έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές για τον κορονοϊό

Με στόχο την συνεχή  και πληρέστερη ενημέρωση για το θέμα του κορωνοϊού, το MEGA προσθέτει  στο πρόγραμμά του έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές, που θα παρουσιάζεται  με αμεσότητα όλη η σχετική ειδησεογραφία.  Σε αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία για όλους μας το MEGA θέτει σαν προτεραιότητά του την συνεχή ενημέρωση σχετικά με την παγκόσμια πανδημία, τον αγώνα τόσον περιορισμού της διάδοσής της όσον και της ψύχραιμης και προσεκτικής αντιμετώπισής  της, την μεταφορά του μηνύματος προστασίας «Μένουμε στο Σπίτι» και των οδηγιών των θεσμικών φορέων Υγείας.

Kαι ο ΑΝΤ1, αναπροσάρμοσε το πρόγραμμά του, ώστε να ανταποκριθεί με υπευθυνότητα και ψυχραιμία στις νέες συνθήκες που όλοι καλούμαστε να διαχειριστούμε για πρώτη φορά. Ηδη προχώρησε σε αλλαγές στην καθημερινή του ροή καθώς θεωρεί ύψιστη υποχρέωσή του να κινηθεί με πυξίδα την επιτακτική ανάγκη των πολιτών για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, αλλά και γιατί κύριο μέλημά του ήταν και είναι η προστασία, με  οποιοδήποτε κόστος, της υγείας των εργαζομένων του. Πιστεύοντας ότι τώρα είναι η στιγμή που η τηλεόραση οφείλει να χρησιμοποιήσει σωστά τη δύναμή της και να σταθεί με αυταπάρνηση κοντά στην Κοινωνία, ο ΑΝΤ1 δίνει πιο έντονο ενημερωτικό χαρακτήρα στο  πρόγραμμά του, εντάσσοντας σε αυτό έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές και αυξάνοντας τη διάρκεια του κεντρικού του δελτίου ειδήσεων. Επίσης, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών αναστέλλει, για όσο διάστημα χρειαστεί, την παραγωγή των ψυχαγωγικών του εκπομπών και σειρών.

Παραμένουν τα προβλήματα στην Αυγή

Βουνό συνεχίζουν να είναι τα προβλήματα στην Αυγή. Οι εργαζόμενοι της Αυγής μάλιστα, έχουν πραγματοποιήσει ήδη επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας για την μη καταβολή των δεδουλευμένων τους. Σε παρόμοια δεινή οικονομική κατάσταση με την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται και το ραδιόφωνο “Στο Κόκκινο”. Ο πρώην βουλευτής μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης,αποκάλυψε με tweet του,σήμερα  πως είναι και αυτός απλήρωτος από την Αυγή. Βέβαια με την ανάρτηση του, φαίνεται πως δεν παίρνει το μέρος των εργαζομένων που αγωνιούν για την κατάσταση και την αβεβαιότητα  που έχει δημιουργηθεί στην κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ.