To The Point

Οι κεφαλαιαγορές σε ολόκληρο τον κόσμο προεξοφλούν τον νέο εφιάλτη που θα ακολουθήσει μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης, κατάρρευσης οικονομικών, κολοσσών και διάλυση των εύθραυστων οικονομικών ειδικά στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο πρωτοφανούς κρίσης.

————————————————————–

Το πρώτο μεγάλο θύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι η βαριά βιομηχανία του τουρισμού.

Η κατάρρευση της ΤUI του μεγαλύτερου tour operator παγκοσμίως θα προκαλέσει χρεοκοπία σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα, οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε μέγιστο βαθμό στο πελατολόγιο της TUI.

Ήδη η διοίκηση του μέχρι πρότινος παγκόσμιου κολοσσού στον χώρο του τουρισμού έχει ζητήσει έκτακτη βοήθεια από τις τράπεζες αλλά οι παρενέργειες έχουν διαμορφώσει μια κατάσταση πανικού σε ολόκληρη την αγορά της Ευρώπης και βέβαια της Ελλάδας.

Η διάρκεια και το μέγεθος της κρίσης από τον κορωνοϊό θέτει πλέον σε κίνδυνο ολόκληρη την τουριστική σεζόν.

Γιατί το κλίμα φόβου και τρόμου που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία λειτουργεί αποτρεπτικά στον τουρισμό ακόμα και στο καλό σενάριο που προβλέπει λήξη συναγερμού στα μέσα Μαΐου.

Με δεδομένο ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια Έλληνες εργάζονται σε ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικές επιχειρήσεις, εστίαση και διασκέδαση που είναι συνδεδεμένες με τον τουρισμό που σημείωσε εκρηκτική άνοδο τα τελευταία χρόνια, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που προκαλεί στη χώρα μας η πανδημία του κορωνοϊού.

————————————————————–

Μεταφορικές και αεροπορικές εταιρείες είναι επίσης τα μεγάλα θύματα της πανδημίας.

Καταστροφικές είναι οι συνέπειες για την Aegean, η οποία μόλις πρόσφατα έχει αγοράσει νέα αεροπλάνα, καθώς και για τις μικρότερες εταιρείες.

Το κλείσιμο των συνόρων με Ιταλία, Αλβανία, Σκόπια, απειλεί με χρεοκοπία σχεδόν το σύνολο των μεταφορικών εταιρειών.

————————————————————–

Οι τραπεζίτες τρέμουν στην κυριολεξία να μην σκάσει η φούσκα των ξένων ξενοδοχειακών μονάδων που ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια στην Αττική και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η τουριστική έκρηξη είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία εκατοντάδων νέων ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή.

Οι συνέπειες στην οικονομία από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφικές, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι.

————————————————————–

Στον αέρα βρίσκονται οι δανειακές υποχρεώσεις μεγάλων εισηγμένων επιχειρηματικών ομίλων.

Τα δάνεια που είχαν εξασφαλίσει με εγγύηση μετοχές είναι πλέον ακάλυπτα μετά την ελεύθερη πτώση που σημείωσε το χρηματιστήριο της Αθήνας.

Αναγκαστικά οι τράπεζες μπορεί να φορτωθούν με νέα κόκκινα δάνεια, προκαλώντας νέο έμφραγμα ρευστότητας.

————————————————————–

Ο εφιάλτης του κορωνοϊού έχει τσακίσει στην κυριολεξία τα Μέσα Ενημέρωσης.

Εφημερίδες και κανάλια θα έχουν δραματική μείωση εσόδων και με δεδομένο ότι πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις είναι εκτεθειμένες σε δανεισμό και σε τοξικά χρέη προς το δημόσιο τα λουκέτα θα πάνε σύννεφο.

Οι κυκλοφορίες των εφημερίδων ισοπεδώνονται στην κυριολεξία αφού ο κόσμος μένει κλεισμένος στο σπίτι του.

Διαφημιστικές καμπάνιες ακυρώνονται, ενώ πολλά media αναμένεται να κηρύξουν στάση πληρωμών αφού οι πελάτες τους λόγω της κρίσης θα επιχειρήσουν να καλύψουν άλλες προτεραιότητες.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης για την άμεση ενίσχυση του τύπου είναι επιβεβλημένη.

Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε κίνδυνο ο πλουραλισμός στην ενημέρωση.

————————————————————–

Το βαρύ πλήγμα στον τουρισμό θα συμπαρασύρει τις τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Αγρότες και προμηθευτές θα είναι η παράπλευρη απώλεια της κρίσης στον τουρισμό.

————————————————————–

Το κλείσιμο των καταστημάτων θα δώσει τη χαριστική βολή σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα θα αντέξουν την κρίση γιατί οι ιδιοκτήτες τους έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Αντίθετα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο ή θα περιέλθουν σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας.

Άλλωστε και μετά τον εφιάλτη του κορωνοϊού για ένα μεγάλο διάστημα η ζήτηση θα είναι περιορισμένη με δεδομένο ότι η αγορά θα έχει υποστεί ασφυξία και η ρευστότητα θα είναι περιορισμένη.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις παραπέμπεται στις καλένδες.

Με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε Ευρώπη και Αμερική και εν αναμονή της παγκόσμιας ύφεσης κανένας επιχειρηματικός όμιλος δεν έχει την πολυτέλεια να ασχοληθεί με εξαγορές και νέες επενδύσεις.

Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι από Γερμανία και Γαλλία που είχαν ανοίξει γραφεία στην Αθήνα ενόψει διαπραγμάτευσης για την εξαγορά ενεργειακών μονάδων αλλά και την υλοποίηση μεγάλων συμβάσεων για εξοπλιστικά έχουν ήδη κλείσει γιατί με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη δεν υπάρχει πλέον αντικείμενο.

————————————————————–

Οι άμεσες ζημιές που προκαλεί στην οικονομία ο κορωνοϊός υπολογίζονται σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

Το πραγματικό όμως κόστος θα είναι πολλαπλάσιο με δεδομένο ότι η κρίση προκαλεί γενικευμένη στάση πληρωμών από τις επιχειρήσεις προς τους εργαζόμενους, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι προσδοκίες για ανάπτυξη κατέληξαν σε εφιάλτη και η προτεραιότητα της κυβέρνησης επικεντρώνεται στη διαχείριση της πολυεπίπεδης κρίσης της επόμενης ημέρας.

————————————————————–

Οι προσδοκίες για τολμηρά μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση διαψεύστηκαν από την ατολμία του Eurogroup να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για την ενίσχυση του συνόλου της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των εργαζομένων.

Για μια ακόμα φορά η Ευρώπη απέδειξε ότι έχει χτυπηθεί από το σύνδρομο των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και της γερμανικής εμμονής για περιορισμένη ρευστότητα.

————————————————————–

Ανυπολόγιστο είναι το πλήγμα στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου του θεάματος και των στοιχηματικών εταιρειών.

Η διακοπή κάθε δραστηριότητας στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και του μπάσκετ και η μετάθεση για ένα χρόνο του Euro, προκαλούν οικονομική ασφυξία στις ΠΑΕ και στα τηλεοπτικά δίκτυα, τα οποία είχαν συμβάσεις για την προβολή των αγώνων.

Στην Ελλάδα η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι δραματική.

Η διακοπή του πρωταθλήματος σε συνδυασμό με την ουσιαστική κατάρρευση της NOVA αναμένεται να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία στη συντριπτική πλειοψηφία των ΠΑΕ.

Ήδη η NOVA δεν έχει καταβάλλει τα δικαιώματα τριών μηνών στις ομάδες με τις οποίες έχει συμβληθεί, ενώ κάποιοι φρόντισαν να ναυαγήσει η εξαγορά της από τον Βαγγέλη Μαρινάκη με αποτέλεσμα η εταιρεία να εμφανίζεται μετέωρη.

Δραματική αναμένεται να διαμορφωθεί η κατάσταση σε μεγάλους συλλόγους στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η πανδημία του κορωνοϊού χτύπησε ανελέητα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και βεβαίως τα οικονομικά της UEFA.

————————————————————–

Η διακοπή των πρωταθλημάτων στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των πρακτορείων προκαλεί αιμορραγία σε όλες τις μεγάλες εταιρείες στοιχημάτων.

Γι΄ αυτό οι μετοχές τους στα χρηματιστήρια σημειώνουν μεγάλη πτώση.

Βέβαια οι αντοχές των στοιχηματικών εταιρειών είναι μεγάλες και πολύ γρήγορα θα ανακάμψουν σε αντίθεση με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι θα αργήσουν να σταθούν στα πόδια τους.

————————————————————–

Το δυστύχημα για την Ελλάδα είναι ότι εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού είναι αναγκασμένη να διαχειρίζεται δύο ακόμα μεγάλες κρίσεις.

Τη μόνιμη εστία έντασης με την Τουρκία που αγόρασε και νέο γεωτρύπανο και ετοιμάζεται για έρευνες νότια της Κρήτης και το τεράστιο πρόβλημα με το μεταναστευτικό.

Αστυνομία και Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται μονίμως σε επιφυλακή ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν που συνεχίζει απτόητος τις προκλήσεις.

————————————————————–

Η Ελλάδα πρέπει επίσης να ισορροπεί ανάμεσα στον ψυχρό πόλεμο, ανάμεσα στη Γερμανία και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι υποχρεωμένη ως ευρωπαϊκή χώρα να ταυτίζεται με το Βερολίνο αλλά ταυτόχρονα να διατηρεί άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι χαϊδεύουν τον σουλτάνο και δεν παρεμβαίνουν ουσιαστικά για να αποφορτιστεί η κρίση με την Τουρκία.

————————————————————–

Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει μια εφιαλτική πανδημία, τις συνέπειές της στην οικονομία και ταυτόχρονα τις απειλές από την Τουρκία και το τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Δεν αποκλείεται οι κλυδωνισμοί που θα προκαλέσει η κρίση να είναι ισχυροί προκαλώντας ισχυρούς κραδασμούς σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.