Μαύρη ημέρα για την Τουρκία και τον Ερντογάν: Σήμερα ο Μπάιντεν αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε μια “ανακοίνωση” που αναμένεται σήμερα Σάββατο, για τη “Γενοκτονία των Αρμενίων”, δείχνοντας να επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να την αναγνωρίσει.

“Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζαλίνα Πόρτερ. Μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων, που αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς, αμφισβητείται από την Τουρκία.

Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από σχεδόν τριάντα χώρες και την κοινότητα των ιστορικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεταξύ 1,2 εκατομμυρίου και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, η Άγκυρα αρνείται τη χρήση του όρου “γενοκτονία”, μιλώντας για αμοιβαίες σφαγές στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου και του λιμού που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Η αναγνώριση από την Ουάσινγκτον μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις τρέχουσες εντάσεις με την Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ.

“Εάν ο Μπάιντεν αναγνωρίσει τη γενοκτονία, αυτό θα αποτελεί τεράστια ηθική υποστήριξη για τον λαό μας”, δήλωσε ο 46χρονος Χασμίκ Μαρτιροσιάν, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία του Γερεβάν.

Η Αρμενία ζητεί εδώ και χρόνια οικονομικές αποζημιώσεις από την Τουρκία και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των απογόνων των θυμάτων των σφαγών που ορίζονται στα αρμενικά με τον όρο Meds Yeghern (Το Μεγάλο Έγκλημα).

Το… μακρύ χέρι του Ερντογάν

Η χρήση του όρου αποτελεί ηθικό χαστούκι στον Ταγίπ Ερντογάν, ένθερμο αρνητή της γενοκτονίας, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει καταβάλει μεγάλο αγώνα προκειμένου να μην αναγνωριστούν από τις ΗΠΑ οι φρικαλεότητες του 2015.

Προς επίτευξη αυτού του σκοπού, σύμφωνα με δημοσίευμα του Foreign Policy, κατά την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία έχει επενδύσει σε εταιρείες -κυρίως δημοσίων σχέσεων- στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με στοιχεία του 2020, σε αυτές περιλαμβάνονται οι Amsterdam & Partners, Ballard Partners, Greenberg Traurig, LB International Solutions και Mercury Public Affairs.

Ταυτόχρονα, έχουν γίνει σημαντικές δωρεές σε φιλο-τουρκικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Οι ισχυρισμοί ότι το Ατλαντικό Συμβούλιο, το οποίο έχει δεχτεί χρήματα από την τουρκική κυβέρνηση, «προωθεί» την Άγκυρα έχει προκαλέσει τριγμούς στην Ουάσιγκτον. Πάντως, το Ατλαντικό Συμβούλιο απάντησε στις επικρίσεις επισημαίνοντας ότι διαφοροποιεί τα κεφάλαια που λαμβάνονται από ξένες χώρες και ότι καμία κυβερνητική πίεση δεν θέτει σε κίνδυνο την αντικειμενικότητά του.

Προσωπική ήττα Ερντογάν

Οι κλυδωνισμοί μιας τέτοιας κίνησης θα είναι ασφαλώς μεγαλύτεροι από τις ποινές που μέχρι τώρα έχουν υιοθετηθεί με αφορμή την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον, την προμήθεια των S-400 ή τις εκκρεμείς περιπέτειες της Halkbank στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα.

Γεγονός, δε, αποτελεί πως θα πρόκειται για βαριά προσωπική ήττα του Ραγίπ Ερντογάν, όσο και αν του δώσει την ευκαιρία να πλειοδοτήσει σε κηρύγματα «αγέρωχης στάσης απέναντι στην εθνική περικύκλωση».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, αν ο Μπάιντεν προχωρήσει με την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, τότε θα πρέπει να ετοιμαστεί για τη θύελλα που θα προκαλέσει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας.