Η “ναυμαχία” για τις φρεγάτες, το γαλλικό κλειδί, τα RAFALE και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά 

Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση αιφνιδίασε προχωρώντας σε προμήθεια έξι ακόμη RAFALE τα οποία, μαζί με τα οπλικά συστήματα που τα συνοδεύουν, έχουν κόστος 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Αν υπολογίσουμε και τα 2,5 δισ. από την πρώτη σύμβαση για τα 12 RAFALE, το κόστος ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα προμήθεια κρίθηκε αναγκαία για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της πολεμικής αεροπορίας.

Βέβαια με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση επιχείρησε να κλείσει τον κύκλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων με τα γαλλικά μεγαθήρια, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς για τη προμήθεια των τεσσάρων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι Γάλλοι πίεζαν ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση για την προμήθεια των φρεγατών του BELHARRA φτάνοντας σε σημείο να επισκεφθούν το Πεντάγωνο, εκτός από τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού κι ο επικεφαλής των εξοπλισμών των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τώρα το ενδιαφέρον για την προμήθεια φρεγατών στρέφεται προς την αμερικανική LOCKHEED-MARTIN η οποία έχει παρουσιάσει σχετική πρόταση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το πρόβλημα με τις συμβάσεις-μαμούθ που υπογράφει το ΥΕΘΑ επικεντρώνεται στην απουσία συνεργειών με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Τόσο οι Γάλλοι όσο κι οι Αμερικανοί έχουν διασφαλίσει την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων χωρίς τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών.

Την ίδια ώρα, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μπαίνουν στα αζήτητα κινδυνεύοντας να βάλουν λουκέτο.

Πηγή:15minutes.gr