Hurriyet: Οι ΗΠΑ κακομαθαίνουν την Ελλάδα – Επίθεση και στον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο

Στο πρωτοσέλιδο της τουρκική εφημερίδας Hurriyet αναφέρεται πως «οι ΗΠΑ κακομαθαίνουν την Ελλάδα» και στις δηλώσεις του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίου Φλώρου, την οποία χαρακτηρίζουν απαράδεκτη.

Tι είπε ο Κωνσταντίνο Φλώρος και εξαγρίωσε τους Τούρκους

Για τις κοινές αξίες αλλά και τα κοινά συμφέροντα που καθορίζουν το πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ μίλησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (AHI) στην Ουάσινγκτον.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποστήριξε ότι η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου το 2018 αλλά και η επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής συνεργασίας (MDCA) δημιούργησαν ένα θετικό μομέντουμ, το οποίο έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

«Η διμερής αμυντική συνεργασία βρίσκεται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο και συνεχίζει να αναπτύσσεται τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Πραγματοποιούνται συνομιλίες για την περαιτέρω αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατότητων και της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων μέσω μίας νέας ανανέωσης της MDCA», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους κοινούς στρατηγικούς στόχους, ο κ. Φλώρος σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μία περιφερειακή δύναμη που προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, μέσω του πολυσχιδούς πλέγματος συνεργασιών που έχει οικοδομήσει, το οποίο πολλές φορές βάζει κάτω από την ίδια ομπρέλα γειτονικές χώρες που παραδοσιακά δεν διατηρούσαν καλές σχέσεις. Όπως εξήγησε, «η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός γεωπολιτικός παίκτης που βρίσκεται στην καρδιά όλων των θεμάτων ασφαλείας και επιδιώκει τη στήριξη των ΗΠΑ, προκείμενου να παρέχει σταθερότητα στην Ανατολική και στην Κεντρική Μεσόγειο».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εκτίμησε ότι είναι προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον να ενισχύσει τις επιχειρησιακές ικανότητες της Ελλάδας, προκειμένου η χώρα μας να μπορέσει να εκπληρώσει στο έπακρο τον περιφερειακό ρόλο της, ο οποίος είναι συμβατός με την οπτική των ΗΠΑ και προωθεί τα συμφέροντα της Δύσης. Όπως εξήγησε, η ενίσχυση της Ελλάδας μπορεί να γίνει μέσω της περαιτέρω ενδυνάμωσης των στρατιωτικών δεσμών και της προμήθειας αμερικανικών αμυντικών συστημάτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI), Νίκος Λαρυγγάκης, είπε ότι το AHI θα συνεχίσει να προωθεί την περαιτέρω σύσφιξη των αμυντικών σχέσεων, γιατί πιστεύει ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ικανοποίηση για τη στάση του αμερικανικού παράγοντα

Ο Έλληνας στρατηγός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων που αναγνωρίζουν ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα στη χάραξη θαλάσσιων ζωνών με την ηπειρωτική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει για πρώτη φορά δημόσια αυτήν τη θέση στις 15 Ιανουαρίου 2020.

«Είμαι πολύ χαρούμενος να σας πω ότι από τον προηγούμενο χρόνο οι ΗΠΑ μάς ακούν με μία άλλη οπτική. Μας καταλαβαίνουν πολύ πιο ξεκάθαρα τι εννοούμε όταν λέμε ότι η Τουρκία ενεργεί ως προβοκάτορας που φέρνει αστάθεια στην περιοχή. Όλοι στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ενδιαφέρονται πολύ για τη σταθερότητα και την ειρήνη. Και ο μόνος ταραχοποιός είναι η Τουρκία. Αυτό είναι πολύ σαφές και ένα μεγάλο πλεονέκτημα των τελευταίων ετών είναι ότι δεν αισθανόμαστε μόνοι σχετικά με αυτά τα παράπονα για την Τουρκία. Υπάρχουν, πλέον, πολλές χώρες που διαμαρτύρονται για την Τουρκία. Και αυτό είναι κάτι πολύ καλό όχι για εμάς αλλά για την ίδια την περιοχή», επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Η Τουρκία ως κοινός παρονομαστής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο

Σχετικά με τη Συρία και τη Λιβύη, ο κ. Φλώρος εξήγησε ότι η Αθήνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης, η οποία θα σέβεται την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μίας λύσης που θα προβλέπει την άμεση απομάκρυνση όλων των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών από τα εδάφη αυτών των κρατών.

Στα ελληνοτουρκικά, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία κοινό παρονομαστή αστάθειας στις κρίσεις που ταλανίζουν την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Φλώρος είπε ότι η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε την πολιτική αστάθεια στη Λιβύη προκειμένου να καταφέρει να υπογράψει το παράνομο Τουρκολιβυικό Μνημόνιο. «Δυστυχώς η γειτονική μας χώρα έχει μία περίεργη, μονομερή και εντελώς βολική για τα συμφέροντά της ερμηνεία του διεθνούς δικαίου», τόνισε.

Όσον αφορά την απειλή του casus belli στην περίπτωση επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Αιγαίο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τη χαρακτήρισε ως μη σοβαρή, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιφυλάσσεται να ασκήσει το νόμιμο κυριαρχικό δικαίωμά της όποτε επιθυμεί και όποτε κρίνει ότι είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή.

Ντονμέζ: Προανήγγειλε την έξοδο γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο

Οο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε την έξοδο γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν το περιστατικό έξω από τη Λέσβο με εντελώς διαφορετική εκδοχή, λέγοντας ότι οι Έλληνες έσπρωχναν τα φουσκωτά σκάφη των προσφύγων προς τα τουρκικά ύδατα και τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής το εμπόδισαν.

Λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία και το διάβημα διαμαρτυρίας της Αθήνας για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε ελληνικά νησιά, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε πως τα γεωτρύπανα και τα σεισμογραφικά πλοία της Τουρκίας σύντομα θα επιστρέψουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

«To “Ορούτς Ρέις” συνεχίζει τις σεισμικές έρευνές του στα ανοιχτά της Αττάλειας. Το “Μπαρμπαρός” πήγε για μακροχρόνια συντήρηση και είναι στα ναυπηγεία στην Τούζλα. Το γεωτρύπανο “Γιαβούζ” ολοκληρώνει τις προμήθειές του, και σύντομα θα επιστρέψουν στις προγραμματισμένες εργασίες τους στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Ντονμέζ.

Eν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς της αεροπορίας, του ναυτικού και του στρατού ξηράς, επισκέφθηκε την Ιμβρο. Ο κ. Ακάρ επιθεώρησε την 5η διοίκηση συντάγματος καταδρομέων.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, για πρώτη φορά ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας μαζί με όλη τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων επισκέφθηκαν την Ιμβρο, και αυτή θεωρείται σημαντική κίνηση, καθώς το συγκεκριμένο νησί βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας σημείο στο Αιγαίο.

Παράλληλα, με μια εντελώς διαφορετική εκδοχή παρουσιάζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα όσα εκτυλίχθηκαν στα ανοιχτά της Λέσβου με τους μετανάστες. Η εφημερίδα Sozcu στην ιστοσελίδα της αναφέρει πως «η τουρκική ακτοφυλακή εμπόδισε το ελληνικό σκάφος που προσπαθούσε να διώξει τους μετανάστες προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα», ενώ η Hurriyet σημειώνει πως «η τουρκική ακτοφυλακή προειδοποίησε με σειρήνες τις ελληνικές Αρχές».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ αντέδρασε έντονα στην έκδοση γραμματοσήμου από την Κύπρο για την επέτειο της ίδρυσης της ΕΟΚΑ. «Καταριόμαστε αυτή την απόφαση. Η ΕΟΚΑ ήταν μια οργάνωση σφαγής. Εχουμε τη θέληση και την ισχύ να αντιμετωπίσουμε κάθε δολοφονική οργάνωση. Κανένας δεν θα μπορέσει να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματα της ΤΔΒΚ», δήλωσε ο κ. Τσελίκ.