Ρωσία: Χαμένη ευκαιρία η απόρριψη της πρότασης για τηλεδιάσκεψη Πούτιν Μπάιντεν

Χαμένη ευκαιρία χαρακτηρίζεται από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών η απόρριψη της πρότασης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν. Η ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου αναφέρει ότι «χάθηκε ακόμη μία ευκαιρία για την άρση του αδιεξόδου στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, για την οποία ευθύνεται η Ουάσιγκτον», και συνεχίζει: «Παρατηρούμε με θλίψη μας ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει υποστηρίξει την πρόταση του Πούτιν να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν για να συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στις διμερείς σχέσεις, αλλά και για το θέμα γύρω από τη στρατηγική (πυρηνική) σταθερότητα».

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των κραταιών ανδρών ΗΠΑ και Ρωσίας, που πυροδοτήθηκε από τη διατύπωση του Τζο Μπάιντεν ότι πιστεύει πως ο Ρώσος πρόεδρος είναι φονιάς, ο Πούτιν «προκάλεσε» τον Αμερικανό ομόλογό του σε τηλεδιάσκεψη, ενδεχόμενο που η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέκλεισε επικαλούμενη ανειλημμένες υποχρεώσεις του Αμερικανού προέδρου. 

Την Κυριακή έφτασε στη Μόσχα ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ, που ανακλήθηκε μετά τα σχόλια Μπάιντεν. Παρότι επισκέφθηκε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, κατά την έξοδό του δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, επιστροφή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ετοιμάζει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκπρόσωπός του Τζέισον Μίλερ ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι ο Τραμπ προετοιμάζει τη δική του πλατφόρμα, που θα είναι έτοιμη σε δύο-τρεις μήνες. Μάλιστα ο Μίλερ εκτιμά ότι η πλατφόρμα του τέως προέδρου θα προσελκύσει δεκάδες εκατομμύρια νέους χρήστες και θα αλλάξει ολοκληρωτικά τους «κανόνες του παιχνιδιού».