Συζήτηση κουφών – Ο Ερντογάν και οι άλλοι (Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον)

Ο κορονοϊος, η κατάσταση στη Συρία, το μεταναστευτικό , αλλά και η κατάσταση στη Λιβύη ήταν τα βασικά θέματα  που συζήτησε σε τηλεδιάσκεψη, ο τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον το απόγευμα της Τρίτης (17.3).

Σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε η τουρκική προεδρία , ο κ Ερντογάν έθεσε όλα τα ζητήματα που τον ενδιαφέρουν και τα αιτήματα της Τουρκίας προς την Ευρώπη, χωρίς όμως να γνωστοποιεί και τις απαντήσεις –θέσεις των τριών ευρωπαίων ηγετών.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν (σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές πληροφορίες).

  • Οι κοινές δράσης της Τουρκίας με την ΕΕ για την αντιμετώπιση του κορονοϊου.
  • Η κρίση στην Συρία
  • Η ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή της Ιντλίμπ (ΣΣ η περιοχή δηλαδή της Συρίας στην οποία έχει εισβάλλει η Τουρκία υποτίθεται για να εγκαταστήσει πρόσφυγες και μετανάστες που αυτή την ώρα βρίσκονται στην Τουρκία).
  • Το προσφυγικό
  • Οι  τελευταίες εξελίξεις στην Λιβύη
  • Η κατάσταση της ΕΕ και οι σχέσεις με την Τουρκία (ΣΣ ο τούρκος πρόεδρος έθεσε τα ζητήματα της κατάργησης βίζας για τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, το άνοιγμα κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων  της Τουρκίας με την ΕΕ).

Οι πληροφορίες που δίνει η Άγκυρα για τα ζητήματα που συζητήθηκαν δείχνουν ότι ο κ. Ερντογάν ασχολείται με τις δικές πειρατικές επιδιώξεις στην Συρία, στη Λιβύη και στην ευρύτερη περιοχή, αρνούμενος να κατανοήσει  την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης και ειδικότερα η Ευρώπη αυτή την ώρα με την κρίση της πανδημίας.  Την ώρα που η ΕΕ κλείνει τα σύνορα της, ο κ. Ερντογάν ζητά κατάργηση βίζας για τους τούρκους πολίτες. Ζητά επίσης χρήματα από μια Ενωση που δεν ξέρει ακόμα πως θα αντιμετωπίσει την δική της επερχόμενη κρίση.