Θερμή υποδοχή για το 30ετές ομόλογο – Πάνω από 26 δισ. ευρώ οι προσφορές, 2,5 δισ. αντλεί η Ελλάδα

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 30ετές ομόλογο, με τις προσφορές που υποβλήθηκαν να φτάνουν τα 26,1 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,9%.

Το ελληνικό δημόσιο άντλησε το ποσό των 2,5 δισ.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε νωρίτερα με το αρχικό quidance για το επιτόκιο στο MS+160 μονάδες βάσης. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με το αρχικό guidance σε ό,τι αφορά το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο MS συν 160 μονάδες βάσης, δηλαδή πέριξ του 2%. Το επιτόκιο υποχώρησε πέριξ του 1,8% στο MS +150-155 μονάδες βάσης, ενώ αναμένεται το τελικό επιτόκιο.

Ο  ΟΔΔΗΧ κεφαλαιοποίησε το θετικό κλίμα που διαμόρφωσε η ΕΚΤ με την ανακοίνωση ότι επιταχύνει τις αγορές ομολόγων, δίνοντας στις BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Tράπεζα τo mandate να τρέξουν τη διαδικασία. Η τρέχουσα 30ετία με λήξη τον Μάρτιο του 2050, η οποία προέκυψε από την ανταλλαγή των ομολόγων της Εθνικής Tράπεζας με το Ελληνικό Δημόσιο τον Ιανουάριο του 2020, είχε κουπόνι 3,25% και εμφανίζει απόδοση της τάξεως του 1,57%.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση τόσο μακράς διαρκείας από το 2008 και για την δεύτερη έξοδο στις αγορές φέτος. Στα τέλη Ιανουαρίου είχε προηγηθεί η έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 3,5 δισ. ευρώ. Οι προσφορές είχαν αγγίξει τα 29 δισ. ευρώ, με την τελική απόδοση να περιορίζεται στο 0,75% (σ.σ. για πρώτη φορά κάτω του 1% σε 10ετές ομόλογο). Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να αντλήσει μέσα στο έτος περί τα 10 έως 12 δισ. ευρώ από τις αγορές. «Η Ελλάδα θέλει να συμπληρώσει την καμπύλη απόδοσης με ένα νέο 30ετες ομόλογο και να προσελκύσει real money επενδυτές εκμεταλλευόμενη τα χαμηλά επιτόκια» είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

«Η Ελλάδα επέστρεψε» σχολιάζουν αναλυτές με αφορμή την έκδοση του 30ετους ομολόγου.

«Η έκδοση αυτή σηματοδοτεί την αναμόρφωση της χώρας» δήλωσε στο Bloomberg ο Αλέξανδρος Μάλμας, trader της «Πειραιώς Χρηματιστηριακή», ενώ ο Τσαρλς Ντίμπελ της Mediolanum σχολίασε ότι «η Ελλάδα επέστρεψε στο παιχνίδι».

«Ολοκληρώνεται η επιστροφή τους» επεσήμανε και ο Γιαν φον Γκέριχ, στρατηγικός αναλυτής της Nordea Bank, προσθέτοντας ότι «Θα είναι ένα καλό τεστ για το πόση είναι η όρεξη στην αγορά για ρίσκο».

Παρά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, το κόστος δανεισμού της χώρας παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Το ελληνικό δημόσιο σπεύδει να επωφεληθεί της ευκαιρίας αυτής και οι επενδυτές φαίνεται να ανταποκρίνονται. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη προσφέρει σημαντικά κέρδη σε όσους πόνταραν σε αυτά. Μόνο τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζουν απόδοση 18%, την καλύτερη στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη Bloomberg Barclays.