Αραβική διπλωματική «απόβαση» στην Αθήνα – To μήνυμα στην Άγκυρα

Σε γέφυρα μεταξύ ΕΕ και αραβικών χωρών φιλοδοξεί να μετατραπεί η Ελλάδα, ενεργοποιώντας και ενισχύοντας τους δεσμούς της με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου.

Οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δείχνουν να αποφέρουν καρπούς καθώς αναμένονται στην Αθήνα τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών του αραβικού κόσμου, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, της Ιορδανίας, και ο υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για να λάβουν μέρος σε μία ιδιαίτερης σημασίας πολυμερή σύνοδο με τους ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, διά ζώσης σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Μία σύνοδος που αποτελεί διεύρυνση του τριμερούς σχήματος Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και αναδεικνύει τις δυνατότητες ενός νέου συμμαχικού χάρτη στην περιοχή, με διπλωματικές πηγές να υπογραμμίζουν τη σημασία της συγκέντρωσης των εν λόγω χωρών σε ένα τραπέζι συνεργασίας.

Πηγές του ΥΠΕΞ σημειώνουν ότι η σύνοδος αυτή είναι η έναρξη ενός φόρουμ φιλίας που έχει στόχο να δημιουργήσει έναν άξονα συνεργασίας και σταθερότητας στην περιοχή, αναδεικνύοντας τον ρόλο της Ελλάδας, εδώ όπου διασταυρώνονται οι δρόμοι των Βαλκανίων, της Δύσης και της Μέσης Ανατολής.