Μήνυμα Δένδια για τα 12 ναυτικά μίλια: Ευρωπαϊκό κεκτημένο το Δίκαιο της Θάλασσας

Ισχυρό μήνυμα προς ξένους συνομιλητές και ευρωπαίους εταίρους ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απο την Βουλή υπογραμμίζοντας ότι οι κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας αποτελούν δεσμευτικό ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο κ. Δένδιας με παρέμβασή του στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας του κοινοβουλίου όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο να δεχθεί η χώρα μας μειωμένη επιρροή στο Αιγαίο επισήμανε: «Είναι λογικό να διολισθαίνει η συζήτηση στο ευρύτερο θέμα των διερευνητικών. Το λέω για να το ακούσει η αίθουσα αλλά το λέω κυρίως προς τους ξένους συνομιλητές μας. Το είπα άλλωστε στην Ρώμη και στην Λισαβόνα με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας. Η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι τμήμα του εθνικού μας δικαίου αλλά αποτελεί και ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα σε οποιαδήποτε συζήτηση με Τρίτη χώρα, εκτός ΕΕ, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο όπως δεσμεύεται συνολικά και η ΕΕ. Αυτό είναι αυτονόητο. Ίσως δεν είναι απολύτως κατανοητό αυτό σε ορισμένους εκτός αίθουσας. Αυτός ο όρος δεσμεύει την Ε.Ε και τα κράτη της όταν διαπραγματεύονται με τρίτες χώρες.

Για παράδειγμα, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο. Φαντάζεστε μια χώρα της ΕΕ, ας πουμε η Γαλλία, να διαπραγματεύεται με τρίτη χώρα εκτός ΕΕ και να τροποποιεί την Σύμβαση αυτή ή να λέει ότι δεν ισχύει;

Η Ελλάδα δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό για να μην υπάρχουν απορίες για το πιο πλαίσιο εντός του οποίου διαπραγματευόμαστε».

Να σημειωθεί ότι στο ενωσιακό δίκαιο υπάρχει ως ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Δίκαιο της Θάλασσας που ορίζει ότι όλα τα νησιά δικαιούνται χωρική θάλασσα έκτασης 12 ν.μ. και αντίστοιχη ΑΟΖ.