Κώστας Καραμανλής: Η μοναδική διαφορά με την Τουρκία έχει να κάνει με την υφαλοκρηπίδα, τίποτα άλλο

Την άποψη ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν βρίσκεται σε έναν πανικό και ότι κάνει είναι για εσωτερική κατανάλωση, εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μιλώντας στον Σκάι. Σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές, να κάνει την ελληνοτουρκική διαφορά, ευρωτουρκική διαφορά. “Μια πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Να θυμίσω ότι το 1976 Καραμανλής και Ντεμιρέλ είχαν συμφωνήσει και είχε υπογραφεί συνυποσχετικό για να πάμε στη Χάγη με μόνο ζήτημα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αυτή είναι μια πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά και εάν θέλετε συνεπακόλουθα είναι και η διαφορά”.

Στο ερώτημα για τις θέσεις που εξέφρασε ο Χουλουσί Ακάρ ή ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκία για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης, ο υπουργός επισήμανε ότι αυτό δεν είναι καινούργιο. «Έχει ξεκινήσει από την δεκαετία του ’70 και του ’80. Κορυφώθηκε στα Ίμια το 1996. Δηλαδή, το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί να προσβάλει το εδαφικό status quo που υπάρχει και το οποίο διέπεται μέσα από τη συμφωνία της Λοζάνης. Και αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια Τουρκία η οποία, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, να είναι πολύ πιο επιθετική, ενώ το Oruc Reis έχει στην ουσία αποχωρήσει από τις έρευνες που έκανε».

Ο Κώστας Καραμανλής στη συνέχεια σημείωσε ότι η Ελλάδα, λέει ότι η μόνη διαφορά έχει να κάνει με την υφαλοκρηπίδα. «Μέχρι εκεί. Αυτό είναι το πλαίσιο το οποίο θέτει ξεκάθαρα τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών», κατέληξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Όσον αφορά την επανέναρξη των διερευνητικών, ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. «Είναι ένα πρώτο επίπεδο διαλόγου. Εάν η ρητορική αυτή καταλαγιάσει, εάν δεν έχουμε και άλλες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη να κάτσει σε ένα τραπέζι και να ξεκινήσει η πρώτη φάση του διαλόγου που έχει σχέση με τις διερευνητικές», είπε.

«Πάντως, η χώρα μας δεν πρόκειται να ανοίξει τη βεντάλια των θεμάτων που θέτει η Τουρκία. Δεν πρόκειται να τα βάλουμε όλα πάνω στο τραπέζι, όπως θέλει η Τουρκία, διότι αυτά τα οποία θέτει η Τουρκία είναι ζητήματα κυριαρχικά τα οποία καμία, μα καμία σοβαρή κυβέρνηση με εθνική συνείδηση δεν θα έμπαινε στον πειρασμό να συζητήσει και να τα βάλει στο τραπέζι του διαλόγου…», κατέληξε ο Κώστας Καραμανλής.