Ρώσοι κατασκόπευαν ΝΑΤΟ και ΕΕ χρησιμοποιώντας ταχυδρομική θυρίδα και σύνδεσμο στη Λευκωσία

Οι ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες GRU, διατηρούσαν για πολλά χρόνια στη Κύπρο σύνδεσμο, μέσω του οποίου διοχετεύονταν στη Μόσχα ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούσαν χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “Πολίτης”, το 2018 οι υπηρεσίες ασφαλείας της Κύπρου, έλαβαν πληροφορίες από την Αυστρία, ότι η GRU διατηρούσε μια ταχυδρομική θυρίδα στη Λευκωσία με το όνομα “Ανδρέας Γ. Αρχιμήδης” στην οποία έστελνε μηνύματα από τη Βιέννη Αυστριακός Συνταγματάρχης που είχε στρατολογηθεί από τους Ρώσους. Η θυρίδα τέθηκε υπό παρακολούθηση και διαπιστώθηκε ότι την άνοιγε “ταξιτζής” ο οποίος αφού παραλάμβανε τα μηνύματα τα έδινε σε υπάλληλο της ρωσικής πρεσβείας, ο οποίος με τη σειρά του, τα διαβιβαζε στη Μόσχα. Ο Αυστριακός Συνταγματάρχης συνελήφθη και τον Ιούνιο του 2019 καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακιση. Εναντίον του Ρώσου χειριστή του Συνταγματάρχη Ιγκόρ Ζάιτσεβ έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ο Αυστριακός Συνταγματάρχης Martin Möller συνεργαζόταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για 25 χρόνια και στο παρελθόν είχε υπηρετήσει και ειρηνευτικό απόσπασμα του ΟΗΕ στη Κύπρο. Στην κατοχή του βρέθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός που του έδινε πρόσβαση, με έναν τριψήφιο κωδικό, να επικοινωνεί με τον δορυφόρο Strela-3 τον οποίο χρησιμοποιεί η Ρωσία για τις μυστικές υπηρεσίες.

Οι πληροφορίες αφορούσαν, διάταξη στρατιωτικών δυνάμεων, ανάπτυξη οπλικών συστημάτων και τεχνολογίες που αφορούσαν τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και χώρες της ΕΕ. Το συνολικό ποσό που εισέπραξε ο Martin Möller, από τους Ρώσους ήταν 810.000 ευρώ. Ο υπάλληλος της ρωσικής πρεσβείας στη Κύπρο, μετά την σύλληψη του Αυστριακού Συνταγματάρχη, εγκατέλειψε τη Λευκωσία και επέστρεψε στη Μόσχα.