Σύγκρουση στη Βουλή για την πανδημία – Σε κλίμα οξείας πόλωσης η συζήτηση

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση την ώρα που η χώρα εισέρχεται στην εντατική λόγω της δυναμικής επέλασης του δεύτερου κύματος της πανδημίας αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Η σημερινή συνεδρίαση (11:00) πραγματοποιείται μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να ενημερώσει τα κόμματα για την εξέλιξη του κορωνοϊού, τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας και τις προοπτικές του νέου εμβολίου.

Σε αντίθεση όμως με το πρώτο κύμα της πανδημίας κατά το οποίο είχε επικρατήσει πολιτική συναίνεση και συνεννόηση, αυτή τη φορά η συζήτηση θα γίνει σε κλίμα οξείας πολιτικής πόλωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση σε μια ακόμα κρίσιμη στιγμή αποφασίζει να θέσει την ασφάλεια και υγεία των πολιτών ως πρώτη προτεραιότητα ενώ θα απαριθμήσει τα μέτρα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με αύξηση κλινών ΜΕΘ και προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και στήριξης της οικονομίας και του κόσμου της εργασίας. Παράλληλα, θα απευθυνθεί για μια ακόμα φορά στους πολίτες τονίζοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας προκειμένου η χώρα να συγκρατήσει το δεύτερο κύμα πανδημίας τουλάχιστον έως ότου κυκλοφορήσει το ελπιδοφόρο εμβόλιο. Πέραν αυτού ο πρωθυπουργός θα καταδικάσει για μια ακόμα φορά την «μολυσματική» δράση των ψεκασμένων θεωριών ενώ θα επικρίνει και την στάση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης – όπως του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης – τα οποία αντί να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια συμπεριφέρονται σαν να επιθυμούν την καταστροφή για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Πιθανότατα ειδική αναφορά θα γίνει και στις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως των Ν. Παππά, Χρ. Γιαννούλη και Π. Πολάκη προκειμένου να δείξει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή επιλέγει να λειτουργεί υπονομευτικά αμφισβητώντας την αξιοπιστία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και των υπόλοιπων επιστημόνων της επιτροπής ειδικών.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλάβει ότι μοναδικός υπεύθυνος για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είναι ο εφησυχασμός που επέδειξε η κυβέρνηση της ΝΔ από το καλοκαίρι και μετά και θα μιλήσει για «εγκληματικές πολιτικές ευθύνες». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υποστηρίξει ότι ο χρόνος που κερδήθηκε από την επιτυχή αντιμετώπιση της πρώτης φάσης του κορωνοϊού δεν αξιοποιήθηκε από τα αρμόδια υπουργεία ώστε να στηθεί ισχυρή γραμμή κρούσης με περισσότερες κλίνες ΜΕΘ και εξειδικευμένο προσωπικό. Αντίστοιχη κριτική θα ασκήσει και για τα προβλήματα που παρουσίασε το σύστημα τηλεκπαίδευσης την πρώτη ημέρα λειτουργίας

Σφοδρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς θα ασκήσει και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ενώ στο πλαίσιο της «δημιουργικής αντιπολίτευσης» αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση ανάσχεση της πανδημικής κρίσης.

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναμένεται να ζητήσει την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος θα ζητήσει στήριξη του συστήματος Υγείας και της οικονομίας ενώ δεν αποκλείεται να επαναλάβει τους προβληματισμούς για τα εμβόλια. Τέλος, ο γγ του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης θα επαναλάβει ότι η κυβέρνηση δεν στήριξε όσο έπρεπε το υγειονομικό σύστημα και πως την υγειονομική κρίση θα την διαδεχθεί η οικονομική.